Ako se pitate kako napraviti komposter, na pravom ste mjestu. Izrada kompostera nije samo jednostavna, već donosi i brojne prednosti.

Kompostiranje predstavlja ekološki prihvatljivu metodu recikliranja organskog otpada i proizvodnje hranjivih tvari za vaše biljke.

U ovom članku, otkrijte kako izraditi komposter na tri jednostavna i brza načina te već danas započnite s praktičnom primjenom kompostiranja.

Prednosti kompostiranja

Kompostiranje pruža brojne prednosti, kako za vrt, tako i za okoliš u cjelini.

Za početak, kompostiranje je sjajan način da se organski otpad pretvori u vrijedne, hranjive tvari koje mogu poboljšati strukturu tla, potaknuti rast biljaka i pomoći u zadržavanju vode.

Također, kompostiranje može smanjiti količinu otpada koji završava na deponijima, čime se smanjuje emisija stakleničkih plinova.

Proces kompostiranja pomaže u očuvanju biološke raznolikosti tla, poboljšavajući zdravlje i produktivnost vašeg vrta.

posipanje gotovog komposta po vrtu

Zašto biste trebali napraviti vlastiti komposter?

Premda je moguće kupiti gotov komposter u trgovini, samostalna izrada predstavlja ekonomičniji izbor. Materijale koje već imate pri ruci, kao što su drvene palete ili daske, moguće je iskoristiti za ovu svrhu.

Osim toga, izrađujući vlastiti komposter, dobivate priliku da ga prilagodite svojim potrebama i raspoloživom prostoru.

Kada ga sami izrađujete možete odabrati veličinu, oblik i praktičnost upotrebe koji vam najviše odgovaraju, te ga prilagoditi specifičnim uvjetima u kojima se nalazite.

Materijali potrebni za izradu kompostera

Za početak izrade kompostera, potrebni su vam određeni materijali. Idealni materijali uključuju drvo, plastiku, metal ili čak stare palete.

Bez obzira na materijale koje odaberete, bitno je da komposter ima dovoljno velike otvore za ventilaciju i jednostavan pristup kompostnoj hrpi.

Evo popisa materijala i alata koje ćete trebati:

Drvene daske

Drvene daske će poslužiti kao bočne stranice kompostera te moraju biti dovoljno čvrste i izdržljive da bi mogle izdržati težinu komposta.

Možete odabrati daske od tvrdog drva poput hrasta ili borovine, koje su otporne na propadanje i vremenske uvjete.

Drvene palete su također izvanredan materijal jer su čvrste, izdržljive i ekološki prihvatljive.

mjerenje daske za izradu komposteramjerenje daske za izradu kompostera

Vijci i čavli

Za pričvršćivanje drvenih paleta i dasaka potrebni su vijci i čavli. Vijci će osigurati čvrsto spajanje materijala, dok će čavli poslužiti kao dodatna podrška.

Poželjno je odabrati vijke i čavle koji su otporni na koroziju kako bi se osigurala dugotrajnost kompostne posude.

Metalna mreža 

Iako mreža nije nužan dodatak za komposter, njezino postavljanje je važno jer sprječava ulazak glodavaca i ostalih štetnika. Ova mreža će se na kraju pričvrstiti na daske, bilo izvana ili iznutra.

Također, moguće je izraditi komposter isključivo od metalne mreže, no više o tome ćemo govoriti kasnije u članku.

Postavljanje metalne mreže pruža dodatnu podršku i stabilnost komposteru, osiguravajući da se sadržaj ne raspadne ili prolije.

komposter od metalne mreze u roli

Alat

Za izradu kompostera bit će vam potreban određeni alat. Ovisno o vašim vještinama i dostupnosti alata, možete koristiti sljedeće:

  • Električna ili ručna pila za rezanje dasaka
  • Bušilica za bušenje i pričvršćivanje vijaka
  • Čekić za pričvršćivanje dasaka i paleta
  • Metar za precizno mjerenje dimenzija materijala
  • Libelu za provjeru ravnoteže i pravilnosti konstrukcije

Nakon što pripremite sve potrebne materijale i alate, spremni ste započeti s izradom vlastitog kompostera.

