Zuje li vam komarci po stanu? Pitate se kako ih spriječiti od ulaska i zaštititi sebe i svoju obitelj od neugodnih ugriza?

Komarnici su idealno rješenje za zaštitu vašeg doma i zdravlja od neugodnih i štetnih posljedica koje donose komarci. Komarci ne samo da uzrokuju neugodne svrbeže i alergijske reakcije, već mogu prenijeti i niz opasnih bolesti poput malarije i Zika virusa.

U ovom članku otkrit ćemo kako odabrati najbolji komarnik za zaštitu od ovih dosadnih krvopija, te kako učinkovito smanjiti rizik od komaraca u vašem domu i okolini.

Što je komarnik?

Komarnici su zaštitne mreže koje se postavljaju na prozore i vrata, sprečavajući ulazak komaraca i ostalih insekata u prostorije, dok istovremeno omogućuju protok zraka.

Ovo rješenje za zaštitu od komaraca idealno je zbog svoje pristupačne cijene, jednostavnosti instalacije i ekološke prihvatljivosti. Dostupni su u raznim oblicima i razlikuju se po kvaliteti, veličini, namjeni i materijalima od kojih su izrađeni.

Korištenje zaštitnih mreža protiv komaraca omogućuje očuvanje zdravlja i udobnosti vašeg doma ili radnog prostora, jer smanjuje rizik od infekcija i alergijskih reakcija uzrokovanih ubodima insekata što dokazuju brojna istraživanja [1],[2].

Upotreba zaštitnih mreža za komarce doprinosi smanjenju upotrebe insekticida, čime se smanjuje negativan utjecaj na okoliš i tako poboljšava kvaliteta zraka životnog prostora.

Postoji nekoliko vrsta komarnika, uključujući fiksne, rolo, samoljepljive i magnetne.

Fiksni komarnici su najjednostavniji za montažu i idealni su za prozore koji se ne otvaraju često.

Rolo komarnici su pogodni za prozore koji se redovno koriste, jer se lako podižu i spuštaju pomoću mehanizma te mogu biti ručni i električni.

Tu su još i komarnici koje se mogu pričvrstiti i samoljepljivom trakom, ali i one koje se montiraju čičak trakom ili magnetima što omogućuje jednostavno uklanjanje i praktičnost korištenja.

Komarnici za prozore

Komarnik za prozor je idealno i povoljno rješenje za zaštitu od komaraca i drugih insekata od ulaska u vaš dom. Sastoje se od mrežaste tkanine koja se lako postavlja na prozore, a može se pričvrstiti pomoću okvira, samoljepljivih ili čičak traka te magnetima.

Mreža protiv komaraca s magnetima za prozore predstavlja praktično rješenje jer se jednostavno postavlja bez potrebe za bušenjem ili korištenjem drugih alata. Takvo rješenje omogućuje jednostavno otvaranje i zatvaranje bez potrebe za skidanjem mreže zbog magneta koji se nalaze na rubovima mreže i okviru prozora.

mreza protiv komaraca sa magnetima za prozore

Komarnik za krovni prozor

Krovni prozori su često veliki i otvaraju se prema gore, što može predstavljati problem u zaštiti od komaraca bez odgovarajućeg komarnika.

Komarnici za krovne prozore su dizajnirani tako da omogućuju učinkovitu zaštitu od raznih vrsta insekata, dok istovremeno omogućuju prirodnu ventilaciju prostora i održavaju optimalnu razinu osvjetljenja.

komarnik za krovni prozor

Prilikom odabira, važno je uzeti u obzir veličinu prozora te osigurati pravilnu instalaciju kako bi zaštitna mreža protiv komaraca bila čvrsto pričvršćena za okvir te omogućila nesmetano otvaranje i zatvaranje prozora.

Rolo i plisirani komarnik

Rolo i plisirani komarnici su popularani zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti. Sastoji se od mrežice koja se uvlači i izvlači pomoću vodilice u okviru postavljenom na rubovima prozora. Kada nije potrebna, mrežica se jednostavno skriva u kućištu, ne zauzimajući puno prostora.

Jedna od glavnih prednosti plisiranih rolo komarnika je njegova jednostavnost svakodnevnog korištenja i trajnost, ali i dostupnost u različitim veličinama i materijalima, što ih čini fleksibilnom opcijom za različite vrste prozora.

podizanje rolo komarnika

Međutim, važno je napomenuti da rolo komarnici nisu uvijek najizdržljiviji, niti jeftini izbor. Stoga je bitno pažljivo odabrati kvalitetnog proizvođača kako bi se izbjegli česti popravci i zamjene.

