Imate problema s vlagom u stanu? Da li vlaga uzrokuje smrad u vašem domu? Jeste li primijetili razvoj plijesni u kutevima?

Tražite jednostavan, jeftin i prirodan način da se riješite vlage u stanu?

Onda je ovaj članak savršen za vas! Donosimo vam popis od 15 jednostavnih savjeta pomoću kojih možete svoj stan održati suhim i bez mirisa vlage u kojem cete češće uživati.

Simptomi Vlage u Stanu

Vlaga je jedan od najčešćih problema u domu. Uzrokovana je prisutnošću viška vode u zraku i/ili u tlu. Može se pojaviti u bilo kojoj prostoriji u kući, a najčešći simptomi su:

 • Kondenzacija na prozorima 
 • Razvoj plijesni i promjena boje u kutevima zidovima
 • Zemljast miris i težak zrak u prostriji
 • Odlijepljivanje, pucanje i otpadanje boje ili tapeta u unutrašnjosti prostorija
 • Povečan razvoj grinja
 • Povečanje alergijskih reakcija, simptoma astme te češće kihanje i kašljanje 

Ukoliko niste sigurni u količini vlage u zraku, možete je izmjeriti higrometrom ili vlagomjerom.

vlaga oko prozora

Uzroci Vlage

Mnogi su domovi pogođeni vlagom, bilo zbog vremenskih prilika, loše konstrukcije ili lošeg održavanja. To može uzrokovati plijesan i razvoj bakterija, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do ozbiljnog zdravstvenog problema. Prije nego počnete rješavati problem, važno je utvrditi što je uzrok. Uobičajeni uzroci vlage u kući uključuju:

 • Curenje zraka oko vrata, prozora i oko dimnjaka
 • Loša konstrukcija temelja
 • Nedostatak izolacije u zidovima, stropovima i krovovima
 • Nedovoljna ventilacija
 • Začepljeni odvodi, cijevi i žlijebovi
isusivanje vlage

Izvori Vlage u Stanu

U domu postoji mnogo izvora vlage, a osim uzroka postoje i izvori vlage koji su najčešće nastali našim postupcima i svakodnevnom životu. Naprimjer, u kupaonici je najčešći uzrok vlage kapanje iz slavine te nedostatak ventilacije poslije tuširanja.

Kućanski poslovi poput kuhanja, pranja posuđa kao i samo naše disanje su također izvori vlage zbog kojih je bitno svakodnevno provjetravanje prostora u kojem živimo.

Ostali izvori vlage uključuju:

 • Biljke
 • Ovlaživaći zraka
 • Kućanski poslovi poput sušenja rublja i kuhanja
 • Kupanje i tuširanje
 • Držanje drva za ogrijev u kući
 • Curenje slavina, kao i nedovoljno zabrtvljene cijevi na perilicama
 • Akvariji, vaze sa cvijećem
 • Kišno vrijeme ili kišovito razdoblje
 • Mokra zemlja oko kuće je također izvor vlage u podrumima i suterenima
 • Poplave 
kisovito vrijeme

Kako Ukloniti Vlagu iz Stana i Održati Kuću Suhom?

Najjednostavniji način uklanjanja vlage iz stana je održavanje čistoće i redovito održavanje vlažnosti zraka. Kvaliteta zraka se može postići i kontrolom relativne vlažnosti zraka. Ali najbolji način za uklanjanje vlage u kući je korištenje dobre ventilacije. Evo nekoliko savjeta za uklanjanje vlage:

odvlazivac zraka

Otvorite prozore

Ako su prozori zatvoreni, vlaga ostaje u kući, što dovodi do ustajalog zraka i pojave plijesni. Potrebno je svakodnevno provjetravati prostor i osigurati da prozori budu otvoreni barem 15 minuta dnevno. Napravite si naviku da ujutro i navečer, otvorite prozore i pustite svjež zrak da prostruji prostorom.

otvorite prozore

Popravite sve Slavine i Zaustavite Curenje Vode

Popravljanje slavina može biti jednostavan zadatak koji treba obaviti odmah nakon uočavanja problema. Jednom kada znate gdje je curenje, moguće ga je trajno zaustaviti. Da biste popravili curenje, potrebno je zaustaviti vodu i zamijeniti podloške i brtvu. Međutim, ako primijetite da voda curi i dalje, bolje je pozvati stručnjaka da popravi kvar. U nekim slučajevima, sama slavina se može popraviti bez poteškoča, ali ponekad je potrebna zamjena.