Kako napraviti komposter na 3 načina izrade 

U nastavku članka donosimo kako napraviti komposter na tri različita, ali jednostavna i brza načina.

Komposter od paleta

komposter od paleta

Jedan od najjednostavnijih načina izrade kompostera jest upotreba starih paleta.

Za ovaj postupak nabavite četiri drvene palete, koje često možete dobiti besplatno. Odaberite pogodno mjesto za vaš komposter koje je lako dostupno i nalazi se na ravnoj površini.

Postavite prvu paletu na tlo – ona će služiti kao stražnja strana kompostera.

Drugu i treću paletu postavite sa svake strane prve palete, formirajući oblik slova “U”. Povežite palete zajedno koristeći vijke ili čvrstu žicu.

Četvrta paleta će biti prednja strana kompostera. Možete je ostaviti odvojenu za lakši pristup kompostu ili je pričvrstiti na jednu stranu kako biste napravili vrata.

U videu ispod možete vidjeti cijeli postupak izrade kompostera od paleta.

Komposter od dasaka

Izrada kompostera od dasaka je također jednostavan zadatak, a njegova prednost u odnosu na onaj od paleta je mogućnost prilagođavanja dimenzija prema vlastitim potrebama.

Započnite s rezanjem dasaka na željene dimenzije.

Zatim sastavite bočne strane koristeći vijke, te dodajte utor za klizne prednje ploče. Izrada poklopca slijedi sličan postupak.

Metalna mreža se pričvršćuje na komposter kako bi se zadržao kompost unutar konstrukcije i spriječio pristup životinjama.

Dodajte kolce za dodatnu stabilnost, a izmjenjivi paneli omogućuju jednostavan pristup kompostu. Video ispod detaljno prikazuje postupak izrade.

Komposter od metalne mreže

Izrada kompostera od metalne mreže je jednostavna, pristupačna i učinkovita metoda. Za ovaj zadatak vam je potrebna metalna mreža koju formirate u krug, povezujući krajeve pomoću žice ili vezicama.

Spajanje se obavlja duž cijele visine kompostera – na vrhu, u sredini i pri dnu.

Ovaj tip kompostera je posebno učinkovit zahvaljujući odličnoj aeraciji koju omogućava mreža, što ubrzava proces kompostiranja, a kako ga napraviti pogledajte u videu ispod.

Savjeti i trikovi za uspješno kompostiranje

Kada je riječ o uspjenom kompostiranju, odabir pravih materijala je ključan faktor za postizanje uspješnog rezultata.

Važno je znati koje materijale treba koristiti kako biste osigurali da vaš kompost bude bogat hranjivim tvarima i da se brzo razgrađuje.

Odabir pravih materijala za kompostiranje

Da biste osigurali uravnoteženost i brzinu procesa razgradnje, potrebno je koristiti različite vrste materijala.

Materijale za kompostiranje možemo podijeliti na zelene i smeđe.

  • Zeleni materijali, bogati dušikom, uključuju svježe biljne ostatke kao što su trava, korov i ostatci hrane, a brzo se razgrađuju.
  • Smeđi materijali poput suhog lišća, grana, piljevine i slame, bogati su ugljikom i daju kompostu strukturu.

Za optimalan proces kompostiranja važno je održavati ravnotežu između ove dvije vrste materijala [1].

Prevelik udio zelenih materijala može rezultirati kompostom neugodnog mirisa, dok će previše smeđih materijala usporiti proces razgradnje.

Stoga prilikom dodavanja materijala pazite da kombinirate zelene i smeđe materijale ravnomjerno.

kompostna hrpa

Izbjegavanje štetnih tvari

Pri prikupljanju materijala za kompostiranje, izbjegavajte štetne tvari koje bi mogle zagađivati kompost, poput tinte iz tiskanih materijala, plastike te metalnih ili onih dijelova koji se ne razgrađuju.

