Kava je više od samo napitka – to je ritual, trenutak za sebe, ili prilika za druženje s prijateljima. Bez obzira na to kako uživate u svojoj kavi, važno je da ona bude savršeno pripremljena. Aparat za filter kavu može biti vaš najbolji saveznik u tome.

No, kako odabrati najbolji aparat za filter kavu?

Koje su karakteristike na koje trebate obratiti pažnju?

U ovom ćemo članku proći kroz sve što trebate znati kako biste napravili najbolji izbor.

Kako radi aparat za filter kavu?

Aparat za filter kavu ima spremnik za vodu koji se zagrijava pomoću ugrađenog grijača. Zagrijana voda se pod pritiskom ili gravitacijom prelijeva preko mljevene kave koja je smještena u filteru.

ekstrakcija kave uz pomoc filtera

Kroz proces infuzije, voda prolazi kroz kavu, ekstrahirajući okuse i arome.

Filtrirana kava zatim kaplje kroz rupice u filtru i sakuplja se u posudi ispod aparata. Ovaj postupak omogućuje ravnomjernu ekstrakciju okusa iz kave, rezultirajući napitkom koji je bogat okusom i aromom.

Prednosti korištenja aparata za filter kavu

Korištenje aparata za filter kavu ima nekoliko prednosti u odnosu na ostale vrste aparata za kavu:

 1. Jednostavnost korištenja: Ovaj jednostavni i praktični aparat za kavu omogućuje svakome da lako pripremi svoju omiljenu šalicu kave, čak i bez posebnih vještina. Samo trebate dodati vodu u spremnik, kavu u filter, i uključiti aparat.
 2. Jednostavno održavanje: Zamjena filtera je brza i jednostavna, a aparat se lako čisti. To štedi vrijeme i olakšava održavanje uređaja.
 3. Niža cijena: Filter aparati za kavu često predstavljaju ekonomičniju opciju u odnosu na ostale vrste aparata za pripremu kave.
 4. Prikladni za veće količine kave: Filter aparati za kavu su prikladni za pripremu većih količina kave od ostalih aparata za kavu.
 5. Manje buke: Filter aparati za kavu su obično tiši u usporedbi s ostalim vrstama uređaja za pripremu kave, poput espresso aparata.
 6. Mogućnost prilagodbe okusa kave: Ako preferirate snažan okus, jednostavno povećajte količinu kave i smanjite količinu vode. S druge strane, za blagu kavu jednostavno prilagodite omjer. Koristeći filter aparat za kavu, imate slobodu eksperimentirati s različitim okusima i stvoriti šalicu kave koja je savršena za vaš ukus.
doziranje kave u filter aparatu za kavu

No, nisu svi aparati za filter kavu jednaki. Kvaliteta i mogućnosti uređaja mogu značajno utjecati na okus vašeg omiljenog napitka. Iz tog razloga važno je odabrati onaj aparat koji će vam omogućiti da izvučete najbolje iz svakog zrna kave.

Kako odabrati najbolji aparat za filter kavu?

Kada tražite najbolji aparat za filter kavu za svoje potrebe, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

 1. Veličina i kapacitet: Koliko često pijete kavu? Koliko osoba će koristiti aparat? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam odabrati odgovarajući uređaj koji će zadovoljiti vaše potrebe.
 2. Jednostavnost upotrebe: Neki aparati za kavu mogu biti komplicirani za upotrebu. Ako želite brzo i jednostavno pripremiti kavu, potražite uređaj koji je jednostavan za upotrebu.
 3. Vrsta filtera: Postoje aparati s različitim vrstama filtera za kavu. Neki koriste jednokratne papirnate filtre, dok drugi imaju višekratne metalne ili plastične filtere. Papirnati filteri mogu pružiti čišći okus kave, ali zahtijevaju redovitu zamjenu. S druge strane, metalni filteri su ekonomičniji na duge staze i mogu pružiti bogatiji okus kave.
 4. Funkcije: Neki aparati za filter kavu dolaze s dodatnim funkcijama poput programiranja vremena kuhanja, automatskog isključivanja, ili održavanja temperature. Ove funkcije mogu biti korisne, ali mogu i povećati cijenu aparata.
 5. Brzina kuhanja: Ako ste uvijek u žurbi, možda ćete htjeti jači uređaj koji brzo kuha kavu. Međutim, imajte na umu da brže kuhanje ne znači uvijek bolji okus.
 6. Održavanje: Kako se aparat čisti? Koliko često treba mijenjati filter? Koliko je lako zamijeniti dijelove ako se pokvare? Svi ovi faktori su važni za produljenje trajnosti vašeg aparata.
 7. Estetika: Iako to možda nije najvažniji faktor, izgled te dizajn aparata može biti važan, pogotovo ako ga planirate držati na vidljivom mjestu u kuhinji.
 8. Kvaliteta materijala: Aparati izrađeni od kvalitetnih materijala i pouzdanih proizvođača obično su trajniji te pružaju bolje rezultate.
 9. Cijena: Cijena aparata za kavu može se značajno razlikovati. Važno je odabrati onaj koji se uklapa u vaš budžet, ali ne zaboravite da je i kvaliteta aparata također važna za pripremu ukusne kave.
skuhana kava u aparatu za filter kavu

