Svježe skuhana kava nije samo potrebno jutarnje piće za buđenje, ona je i omiljeni napitak s kojim uživamo kroz cijeli dan.

Postoji puno vrsta raznih kuhala, uređaja i pomagala za kuhanje kave, a ukoliko vas zanima koji električni aparat za kavu odabrati čitajte dalje.

Najbolji aparat za kavu za vas ovisit će o količini šalica koje kuhate, okusu i vrsti pripreme kave koju volite.

Znate li koje vrste električnih aparata za kavu postoje?

Kako odabrati najbolji uređaj za svoj dom, ured, sobu?

Želite li saznati koji vam aparati za kavu najviše odgovaraju?

Na tržištu je dostupno mnogo različitih vrsta električnih aparata za kavu, od jednostavnog kuhala za kavu do profesionalnog aparata za espresso, a u nastavku članka vodimo vas kroz najpopularnije od njih.

Koji Električni Aparati za Kavu Odabrati?

Postoji nekoliko vrsta električnih aparata za kavu koje se značajno razlikuju prema funkciji, načinu filtriranja i kuhanja, ali i okusu pripremljenog napitka. Općenito, postoje četri vrste električnih aparata za kuhanje kave:

  • kuhala za kavu
  • aparati za filter kavu
  • aparati za espresso kavu
  • aparati za kavu sa kapsulama

Prilikom odabira najboljeg za vas, dobro je potražiti kvalitetan uređaj koji je jednostavan za korištenje te skrojen za vaše svakodnevne potrebe.

kava skuhana u aparatu za kavu

Kuhalo za kavu

Iako se kuhalo za kavu ne smatra kao pravi aparat za kavu, to su električni uređaji kojima je primarna namjena kuhanje kave, i samim time ipak jesu neka vrsta aparata za kavu.

Najčešće u dnu, tj. postolju imaju ugrađenu električnu zavojnicu za zagrijavanje vode. Često su izrađeni od nehrđajućeg čelika i vrlo su jednostavni za korištenje.

Dovoljno je u kuhalo staviti vodu, zatim mljevenu kavu, uključiti u struju, pritisnuti prekidač i omiljeni napitak je skuhan kroz nekoliko minuta. Takvi lonci, kuhala ili džezve odličan su izbor za studente i umirovljenike u domovima, ali i na mjestima gdje nema izvora topline za kuhanje, tj. drva ili plina za loženje vatre. 

Aparat za Filter kavu

Aparati za filter kavu postali su popularna metoda kuhanja kave koju možete pronaći u mnogim uredima, kao i u stranim filmovima te serijama, često američkima. 

Za usporedbu sa ostalim uređajima, filter aparat omogućuje pripremu napitka za više šalica kave odjednom, što ga i čini popularnim izborom za veće obitelji i u manjim uredima gdje želite imati uvijek spreman topli napitak.

Na vrhu uređaja imaju posudicu obloženu filterom koji mogu biti:

  • papirnati
  • platneni
  • sa plastičnom mrežicom
  • sa metalnom mrežicom

U tu posudicu dodajete srednje grubo mljevenu kavu dok u veću posudu ulijevate vodu.

filter za kavu

Kada pokrenete automatski ciklus kuhanja, vruća voda prolazi kroz filter posudicu dok se skuhana kava izvlači kroz filter i kaplje u stakleni ili termalni bokal, nakon čega je spremna za piće.

Ova vrsta aparata često priprema nešto laganiji, tj. vodenastiji okus i odličan je izbor svima koji ne podnose snažnu aromu kave.

Dolaze u raznim veličinama, specifikacijama, ali i namjenama te se razlikuju po kvaliteti i cijeni.

Aparat za kavu sa Kapsulama

Aparati za kavu sa kapsulama osvojili su tržište ljubitelja moćnog napitka brzo i poput oluje. Ovi uređaji stječu popularnost zbog svoje praktičnosti i brzine pripreme, ali ima mogućnost kuhanja samo jedne šalice odjednom i cijena te kapsule tj. šalice može biti skupa opcija kada često kuhate popriličan broj kava.

kapsule za kavu

Uređaj ima posudu za vodu i pretinac za kapsulu u kojoj se nalazi prethodno samljevena kava. U pretincu kapsule se buše kako bi vruća voda prošla kroz njih i izvukla skuhanu kavu.

Ovi aparati su savršen izbor za zaposlene jutarnje osobe koje žele brzu šalicu kave bez čekanja da se cijeli lonac ili posuda za vodu ugrije. Samo umetnite kapsulu, dodajte vodu i pritisnite start — vaša će se šalica napuniti za najmanje dvije minute.

aparat za kavu pretinac za kapsulu

Aparati za kavu s kapsulama vrlo su popularni jer su jednostavni za korištenje i postoji mnogo raznih i dobrih okusa, odnosno kapsula na izbor.

Aparat za Espresso

Espresso aparati za kavu koriste se za pripremu omiljenih nam napitaka, poput macchiata, cappuccina ili espressa. Takvi aparati najčešće su izrađeni od nehrđajućeg čelika, ali mogu biti i od aluminija ili plastike. Najsofticiraniji i najkvalitetniji od njih su poprilično skupi i najčešće se koriste u restoranima, hotelima i kafićima. 

Električni aparat za espresso koristi snagu pare za pripremu espressa koji nastaje propuštanjem pare pod pritiskom kroz pržena zrna kave. 

Aparati za espresso proizvode jaču, tamniju i koncentriraniju kavu od aparata za kavu sa filterom.

Postoje mnoge vrste aparata za espresso, koji se razlikuju po svojim tehničkim specifikacijama i opcijama. Najbolji kućni aparat za kavu možete kupiti i online, u raznim trgovinama. Međutim, kako mogu biti poprilično skupi, prije same kupovine espresso aparata dobro je istražiti i pronaći onaj koji najvše odgovara vašim potrebama.

espresso aparat koji priprema dvije salice kave

Zaključak

Danas su dostupne mnoge vrste električnih aparata za kavu i može biti teško znati koji kupiti jer nisu svi jednaki. Iako svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, najpopularniji tipovi električnih aparata za kavu su kućni aparat za espresso, filter i aparat na kapsule.

Koju god vrstu električnog aparata za kavu odabrali, ne zaboravite koristiti odgovarajući omjer mljevene kave za svaku šalicu koju želite pripremiti. 

Na kraju sve se svodi na isto: kuhanje kave. Dok espresso i aparati s kapsulama pripremaju po jednu šalicu, aparati sa filterom i kuhala pripremaju puni lonac kave.

Nemojte zaboraviti i na redovito čišćenje aparata za kavu od kamenca jer svi uređaji imaju ovaj zajednički nedostatak.