Jeste li umorni od dosadnih komaraca koji vam kvare užitak u svom domu i vrtu?

Ljeto je vrijeme za opuštanje na otvorenom, ali ti napasni insekti mogu upropastiti svaku priliku za mir i uživanje.

Njihovo iritantno zujanje i ubodi često rezultiraju neugodnim svrbežom, a mogu i prenositi razne bolesti. 

No, ne brinite, postoje učinkoviti načini kako da se riješite komaraca i ponovno stvorite ugodno okruženje.

Zašto se boriti protiv komaraca?

Borba protiv komaraca podrazumijeva mnogo više nego samo sprečavanje njihovog dosadnog zujanja i uboda.

Naime, ovi sitni insekti su često prenositelji raznih vrsta bolesti i infekcija, čime direktno ugrožavaju naše zdravlje. Malarija, denga groznica i zika virus samo su neke od bolesti koje se šire upravo putem komaraca.

ubod od komaraca

Iz svih tih razloga očuvanje zdravlja svoje obitelji i stvaranje sigurnog okruženja za uživanje u ljetnim aktivnostima mora biti prioritet.

Sada kada smo svjesni problema koje komarci predstavljaju, vrijeme je da istražimo učinkovite načine kako ih se riješiti.

Kako se riješiti komaraca u domu?

Komarci u domu mogu biti izvor frustracije i nelagode. Srećom, postoje neke učinkovite metode za suzbijanje komaraca u zatvorenom prostoru.

Evo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da se zauvijek riješite komaraca iz svog doma.

Ugradite komarnik

Jedan od najučinkovitih rješenja protiv komaraca u domu je ugradnja komarnika na prozore i vrata.

Komarnici su zaštitne mreže koje sprječavaju ulazak insekata u vaš dom. Odaberite komarnike koji su prilagođeni vašim prozorima, vratima ili ga postavite iznad kreveta te ih redovito održavajte kako bi bili učinkoviti.

Prednosti komarnika su mnogobrojna, a omogućuju vam da uživate u svježem zraku bez brige o ulasku raznih insekata.

To je posebno važno tijekom ljetnih mjeseci kada želite provjetriti prostorije ili navečer kada ih svijetlost privlači u vaš dom. Također, komarnici su dugoročna i ekološki prihvatljiva opcija zaštite jer vam omogućuju da izbjegnete korištenje kemijskih sredstava.

Koristite električne repelente

Električni repelenti za komarce su učinkoviti uređaji koji odbijaju ove insekte i sprječavaju ih da se približe mjestu gdje je postavljen uređaj. Postoje različite vrste električnih repelenata, neki koriste ultrazvuk koji nije čujan za ljude, ali iritira komarce dok ostali repelenti koriste tablete ili eterična ulja sa mirisom poput eukaliptusa ili citronela ulja.

Kako bi se osigurala potpuna zaštita od komaraca, preporučuje se postavljanje repelenata u različitim dijelovima doma. Osim što su učinkoviti u sprječavanju napada komaraca, ovi uređaji su i ekološki prihvatljivi te ne štete ljudima ili kućnim ljubimcima.

Redovito čištite i održavajte dom čistim

Komarci su česti gosti u tamnim i vlažnim mjestima u vašem domu. Međutim, redovito čišćenje i održavanje doma mogu smanjiti njihovu prisutnost.

Čišćenje prostora, uklanjanje otpada, redovito usisavanje i brisanje površina su ključni koraci u uklanjanju potencijalnih skrovišta i privremenih staništa raznih insekata.

Održavajte optimalnu temperaturu i vlažnost zraka

Komarci se obično više aktiviraju u toplim i vlažnim uvjetima, podešavanje temperature i vlažnosti u domu može smanjiti njihovu aktivnost.

Koristite klima uređaj ili ventilatore kako biste održali ugodnu temperaturu i cirkulaciju zraka. Također, popravite curenja vode i osigurajte dobru ventilaciju kako biste smanjili vlažnost zraka u prostoru.

Kako se riješiti komaraca u vrtu?

Komarci u vrtu mogu uvelike ometati vaše aktivnosti na otvorenom. Srećom, postoje načini kako se riješiti ovih napasnika i istovremeno uživati u svom vrtu.

U nastavku donosimo nekoliko strategija uz pomoć kojih se možete riješiti komaraca u vrtu.

Postavite zamke za komarce

Zamke za komarce su izvrsno rješenje za smanjenje broja ovih napasnika u vašem vrtu. Postoji nekoliko vrsta zamki, koje koriste različite metode privlačenja insekata, poput UV svjetla, ugljičnog dioksida ili mirisnih mamaca. One stvaraju privlačno okruženje za komarce i mame ih u svoju zamku, gdje ih hvataju ili neutraliziraju.