Najbolji aparati za filter kavu po našem izboru

U potrazi za najboljim aparatom za filter kavu koje trenutno možete kupiti u Hrvatskoj, proveli smo temeljito istraživanje kako bismo otkrili koje modele aparata za filter kavu kupci najviše cijene.

Naša pažnja bila je usmjerena na uređaje koji su se istaknuli visokim ocjenama korisnika i specifikacijama koji olakšavaju pripremu kave. Evo što smo otkrili i koje modele preporučujemo.

Tristar CM-1246

Aparat za filter kavu Tristar CM-1246 nudi praktične značajke za jednostavnu upotrebu. Jedna od tih značajki je automatsko isključivanje koje se aktivira nakon 40 minuta rada. Ova funkcija ne samo da štedi energiju, već također osigurava sigurnost korisnika. Indikator razine vode omogućuje lako praćenje količine vode u spremniku i osigurava skuhanu kavu po vašem ukusu.

Ono što ovaj aparat za kavu izdvaja od konkurencije je njegova kompaktna veličina i snaga od 600 W, što ga čini idealnim za kampiranje ili putovanja.

Lako se čisti i održava zahvaljujući okretnom i trajnom filtru, a funkcija protiv kapanja sprječava curenje kave prilikom uklanjanja posude.

S obzirom na svoju praktičnost, jednostavnost i povoljnu cijenu, Tristar CM-1246 je odličan izbor za sve one koji ne trebaju pripremati veće količine kave.

Bosch TKA3A034

Bosch TKA3A034 aparat za filter kavu, snage 1100 W, pruža iznimno jednostavno iskustvo pripreme kave. Njegova snaga omogućuje brzo kuhanje kave, a funkcija automatskog isključivanja osigurava sigurnost pri upotrebi.

Sa kapacitetom od 1,5 litara, idealan je za velike obitelji ili za upotrebu u uredu. Aparat koristi papirnate filtere, a spremnik za vodu je odvojiv, što olakšava čišćenje.

U usporedbi s konkurencijom, Bosch TKA3A034 ističe se svojom pouzdanošću, jednostavnošću upotrebe i većim kapacitetom kuhanja.

Osim toga, odlikuje se i svojim modernim dizajnom koji se lako uklapa u svaku kuhinju ili ured. Njegova robusna izrada i kvalitetni materijali osiguravaju dugotrajnu upotrebu, čineći ga vrijednim ulaganjem za sve ljubitelje filter kave.

Philips 162058 HD 7548/20 Gaia

Philips HD7546/20 Gaia aparat za filter kavu ističe se svojim performansama i modernim dizajnom. Izrađen od nehrđajućeg čelika i plastike, ovaj aparat garantira izdržljivost i kvalitetu. Spremnik kapaciteta od 1,2 litre, omogućuje pripremu do 12 šalica kave, a posuda za papirnati filter lako se odvaja i može se prati u perilici posuđa.

Jedna od glavnih prednosti ovog aparata je termo vrč posuda koja zadržava kavu toplom dulje vrijeme, omogućujući vam uživanje u vrućoj šalici kave čak i nakon nekoliko sati.

Inteligentno zatvaranje termo vrča čuva toplinu i aromu skuhane kave, no treba se naviknuti na zatvarač posude koji nudi tri različite opcije zatvaranja pa treba biti oprezan prilikom sipanja kako ne bi prolili svu skuhanu kavu.

Usprkos tome, Philips HD7546/20 Gaia je pravi izbor za sve ljubitelje kave koji cijene kvalitetu, funkcionalnost i dugotrajnu toplinu kave.

