Pijete svoju jutarnju kavu iz aparata i nekako vam se čini da ima drugačiji okus, da je prije bila ukusnija. Možda mislite da je uređaj kriv, iako je star samo nekoliko tjedana. Otvarate posudu s vodom i primječujete zamagljenu vodu. Da, to je kamenac, uzrok lošeg okusa vašeg omiljenog napitka.

Pitate se kako očistiti aparat za kavu od kamenca? Koliko često i sa čime sve možete očistiti svoj uređaj? Koji je najbolji način da se riješite kamenca iz aparata za kavu?

U nastavku teksta donosimo odgovore na sva ta pitanja kao i nekoliko korisnih savjeta o čišćenju ovog nezamjenjivog kuhinjskog aparata.

kava ima los okus

Znakovi da Trebate Očistiti Aparat za Kavu

Sve vrste aparata za kavu trebaju čišćenje, a ukoliko se pitate trebate li očistiti svoj, postoje neki znakovi koji će vam sugerirati kada to morate učiniti poput:

  • kava ili čaj imaju čudan okus
  • posuda za vodu ima neugodan miris
  • aparat je glasniji nego inače
  • treba mu više vremena da skuha  
  • aparat proizvodi neobične zvukove i ne može zakuhati vodu
  • kava nepravilno curi u šalicu i šprica posvuda
spricanje kave u salicu

Zašto je Potrebno Čišćenje Aparata za Kavu od Kamenca?

Neodržavani uređaju nisu čisti, a ni sigurni za zdravlje koliko možda mislite da jesu. Istraživanje NSF International, pokazuje da je polovica testiranih spremnika za vodu u aparatima za kavu bila zaražena klicama i mikrobima koji uzrokuju alergije i infekcije. 

Osim klica i i raznih mikroba posude, mlaznice i cjevčice podložne su nakupljanju minerala, posebno zbog količine i vrste vode koju koriste. To je zbog činjenice da većina vode ima visoku razinu minerala kalcija, magnezija i natrija. Iako su dobri za naše tijelo, ovi minerali mogu uzrokovati nakupljanje unutar aparata i ubrzati razvoj kamenca koji uništavaju uređaj i vaš omiljen jutarnji napitak.

Kako bi vaš stroj nesmetano radio, potrebno je redovito čišćenje aparata za kavu od kamenca. 

dodavanje octa u aparat za kavu za ciscenje kamenca

Koji je Najbolji Način Čišćenja Kamenca u Aparatu za Kavu?

Mnogo je razloga zašto je važno ukloniti kamenac iz vašeg uređaja. Za početak, to će poboljšati okus i miris pića.

A ako ste zabrinuti zbog nakupljanja kamenca, evo dobrih vijesti: najbolji dio je da ovaj proces čišćenja ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu. Jednostavno zahtijeva neke osnovne proizvode, kao što su alkoholni ocat, soda bikarbona ili limunska kiselina, i nekoliko minuta vašeg vremena.

Možete umjesto octa koristiti i limunsku kiselinu, a danas na tržištu postoje i posebna sredstva za čišćenje aparata za kavu od kamenca. Mnogi proizvođači preporučuju upravo ta sredstva jer tvrde da ocat može oštetiti neke djelove uređaja. 

limunska kiselina

Kako Ukloniti Kamenac iz Aparata za Kavu U 3 Lagana Koraka?

1. Korak 

Odvojte sve pokretne djelove uređaja i očistite ih od svih ostataka kave. Ukoliko imate aparat sa kapsulama uklonite i njih prije čišćenja. Sa mekanom četkicom možete ukloniti sav kamenac koji se nakupio na spojevima.

Prebrišite uređaj izvana sa krpom, a ostale pokretne djelove poput posude za skupljanje tekućine i poklopca operite.

brisanje aparata za kavu

2. Korak

Napunite spremnik za vodu mješavinom 50/50 alkoholnog octa i vode. Možete povećati omjer octa ako se u vašem uređaju nakupilo dosta kamenca. Ocat ne samo da dezinficira aparat i posudu za vodu, već također otapa sve nakupljene minerale u cijevima i mlaznicama. Ukoliko je posuda puna kamenca možete pustiti da odstoji nekih 30ak minuta prije pokretanja čišćenja.

Postavite praznu šalicu i pustite uređaj u proces kuhanja kave, te ponavljajte taj postupak sve dok aparat ne isprazni vodu. Pustite aparat da se “odmori na pola sata” kako bi ocat odradio svoje prije samog ispiranja.

ulijevanje vode u aparat za kavu

3. Korak

Napunite spremnik sa čistom vodom i pokrenite još jedan do dva ciklusa kuhanja kako bi uklonili ostatke octa iz aparata. Možete i dodati prstohvat sode bikarbone koja reagira sa octom stvarajući pjenu. Ukoliko pjene u šalici nema, uređaj je potpuno čist.

Koliko Često Treba Čistiti Kamenac iz Aparata za Kavu?

Mnogi proizvođači preporučuju čišćenje kamenca svaka dva mjeseca, ali ukoliko je vaša voda iz slavine zasićena kamencem trebali bi taj postupak činiti jedanput mjesečno. U praksi, nekad je potrebno čistiti aparat i češće jer puno ovisi o kvaliteti vode koju koristite za kuhanje.

Što kažu Proizvođači?

U nastavku donosimo upute za čišćenje od nekih najpopularnijih marki aparata za kavu. Pogledajte video ispod branda vašeg uređaja.

Čišćenje Krups Aparata Za Kavu

Kako Ukloniti Kamenac u Philips Aparatu za Kavu

Čišćenje Kamenca u Dolce Gusto Aparatu za Kavu

Uklanjanje Kamenca na Delonghi Aparatu za Kavu

Zaključak

Ako svakodnevno koristite aparat za kavu, bitno je da ga redovito čistite. Kamenac će se s vremenom nakupiti u vašem uređaju te može uzrokovati nekoliko problema poput skupljanja klica i bakterija, napitak lošeg okusa i slabu propusnost vode koji može i uništiti vaš aparat.

Možda ćete nabaviti sredstvo za uklanjanje kamenca iz aparata za kavu kako biste se riješili kamenca, ali također možete koristiti alkoholni ocat, sodu bikarbonu, i limunsku kiselinu za čišćenje unutrašnjosti uredaja.