Zamke su također ekološki prihvatljiva opcija, jer se ne oslanjaju na upotrebu kemikalija ili pesticida iako mogu privlačiti i korisne insekte.

Važno je napomenuti da zamke za komarce mogu smanjiti populaciju komaraca u vašem vrtu, ali neće ih potpuno eliminirati. Iz tog razloga preporučljivo je kombinirati upotrebu zamki s drugim mjerama zaštite, poput primjene ostalih repelenata.

Možete i sami napraviti DIY zamku za komarce, a kako to učiniti pogledajte u videu ispod.

Uklonite stajaće vode

Stajaća voda predstavlja idealno stanište za razmnožavanje komaraca, pa je važno redovito provjeravati svoj vrt i ukloniti sve izvore stajaće vode.

Tegle za cvijeće, kišne bačve, stare gume, posude za kućne ljubimce i nepravilno odvodnjeni tereni su samo neki od primjera mjesta gdje se može skupljati stajaća voda.

Uklonite sve predmete koji mogu zadržavati vodu i redovito čistite žljebove, krovove i druge površine koje mogu sakupljati vodu.

Također uklonite lišće koje se nakuplja na krovu vrtne kućice kao i sve što može zadržavati vlagu.

Također, provjerite slivnike i odvodne sustave kako biste osigurali da ispravno odvode vodu.

stajaca voda leglo komaraca

Tretirajte bazen i fontane

Ako imate bazen ili fontanu u svom vrtu, redovito provjeravajte i tretirajte vodu kako biste spriječili razmnožavanje komaraca. Održavajte pravilnu razinu klora u bazenima, a ukoliko imate fontanu, provjerite je li voda dovoljno cirkulirajuća kako bi se spriječilo zadržavanje komaraca.

Redovito praznite i čistite bazene kao i vrtne fontane kako biste spriječili njihovo pretvaranje u legla komaraca.

Ako imate ribnjak ili drugo vodeno područje u vrtu, razmislite o uvođenju ribica ili drugih prirodnih neprijatelja komaraca koji će kontrolirati njihovu populaciju.

Privucite prirodne neprijatelje komaraca

Jedan od načina da se riješite komaraca u svom vrtu jest privlačenje njihovih prirodnih neprijatelja koji će na prirodan način kontrolirati njihovu populaciju. Evo nekoliko načina kako možete privući prirodne neprijatelje komaraca u svoj vrt:

 • Ptice: Ptice poput vrabaca, lastavica, ševa i svraka hrane se komarcima. Možete privući ove ptice u svoj vrt postavljanjem kućica za ptice ili hranilica. Također, osigurajte im prirodna skloništa poput grmlja ili drveća kako bi ptice imale mjesto za gniježđenje.
 • Žabe i vodozemci: Žabe, gušteri i drugi vodozemci su također prirodni predatori komaraca. Uzgajajte biljke koje privlače ove životinje, kao što su lokvanji ili biljke s velikim listovima, u svojim vodenim površinama. 
 • Ribe: Ako imate ribnjak ili bazen, razmislite o uvođenju riba poput koi šarana ili zlatnih ribica. Ove ribe se hrane larvama komaraca i mogu pomoći u smanjenju njihove populacije. 
 • Leptiri i kukci: Neki leptiri i kukci poput bubamara i osa su prirodni predatori komaraca. Uzgajajte biljke koje privlače ove korisne kukce, poput tratinčica, maćuhica ili drugih cvjetnica. Razmislite i o ugradnji hotela za korisne insekte.
 • Paukovi: Paukovi su također korisni u borbi protiv raznih insekata. Ostavite prirodne mreže paukova netaknutima kako bi uhvatili komarce i druge kukce.
 • Šišmiši: Istraživanje pokazuje da su šišmiši izuzetno učinkoviti pri smanjenju populacije komaraca. Privucite ih u svoj vrt postavljanjem kućica za šišmiše.
kucica za sismise

Posadite biljke protiv komaraca

Kada se želite riješiti komaraca u vašem vrtu domu ili sobi, odabir i sadnja određenih biljaka može biti vrlo učinkovita metoda. Postoje neke biljke koje svojim mirisom ili svojstvima prirodno odbijaju ove insekte, a među njima su:

 • Citronela
 • Lavanda
 • Metvica
 • Bosiljak
 • Ružmarin

Svaka od ovih biljaka protiv komaraca ima svoje specifičnosti i zahtjeve za uzgoj, stoga im prilagodite odgovarajuće uvjete i osigurajte adekvatnu njegu kako biste postigli najbolje rezultate. 