Ventilacija

Ventilatori cirkuliraju zrak kroz prostoriju, te također pomažu sušiti zrak i smanjiti vlagu u stanu. Ventilatori se mogu postaviti u bilo koji dio stana, pa čak i na strop, gdje zrak ima tendenciju stagnacije i zadržavanja.

Stropni ventilatori učinkovit su način za održavanje rashlade u vašem domu, a možete ih koristiti i za povećanje protoka zraka, te strujanjem smanjiti količnu vlage u domu. Još jedan dobar način je korištenje nape za vrijeme kuhanja, koja ce spriječiti vodenu paru da se raširi po stanu.

stropni ventilator

Pobrinite se za kućne biljke

Kućne biljke, posebno one koje traže puno vode, mogu povećati vlažnost u prostoriji. To se događa jer oslobađaju vodenu paru kroz lišće koja se zatim širi zrakom u kući. Smanjite količinu vode koje dobivaju i prestanite ih pretjerano zalijevati. Prekrijte zemlju plastikom ili potrijebite malč od sjena ili kokosovih vlakana kako biste zadržali tlo vlažnim a spriječili isparavanje u prostor.

Ukoliko imate previše biljaka u kući iznesite ih van, ili ih postavite u prostorije koje imaju najbolju ventilaciju zraka. 

Klima Uređaj i Filteri

Sustav klimatizacije vrlo je koristan način da svoj dom održite toplim zimi i hladnim ljeti. U mnogim stanovima i kućama klimatizacijski sustavi se također koriste kao sredstvo ventilacije za uklanjanje vlage iz zraka jer mogu pomoći u održavanju suhoće zraka za vrijeme kišnih razdoblja. Ipak potrebno je redovito čistiti filtere, budući da nakupljanje prašine i čestica mogu smanjiti učinkovitost uređaja.

klima uredaj ciscenje filtera

Sušite Rublje Vani

Ako nemate sušilicu za rublje i sušite svoju odjeću u zatvorenom prostoru tako da je objesite na stalak, možete smanjiti vlažnost zraka tako da stalak postavite vani, ako ste u mogućnosti. Korištenje užeta za rublje na otvorenom spriječit će isparavanje vode iz mokre odjeće u zrak u vašem stanu.

Tuširanje

Tuš i kadu koristimo svakodnevno, ali ako ne razmišljamo o zraku i vlazi unutar kupaonice, onda je vjerojatno da će kupaonica postati leglo bakterija i plijesni. 

Ukoliko se nemožete riješiti vlage u stanu probajte da kada se tuširate, smanjite temperaturu vode te pokušajte držati vrata kupaonice otvorenima. Također morate prozračiti prostor kako biste izbjegli skupljanje vodene pare na podlogama. Ako je moguće, koristite ventilator za cirkulaciju zraka.

Jedno od rješenja za sprječavanje vlage u kupaonici je i ugradnja ventilatora u kupaonicu.

para za vrijeme tusiranja

Provjerite tepihe

Vlaga se zadržava u tepisima i tepisonima, a posebice ispod njih. Ako počnu mirisati po pljesni ili se osjećaju vlažno, dajte ih na kemijsko čišćenje, najbolje suho i neka se dobro osuše prije vračanja u stan. Njihovim čišćenjem smanjit ćete količinu grinja koje žive u njima, a također će učiniti da vaš dom bolje miriše. Možete i sami ošistiti tepihe sa praškom za suho čišćenje tepiha jer neki od njih mogu izvući vlagu. 