Ariete 1342 Vintage

Ariete 1342 Vintage aparat za filter kavu donosi unikatan retro šarm u vašu kuhinju. Njegova jedinstvena plava ili zelena boja te dizajn iz 70-ih godina čine ga vizualno privlačnim, a njegove funkcionalnosti poput mogućnosti pojačavanja arome kave omogućuju prilagodbu ukusa vaše idealne jutarnje kave.

Iako može biti malo složen za one koji preferiraju jednostavnost, brojne funkcije poput programabilnog tajmera i automatskog čišćenja izdvajaju ga od ostalih aparata za filter kavu.

Ariete 1342 može pripremiti do 12 šalica kave za 11 minuta, što ga čini idealnim za svaku priliku. LCD zaslon sa satom omogućuje programiranje rada aparata u sljedećih 24 sata, dok automatska podloga održava temperaturu kave do 30 minuta nakon čega će se uređaj automatski ugasiti.

Aparat možete također ugasiti tijekom kuhanja pritiskom na “stand by” te ponovno pokrenuti pritiskom na “Pause & Serve” kako bi nastavio kuhati kavu. Dodatno, Ariete 1342 Vintage dolazi s perivim trajnim filterom za kavu, što je vrlo praktično.

Uz sve navedene funkcionalnosti, ovaj aparat za kavu pruža vam potpunu kontrolu nad procesom pripreme kave, čineći svaku šalicu jedinstvenom. Bez obzira na vaše preferencije, Ariete 1342 Vintage je savršen dodatak svakoj kuhinji.

Klarstein Aromatica II

Klarstein Aromatica II je izuzetno prilagodljiv aparat koji će oduševiti sve ljubitelje svježe mljevene kave.

Ovaj uređaj dolazi s integriranim mlinom za kavu u zrnu koju može samljeti na pet različitih načina.

Aparat posjeduje jasan LCD zaslon s intuitivnim tipkama, što omogućuje podešavanje jačine kave ili postavljanje 24-satnog tajmera za pripremu napitka u željeno vrijeme.

Ono što ga izdvaja od ostalih aparata je dvostruka funkcionalnost – mogućnost korištenja svježe mljevene kave ili prethodno mljevene, kao i upotreba papirnatog ili trajnog filtera, pružajući korisnicima fleksibilnost u odabiru.

Nažalost, spremnik za vodu nije odvojiv, što otežava godišnje dubinsko čišćenje. Međutim, taj nedostatak se nadoknađuje filterom od aktivnog ugljena koji poboljšava kvalitetu vode i sprječava začepljenje kamencom.

Unatoč manjim nedostacima, Klarstein Aromatica II je odličan aparat koji kuha visokokvalitetnu kavu prilagođenu vašim preferencijama.

Kako koristiti i čistiti aparat za filter kavu?

Kako bi vaš filter aparat za kavu trajao dugo i pružao optimalne rezultate, redovito ga održavajte i čistite.

Nakon svake upotrebe, preporučuje se ispiranje i čišćenje svih dijelova aparata koji dolaze u kontakt s kavom. To uključuje filter, vrč za kavu, poklopac i ostale dodatke koje koristite.

Za čišćenje upotrijebite blagi deterdžent i toplu vodu, a zatim temeljito isperite sve dijelove. Također, redovito provjeravajte i čistite spremnik za vodu, uklanjajte kamenac s aparata te barem dva puta godišnje provedite dubinsko čišćenje.

Ne zaboravite redovito mijenjati ili očistiti filter kako biste osigurali svježinu i kvalitetu kave koju pripremate.

ciscenje aparata za filter kavu

Pridržavanje uputa proizvođača za održavanje i dubinsko čišćenje aparata za filter kavu važno je za njegovu dugotrajnost i optimalne performanse rada uređaja

Zaključak

Odabir pravog aparata za filter kavu može biti izazovan, ali uz ispravne informacije, taj proces može postati mnogo jednostavniji. Kroz ovaj članak, nadamo se da smo vam pružili sveobuhvatne informacije koje će vam pomoći da donesete informiranu odluku prilikom odabira najboljeg uređaja za vas.

Najbolji aparat za filter kavu za vas ovisit će o vašim individualnim potrebama i preferencijama.

Na kraju, bez obzira na aparat koji odaberete, važno je koristiti kvalitetnu kavu i pridržavati se uputa proizvođača za održavanje aparata kako biste osigurali najbolji okus i dugotrajnost uređaja.

.