Ovi materijali mogu uzrokovati probleme pri rastu biljaka kada se takav kompost koristi kao gnojivo.

Isto tako, treba izbjegavati meso, mliječne proizvode, ulja i masnoće, budući da mogu privući štetočine i uzrokovati neugodan miris.

Otrovne biljke poput otrovnog bršljana ili biljke tretirane pesticidima također nisu pogodne za kompostiranje.

Redovito okretanje komposta

Da bi se ubrzao proces razgradnje i osigurala ravnomjerna razgradnja materijala, važno je redovito okretanje komposta. Okretanjem se omogućuje cirkulacija zraka kroz materijal, što pomaže bakterijama i mikroorganizmima u bržem razgrađivanju.

Preporučljivo je preokretati kompost barem jednom tjedno, koristeći vile ili lopatu. Ako primijetite da je kompost suh, lagano ga navlažite vodom kako biste potaknuli proces razgradnje.

Održavanje pravilne vlažnosti komposta

Jedan od ključnih čimbenika za uspješno kompostiranje je održavanje pravilne vlažnosti kompostne hrpe.

Kompost treba biti vlažan, ali ne i previše mokar. Iako voda pomaže mikroorganizmima u razgradnji materijala, previše vlage može dovesti do truljenja i neugodnog mirisa.

Kompost bi trebao imati vlažnost sličnu lagano stisnutoj spužvi. Ako je kompost presuh, lagano ga navlažite vodom.

Ako je, pak, previše mokar, dodajte više smeđih materijala kako biste vratili ravnotežu vlage. Zaštita komposta tijekom obilne kiše također je važna kako bi se spriječilo pretjerano natapanje.

komposter u vrtu

Vrijeme potrebno za dobivanje komposta

Vrijeme potrebno za dobivanje komposta varira ovisno o različitim čimbenicima, uključujući temperaturu, vlažnost i vrstu korištenih materijala.

U pravilu, proces razgradnje materijala u kompost može potrajati od nekoliko mjeseci do godinu dana. Postoje načini za ubrzavanje ovog procesa, poput redovitog okretanja komposta i dodavanja aktivatora kompostiranja, kao što su komercijalni startni komposti ili stajski gnoj.

Zreli kompost može se prepoznati po tome što je materijal potpuno razgrađen i pretvoren u tamnu, zemljastu supstancu bez neugodnih mirisa.

Ovaj zreli kompost bogat je hranjivim tvarima i idealan je za upotrebu kao prirodno gnojivo za biljke.

gotovi zreli kompost

Kada započeti kompostiranje?

Iako je moguće kompostirati tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za započinjanje procesa je u proljeće ili rano ljeto, kada su uvjeti najpovoljniji.

Toplo vrijeme potiče aktivnost mikroorganizama koji sudjeluju u procesu kompostiranja, dok vlaženje materijala tijekom ljeta pomaže u održavanju pravilne vlage.

S druge strane, tijekom jeseni i zime, proces razgradnje može usporiti, ali bez obzira na to, započeti sa novom kompostnom hrpom možete tijekom cijele godine.

Zaključak

U ovom članku smo istražili tri različite načina izrade kompostera koje se mogu prilagoditi potrebama i raspoloživom prostoru svakog pojedinca.

Sve tri metode su ekološki prihvatljive te doprinose smanjenju otpada i stvaranju prirodnog gnojiva za vrtove i biljke. Ključno je pratiti osnovna pravila kompostiranja, poput pravilnog omjera zelenog i smeđeg materijala, redovitog okretanja i vlaženja komposta.

Izrada vlastitog kompostera predstavlja sjajan način uključivanja u održivo vrtlarstvo i smanjenje ekološkog otiska. Bez obzira na razinu iskustva ili dostupnost resursa, svatko može napraviti komposter i pridonijeti očuvanju okoliša.