Nabavite Odvlaživač Zraka

Jedna od najjednostavnijih metoda je ugradnja odvlaživača zraka u stan. Kako bi učinkovito odvlažio prostor, isušivač vlage koristi ventilator koji upuhuje topli zrak u prostoriju i filtrira zrak kako bi uklonio vlagu. Ventilator se također može isključiti ili prebaciti na recirkulacijski način rada koji uklanja višak vlage kroz kondenzaciju. Jedan od nedostataka korištenja odvlaživača je što troši energiju, pa ga je dobro koristiti samo kada je stvarno potreban.

odvlazivac zraka uredaj

Napravite svoj Isušivač Zraka

Odvlaživači zraka vrlo su korisni kućanski pomoćnici, a u vlažnim klimatskim uvjetima ova vrsta opreme je neophodna. Ali ako ne želite trošiti novac na kupnju odvlaživača zraka, onda možete napraviti vlastiti uradi sam isušivač zraka sa materijalima koji prirodno privlače vlagu. Nije ih teško napraviti, a sve što trebate učiniti je da ih stavite u posudu, staru čarapu ili kantu te tada mogu privlačiti vlagu na rizičnim mjestima u stanu. To su vrlo jednostavani DIY odvlaživači zraka koji se mogu napraviti kod kuće, a materijali koje možete koristiti su:

Ugljen

Drveni ugljen je prirodni upijač koji djeluje tako da uvlači vlagu iz zraka. Kada se to dogodi, vlaga ostaje zarobljena unutar drvenog ugljena koji je zatim uklanja iz zraka. Ukoliko vam je ostalo ugljena od roštilja Jednostavno ga postavite u posudu ili u nekakvu kutiju te ostavite da isušuje vlagu za vas.

drveni ugljen

Kamena sol

Kamena sol apsorbira vlagu iz zraka, što je čini odličnim izborom za odvlaživač zraka. Da biste napravili isušivač zraka od kamene soli, trebat će vam velika vreća kamene soli i dvije kante ili plastične flaše. Jednu kantu izbušite rupama i stavite sol u nju, te ju postavite u drugu kantu koja će prikupljati vodu. Na dno druge kante postavite nešto što ce ih odvojiti da se ne zalijepe međusobno.

Pijesak za mačke

Vlasnici mačaka znaju da je mačji pijesak neophodan za održavanje čiste kuće i primječuju da se pijesak nakon dodira s vodom stvrdne. No, mačji pijesak isušuje i vlagu iz zraka. Možete pijesak za mačke staviti u čase sa izbušenim rupama ili posude te postavljati u kuteve prozora i na mjesta povećane vlažnosti. Pijesak ce upiti, te tako smanjiti vlagu u prostoriji.

pijesak za macke

Soda bikarbona

Soda bikarbona učinkovit je način uklanjanja vlage s male površine. Ovu metodu možete koristiti za uklanjanje vode s malog prostora, poput ladica oko sudopera. Soda bikarbona će djelovati do određene mjere. Možda ćete otkriti da neko vrijeme djeluje, ali kada se vaše područje ponovno počne vlažiti potrebno ju je promijeniti.

Silica gel

Silika gel možete pronaći u malim paketićima koji dolaze u kutijama kod kupovine cipela, i elektronike. Napravljene su da upijaju vlagu te se često koriste za održavanje suhoće proizvoda prilikom transporta.

Ukoliko ih imate stavite ih u kutiju ili posudu po kojoj su izbušene rupe. Silika gel će upiti vlagu iz zraka i spriječiti da ona dospije u druge dijelove vašeg doma. Samo pripazite da silika gel držite podalje od djece kako je ne bi pojeli.

silika gel

Zaključak

Pretjerana vlažnost zraka je čest problem u našem podneblju, posebno tijekom hladnih i kišovitih mjeseci. Jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje vlažnosti u kući je korištenje odvlaživača. Ako živite u manjem prostoru ili nemate sredstava za kupnju, uvijek možete napraviti vlastiti isušivač zraka. Odvlaživači znaju biti skupi, ali mogu biti dobra investicija ako želite sačuvati zdravlje. Podijelili smo neke korisne savjete o tome kako smanjiti vlagu u stanu, ali ako želite saznati više o odvlaživačima zraka, pogledajte nas slijedeci članak.

Izvori:

extension.umn.edu

idph.state.il.us

thespruce.com