Koristite žutu LED rasvjetu 

Jedan od načina smanjenja broja komaraca u vašoj okolini i vrtu je korištenje žute LED rasvjete. Komarci su poznati po tome da se privlače svjetlima, posebno onima bijele boje. Međutim, istraživanja [1],[2] pokazuju da žuta svjetlost privlači znatno manje komaraca.

Zamjena konvencionalnih bijelih žarulja u vašem vanjskom prostoru žutim LED žaruljama može smanjiti broj komaraca koji se okupljaju oko vašeg doma. Žute LED žarulje emitiraju svjetlo koje je visoko vidljivo za ljude, ali nisko vidljivo za komarce.

Međutim, važno je naglasiti da žuta LED rasvjeta nije potpuno siguran način da se riješite svih komaraca. Iako smanjuje njihovu privlačnost, komarci će i dalje biti prisutni u okolini. Stoga je bitno koristiti ovu metodu zajedno s drugim mjerama zaštite kako biste maksimalno smanjili populaciju komaraca.

Upotrijebite svijeće protiv komaraca

Svijeće protiv komaraca su jednostavan i učinkovit način da stvorite mirisni zaštitni sloj i riješite se neželjenih uboda na svom prostoru za uživanje u dvorištu. Takve svijeće obično sadrže prirodne sastojke, poput eteričnog ulja citronele, koji odbijaju komarce, a mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim metodama za maksimalnu zaštitu.

Kako bi se postigao najbolji učinak, svijeće protiv komaraca treba postaviti na strateška mjesta u vrtu kako bi se okružili zaštitom. Međutim, važno je naglasiti da ove svijeće mogu pružiti ograničenu zaštitu jer njihov učinak ovisi i o koncentraciji aktivnih sastojaka, veličini prostora i broju komaraca u okolini.

Kako bi se izbjegle nezgode, svijeće treba postaviti na sigurno mjesto, daleko od zapaljivih materijala i lako zapaljivih površina, te izvan dosega djece i kućnih ljubimaca.

svijece protiv komaraca

Redovito održavajte vrt čistim

Redovito košenje travnjaka i obrezivanje grmlja može smanjiti skrovita mjesta za komarce. Tijekom dana često se skrivaju u visokoj travi i gustim grmljem, stoga održavanjem optimalne visine trave i obrezivanjem grmlja, smanjit ćete njihovo potencijalno stanište.

Osim toga, odstranjivanje otpadnih listova i grana smanjuje mogućnost nakupljanja vode gdje komarci mogu položiti svoja jaja, a također mogu biti privučeni i ostacima hrane te smećem koje ostavljate po vrtu. Redovito uklanjajte smeće i otpad kako biste im smanjili  potencijalno stanište i koristite kante za smeće s poklopcem te ih držite čvrsto zatvorenima.

Ako ništa ne uspije 

spirale protiv komaraca

Postoje različite metode za suzbijanje komaraca, ali uporaba kemijskih insekticida ne bi trebala biti prva opcija. Ovi insekticidi sadrže sastojke poput DEET-a i picaridina koji mogu biti štetni za okoliš i zdravlje ljudi.

Iako je primjena insekticida neophodna u slučajevima kada je broj komaraca izuzetno visok i predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje ljudi i životinja, važno je proučiti upute o sigurnoj primjeni kako bi se izbjegle eventualne štete za floru i faunu te zdravlje ljudi.

Međutim, metode poput zaprašivanja i spaljivanja kemijskih spirala protiv komaraca mogu biti štetne za udisanje i naskoditi zdravlju, stoga bi ih trebalo izbjegavati.

Iz tih razloga, korištenje insekticida treba biti posljednja linija obrane protiv komaraca, uz poštivanje svih sigurnosnih mjera i propisanih doza. Važno je pronaći alternative koje su manje štetne za okoliš i ljude, poput prirodnih repelenata ili zaštitne mreže. Na taj način možemo zaštititi svoje zdravlje i okoliš, a istovremeno smanjiti negativan utjecaj na životinjski svijet.

zaprasivanje komaraca

Zaključak

U borbi protiv komaraca u svom domu ili vrtu, ključno je kombinirati različite metode kako biste postigli najbolje rezultate. U ovom članku opisali smo 14 načina kako se riješiti komaraca iz svog doma, vrta i dvorišta.

Uvijek je važnije prvo koristiti prirodne metode od kemijskih, a za boravak u vanjskom okruženju dobro je i pravilno se zaštititi od uboda komaraca.

Ako se suočite s izazovima i nijedna od ovih metoda ne djeluje, uvijek možete potražiti stručnu pomoć kako biste se u potpunosti riješili problema s komarcima.

Sjetite se, borba protiv komaraca zahtijeva strpljenje i upornost, ali s pravim pristupom i mjerama predostrožnosti, možete uživati u svom domu i vrtu bez dosadnih uboda ovih napornih krvopija.