Komarnici za vrata

Komarnici za vrata razlikuju se po načinu pričvršćivanja za okvir vrata. Postoje mreže za vrata protiv komaraca koje se pričvršćuju samoljepljivim trakama, što je najjeftinija opcija, ali nije praktična za česti ulazak i izlazak kroz vrata.

Također postoje modeli sa okvirom koji se otvaraju poput običnih vrata i najčešće se montiraju na šarke, a dostupni su i modeli koji se postavljaju na gornji okvir s prorezima u mreži i tako omogućuju jednostavan prolazak kroz vrata.

Komarnik za balkonska vrata

Tokom ljetnih mjeseci, kada su temperature više, često volimo provoditi vrijeme na balkonima ili terasama. No, upravo tada, komarci i drugi insekti pokušavaju pronaći način da uđu u naš dom.

Komarnik za balkonska vrata je rješenje za one koji žive u kućama ili stanovima s balkonima i terasama te žele uživati u svježem zraku bez nepoželjnih posjetitelja u stanu.

komarnik za balkonska vrata

Kada birate odgovarajući za vaša balkonska vrata, važno je uzeti u obzir dimenzije vrata i kvalitetu mreže, kao i odabrati način pričvršćivanja za okvir vrata zbog jednostavnosti ulaska i izlaska na balkon ili terasu.

Komarnici za krevet

Komarnik za krevet je izvrsna opcija za one koji žele mirno spavati bez ometanja od komaraca. Mreža nad krevetom je jednostavan i učinkovit način zaštite od komaraca tijekom spavanja, čak i bez potrebe za krevetom s baldahinom.

Komarnici za krevet pružaju pouzdanu zaštitu i izvrsnu prozračnost, što omogućuje udoban i miran san.

komarnik za krevet

Često su izrađeni su od visokokvalitetnih materijala koji osiguravaju dugotrajnost i otpornost na habanje. Osim toga, lako se postavljaju i održavaju, što ih čini praktičnim rješenjem za svaki dizajn spavaće sobe.

Ostale vrste komarnika

Osim klasičnih komarnika za prozore i vrata, postoje i ostale vrste koje pružaju zaštitu od komaraca u različitim situacijama.

Mreža protiv komaraca u roli je praktično rješenje za ograđivanje vanjskih prostora poput terasa, te učinkovito sprječava ulazak neželjenih insekata u taj prostor.

Postoji i specijalna mreža za dječja kolica, koja je izuzetno korisna za roditelje koji žele zaštititi svoje bebe od komaraca i drugih insekata, a za potpuno odmaranje i uživanje u vrtu dostupne su i vrtne ljuljačke sa mrežom protiv insekata.

Stvari koje trebate uzeti u obzir prilikom kupovine

komarnici raznih velicina

Sada kada znate koji komarnik kupiti za zaštitu od komaraca, preostalo vam je uzeti u obzir nekoliko važnih faktora kako biste odabrali onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

  • Veličina prozora ili vrata

Nemojte pretpostavljati da je svaki komarnik univerzalne veličine. Prije kupovine, izmjerite prozore ili vrata kako biste bili sigurni da odabirete odgovarajuću veličinu.

  • Način otvaranja te praktičnost svakodnevnog korištenja

Vodite računa da vam odabrani model ne smeta pri obavljanju određenih radnji, posebno ukoliko često otvarate i zatvarate prozore i zapitajte se da li vam je praktično montirati čičak traku na balkonska vrata.

  • Cijena komarnika i kvaliteta proizvoda

Na kraju, ne zaboravite uzeti u obzir cijenu i kvalitetu koja može drastično varirati od proizvoda do proizvoda.

Oni kvalitetni su izrađeni od čvrstih materijala i imaju gustu, a prozračnu mrežu koja će odbiti sve nametnike, i neće se lako poderati. Iako kvalitetni komarnici mogu biti skuplji, dugoročno će vam uštedjeti novac i vrijeme.

Kako instalirati komarnik?

instalacija komarnika

Instalacija komarnika je jednostavna i u većini slučajeva treba oko 20 minuta za postavljanje.

Prije početka instalacije, provjerite prisutnost i ispravnost svih dijelova. Nabavite potrebne alate, poput odvijača, škara i metra, te pažljivo pročitajte upute proizvođača kako biste se upoznali s detaljima instalacije.

Pri instalaciji fiksnih komarnika, jednostavno ih postavite na željeno mjesto i pričvrstite vijcima. Za rolo komarnike, potrebno je montirati kutije i vodilice, pri čemu treba paziti na ravninu vodilica i pravilno pričvršćivanje.

