1<\/a>].<\/p>\n\n\n\nPrevelik udio zelenih materijala mo\u017ee rezultirati kompostom neugodnog mirisa, dok \u0107e previ\u0161e sme\u0111ih materijala usporiti proces razgradnje.<\/p>\n\n\n\n
Stoga prilikom dodavanja materijala pazite da kombinirate zelene i sme\u0111e materijale ravnomjerno.<\/p>\n\n\n\n <\/figure>\n\n\n\n<\/span>Izbjegavanje \u0161tetnih tvari<\/strong><\/span><\/h3>\n\n\n\nPri prikupljanju materijala za kompostiranje, izbjegavajte \u0161tetne tvari koje bi mogle zaga\u0111ivati kompost, poput tinte iz tiskanih materijala, plastike te metalnih ili onih dijelova koji se ne razgra\u0111uju.<\/p>\n\n\n\n
Ovi materijali mogu uzrokovati probleme pri rastu biljaka kada se takav kompost koristi kao gnojivo.<\/p>\n\n\n\n
Isto tako, treba izbjegavati meso, mlije\u010dne proizvode, ulja i masno\u0107e, budu\u0107i da mogu privu\u0107i \u0161teto\u010dine i uzrokovati neugodan miris.<\/p>\n\n\n\n
Otrovne biljke poput otrovnog br\u0161ljana ili biljke tretirane pesticidima tako\u0111er nisu pogodne za kompostiranje.<\/p>\n\n\n\n
<\/span>Redovito okretanje komposta<\/span><\/h3>\n\n\n\nDa bi se ubrzao proces razgradnje i osigurala ravnomjerna razgradnja materijala, va\u017eno je redovito okretanje komposta. Okretanjem se omogu\u0107uje cirkulacija zraka kroz materijal, \u0161to poma\u017ee bakterijama i mikroorganizmima u br\u017eem razgra\u0111ivanju.<\/p>\n\n\n\n
Preporu\u010dljivo je preokretati kompost barem jednom tjedno, koriste\u0107i vile ili lopatu. Ako primijetite da je kompost suh, lagano ga navla\u017eite vodom kako biste potaknuli proces razgradnje.<\/p>\n\n\n\n
<\/span>Odr\u017eavanje pravilne vla\u017enosti komposta<\/span><\/h3>\n\n\n\nJedan od klju\u010dnih \u010dimbenika za uspje\u0161no kompostiranje je odr\u017eavanje pravilne vla\u017enosti kompostne hrpe.<\/p>\n\n\n\n
Kompost treba biti vla\u017ean, ali ne i previ\u0161e mokar<\/strong>. Iako voda poma\u017ee mikroorganizmima u razgradnji materijala, previ\u0161e vlage mo\u017ee dovesti do truljenja i neugodnog mirisa.<\/p>\n\n\n\nKompost bi trebao imati vla\u017enost sli\u010dnu lagano stisnutoj spu\u017evi. Ako je kompost presuh, lagano ga navla\u017eite vodom.<\/p>\n\n\n\n
Ako je, pak, previ\u0161e mokar, dodajte vi\u0161e sme\u0111ih materijala kako biste vratili ravnote\u017eu vlage. Za\u0161tita komposta tijekom obilne ki\u0161e tako\u0111er je va\u017ena kako bi se sprije\u010dilo pretjerano natapanje.<\/p>\n\n\n\n <\/figure>\n\n\n\n<\/span>Vrijeme potrebno za dobivanje komposta<\/strong><\/span><\/h2>\n\n\n\nVrijeme potrebno za dobivanje komposta varira ovisno o razli\u010ditim \u010dimbenicima, uklju\u010duju\u0107i temperaturu, vla\u017enost i vrstu kori\u0161tenih materijala.<\/p>\n\n\n\n
U pravilu, proces razgradnje materijala u kompost mo\u017ee potrajati od nekoliko mjeseci do godinu dana. Postoje na\u010dini za ubrzavanje ovog procesa, poput redovitog okretanja komposta i dodavanja aktivatora kompostiranja, kao \u0161to su komercijalni startni komposti ili stajski gnoj.<\/p>\n\n\n\n
Zreli kompost mo\u017ee se prepoznati po tome \u0161to je materijal potpuno razgra\u0111en i pretvoren u tamnu, zemljastu supstancu bez neugodnih mirisa. <\/p>\n\n\n\n
Ovaj zreli kompost bogat je hranjivim tvarima i idealan je za upotrebu kao prirodno gnojivo za biljke.<\/p>\n\n\n\n <\/figure>\n\n\n\n<\/span>Kada zapo\u010deti kompostiranje?<\/span><\/h3>\n\n\n\nIako je mogu\u0107e kompostirati tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za zapo\u010dinjanje procesa je u prolje\u0107e ili rano ljeto, kada su uvjeti najpovoljniji.<\/p>\n\n\n\n
Toplo vrijeme poti\u010de aktivnost mikroorganizama koji sudjeluju u procesu kompostiranja, dok vla\u017eenje materijala tijekom ljeta poma\u017ee u odr\u017eavanju pravilne vlage.<\/p>\n\n\n\n
S druge strane, tijekom jeseni i zime, proces razgradnje mo\u017ee usporiti, ali bez obzira na to, zapo\u010deti sa novom kompostnom hrpom mo\u017eete tijekom cijele godine.<\/p>\n\n\n\n
<\/span>Zaklju\u010dak<\/span><\/h2>\n\n\n\nU ovom \u010dlanku smo istra\u017eili tri razli\u010dite na\u010dina izrade kompostera koje se mogu prilagoditi potrebama i raspolo\u017eivom prostoru svakog pojedinca.<\/p>\n\n\n\n
Sve tri metode su ekolo\u0161ki prihvatljive te doprinose smanjenju otpada i stvaranju prirodnog gnojiva za vrtove i biljke. Klju\u010dno je pratiti osnovna pravila kompostiranja, poput pravilnog omjera zelenog i sme\u0111eg materijala, redovitog okretanja i vla\u017eenja komposta.<\/p>\n\n\n\n
Izrada vlastitog kompostera predstavlja sjajan na\u010din uklju\u010divanja u odr\u017eivo vrtlarstvo i smanjenje ekolo\u0161kog otiska. Bez obzira na razinu iskustva ili dostupnost resursa, svatko mo\u017ee napraviti komposter i pridonijeti o\u010duvanju okoli\u0161a.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Ako se pitate kako napraviti komposter, na pravom ste mjestu. Izrada kompostera nije samo jednostavna, ve\u0107 donosi i brojne prednosti. Kompostiranje predstavlja ekolo\u0161ki prihvatljivu metodu recikliranja organskog otpada i proizvodnje hranjivih tvari za va\u0161e biljke. U ovom \u010dlanku, otkrijte kako izraditi komposter na tri jednostavna i brza na\u010dina te ve\u0107 danas zapo\u010dnite s prakti\u010dnom primjenom […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":2230,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_et_pb_use_builder":"off","_et_pb_old_content":"","_et_gb_content_width":"","footnotes":""},"categories":[43],"tags":[],"class_list":["post-2220","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uradi-sam","et-has-post-format-content","et_post_format-et-post-format-standard"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2220","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2220"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2220\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2243,"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2220\/revisions\/2243"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2230"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2220"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2220"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/akcije.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2220"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}