Ovisno o modelu, komarnike za vrata možete pričvrstiti šarkama ili odvijačem na gornji okvir vrata. Pri instalaciji komarnika za krovne prozore ili balkonska vrata osigurajte da su pričvršćeni na siguran način kako bi se izbjegla opasnost od ispadanja.

Ako instalirate komarnik za krevet, važno je da mreža okružuje sve strane kreveta sve do poda kako bi bila učinkovita u sprečavanju ulaska komaraca.

Kada završite s instalacijom, provjerite da ste u potpunosti zatvorili sve rupe kroz koje bi insekti mogli ući, čvrstoću spojenih dijelova, kao i lakoću otvaranja i zatvaranja.

Pogledajte video u nastavku sa dodatnim informacijama i uputama kako instalirati mrežu na prozor.

https://www.youtube.com/watch?v=Qotvy_JdStA

Održavanje i briga za komarnik

Kako bi vaš komarnik uvijek bio u vrhunskom stanju, potrebno ga je redovito čistiti da ne bi došlo do nakupljanja prašine i prljavštine na mreži.

Postupak čišćenja je vrlo jednostavan – prvo uklonite prašinu i nečistoću pomoću usisavača s četkom za prašinu ili lagano prebrišite mekanom krpom.

Ako je mreža jako prljava, možete ju očistiti sapunicom i vodom, ali svakako je dobro isprati čistom vodom kako biste uklonili sve ostatke sapunice koja može popuniti rupice na mreži i tako smanjiti protok zraka. 

ciscenje mreze za komarce

Važno je naglasiti da izbjegavate upotrebu snažnog pritiska vode ili kemikalija za čišćenje kako ne bi došlo do oštećenja. Također, nemojte koristiti oštre predmete poput strugača ili četki s tvrdim čekinjama za čišćenje mreže.

Za održavanje određenih vrsta komarnika, poput onih od aluminija ili PVC-a, specifične smjernice mogu se razlikovati dok one za krevet možete skinuti i oprati u perilici rublja.

Za pravilno pranje, uvijek provjerite upute proizvođača za preporuke o održavanju i čišćenju vaših komarnika kako biste im osigurali dugotrajnost i funkcionalnost.

Gdje kupiti komarnik?

Kada je riječ o kupovini komarnika, pronašli smo nekoliko pouzdanih webshopova na kojima možete pronaći širok izbor različitih modela. 

  1. Zebra je poznati hrvatski webshop koji nudi široku paletu proizvoda za kuću i vrt. Na njihovoj internetskoj stranici možete pronaći različite vrste komarnika za terase, prozore i vrata, kao i zaštite za kolica. Također, često imaju povoljne cijene i razne akcije.
  2. Emmezeta je još jedan popularan webshop u Hrvatskoj koji nudi širok izbor proizvoda za kućanstvo. Tamo možete pronaći jeftine mreže različitih veličina koji će odgovarati vašim potrebama. Emmezeta također nudi mogućnost online kupovine i dostave na kućnu adresu.
  3. Conrad je međunarodni webshop koji nudi širok asortiman elektronike, kućanskih aparata i ostalih proizvoda za domaćinstvo. Na njihovoj web stranici možete pronaći i bogatu ponudu zaštitne mreže protiv insekata različitih vrsta i veličina. Conrad je poznat po svojoj kvaliteti proizvoda i pruža sigurnu online kupovinu.

Prije nego što se odlučite za kupovinu, svakako provjerite dostupnost željenih modela te usporedite cijene i specifikacije različitih tipova na ovim webshopovima. 

rolo komarnik

Zaključak

Komarnici su odlična investicija za zaštitu od komaraca i drugih insekata koji se mogu naći u vašem domu. Bez obzira treba li vam komarnik za prozore, vrata ili krevet, važno je uzeti u obzir nekoliko stvari prije kupovine.

Važno je napomenuti da ovakva zaštita ne samo da štite od komaraca, već i od ostalih insekata poput muha, stršljenova i osa. Također sprječavaju da u vaš dom uđu listovi, grančice ili druge sitne čestice, a postoje i modeli mreža koje sprečavaju alergene iz prirode što ih čini idealnim za osobe koje imaju problema sa alergijama.

Kada jednom instalirate zaštitnu mrežu protiv komaraca, neophodno je održavati je i redovito čistiti kako bi osigurali funkcionalnost te produžili trajnost proizvoda. 

Komarnik je vrhunsko rješenje, a za potpunu obranu, preporučljivo je poduzeti i dodatne mjere zaštite koji vam mogu pomoći riješiti se komaraca u vašem domu i okolini.