Uzdignute gredice postale su sve popularnije posljednjih godina, pogotovo u malim gradskim vrtovima, gdje omogućuju veću fleksibilnost u uzgoju. Pogodna su za postavljanje na stjenovitim područjima ili na mjestima gdje je tlo loše kvalitete.

U ovom članku, naučit ćete kako izgraditi povišene gredice u pet jasnih koraka. Bez obzira na vaše iskustvo, ovaj će vam vodič omogućiti da uspješno izvršite ovaj zadatak

Što su povišene gredice?

Uzdignute ili povišene gredice je struktura namjenjena sadnji koja je izgrađena poviše od okolne razine tla, što omogućuje uzgoj biljaka koje bi inače imale problema s rastom direktno u zemlji. Povišene gredice mogu biti izrađene od cigle, drveta, starih paleta, greda, kamena, betona, metala ili plastike.

Općenito, uzdignuta gredica je kutija ili okvir postavljen na zemlju, obično ispunjena mješavinom tla od pijeska, zemlje i komposta, ili laički rečeno, to su žardinjere koje se koriste za uzgoj povrća. Idealne su za uzgoj povrća ili začinskog bilja, a mogu se koristiti i za cvijeće, grmlje, voćke poput jagoda i borovnica, pa čak i za malo drveće. 

uzdignute gredice

Prednosti uzgoja u povišenim gredicama

Glavna prednost podignutih gredica je u tome što pomažu štititi biljke od korova, štetnika i drugih nametnika, a to zauzvrat osigurava veći urod. Mnogi vrtlari koriste povišene gredice kako bi povećali produktivnost svojih vrtova.

Uzdignute gredice vizualno super izgledaju te mogu omogučiti veći uzgoj više hrane po kvadratnom metru nego u tradicionalnom vrtu. Osim toga, pružaju bolju drenažu i mogu zadržati više vode. Važno je i naglasiti da su praktičniji za korištenje jer se ne morate saginjati kako biste plijevili korov. 

Zemlja u gredicama se brže zagrijava u proljeće, što omogućuje dužu vegetacijsku sezonu i bolje uvjete rasta.

povisene gredice mogu biti vizualno atraktivne

Koji su nedostaci uzgoja u uzdignutim gredicama?

Kada uzgajate biljke na uzdignutim gredicama, morate obratiti pozornost na nekoliko stvari. Među najvažnijima od njih su sljedeći:

  • Cijena – početni troškovi uključeni u izgradnju vrtova s povišenim gredicama uključuju kupnju odgovarajuće opreme i materijala, kao i kvalitetne zemlje.
  • Uzdignute gredice se brže suše, osobito na sunčanim mjestima. Stoga se preporuča češće zalijevanje vodom u sušnim razdobljima.
  • Postavljanje navodnjavanja može biti izazovnije od ugrađivanja vodenih prskalica u običnom vrtu.
  • Broj gredica i plodored – kod sadnje povrća potrebno je imati više gredica kako bi mogli poštivati plodored.
navodnjavanje uzdignutih gredica

Kako izgraditi povišene gredice u 5 koraka?

Povišene gredice lako je napraviti, a za izradu jedne može biti potrebno samo nekoliko sati.

Planiranje

Kada birate mjesto za podignutu gredicu, razmislite o tome kako ih planirate koristiti, kakav ćete pristup vrtu imati i koliko često ćete ga posjećivati. Važno je isplanirati mjesto i raspored podignutih gredica, koje ima bar 6 sati izravne sunčeve svjetlosti.

Mjesto pogodno za svakodnevno posječivanje i prolaženje pokraj vrta pomaže u praćenju insekata i bolesti na biljkama. Također razmislite o zaštiti od vjetra i postavljanju blizu izvora vode.

Gredice mogu biti duge koliko želite, ali trebaju biti samo onoliko široke koliko ih možete lako obrađivati s obje strane prema sredini. Također, ostavite dovoljno razmaka između gredica kako biste se slobodno mogli kretati sa kolicima, tačkama i ostalim vrtnim alatima i opremom.

uzdignute gredice u gradu

Odabir i priprema materijala

Nakon odabira materijala i mjesta u vrtu za izradu gredice, prvi korak je označiti željene dimenzije, te pripremiti tlo kopanjem rupe 20ak centimetara dubine unutar površine gdje ćete smjestiti okvir.

Uzdignute gredice dolaze u svim oblicima i veličinama, a najvažnije je zapamtiti da trebaju biti dovoljno duboke da korijenski sustav biljaka može udobno počivati.

U slučaju povrtlarstva, povišena gredica trebala bi biti visoka najmanje 30 do 40 cm. U slučaju uređenja cvjetnog vrta, možete koristiti uzdignutu gredicu visine od oko 15 cm. 

uzdignute gredice od starih greda

Izgradnja

Sljedeći korak je izgradnja okvira. Možete započeti s izradom okvira od drveta, cigli ili betonskih blokova koji cete postaviti okolo rupe koju ste pripremili. Betonski blokovi će s vremenom stvarati kiselkasto tlo pa bi bilo dobro prije svake sezone sadnje provjeriti pH vrijednost tla.

Istražujući koje je najbolje drvo za izradu uzdignutih gredica otkrili smo da su to cedrovina, sekvoja i mahagonij kojih baš i nema kod nas. Razlozi zašto su najbolji jesu jer najsporije trule, i ne privlače drvne stetočine.

Za naše krajeve dobra opcija je bor, ali i svako tretirano i zaštićeno drvo. Ukoliko mislite saditi organski, impregnirajte drvo akrilnim lakom ili lanenim uljem. 

Provjerite video sa uputama izrade

Podloga

Nakon što postavite okvir, vrijeme je za pripremu podloge. Da biste spriječili eroziju tla, trebali biste malčirati tlo debelim slojem organske tvari, poput slame, grana ili drugih materijala za kompostiranje. To je odlična podloga jer će sa truljenjem otpuštati hranjive tvari u tlo.

Sve to prekrijte kartonom i obilno zalijte vodom. Karton će pomoći u spriječavanju rasta korova unutar okvira prije nego što niknu prve biljke. Također će održati vlažnost tla te tako ubrzati proces razgradnje organskih materijala.

Ukoliko vaše područje ima problema sa voluharicama ili krticama, postavite pocinčanu mrežu ispod malča.

pocincana mreza

Zemlja 

I za kraj nakon što ste postavili podlogu, ispunite cijelu površinu željenom vrstom zemlje do ruba okvira. Ukoliko koristite zemlju slabije kvalitete, pognojite ju prije sadnje. U povišenom vrtu je potrebno odabrati zemlju ili mješavinu koja odgovara vrsti biljaka koje planirate posaditi.

Čim je tlo pripremljeno, spremno je za prihvat biljaka te možete odmah početi saditi povrće ili cvijeće.

Sadnja u povišenim gredicama

Sadite povrće u blokovima umjesto u redovima, naizmjence između usjeva koji sazrijevaju u različito vrijeme.

U pravilu, sadnja istog usjeva u uzastopnim intervalima tijekom vegetacijske sezone pomaže u povećanju povrća koje možete proizvesti, osiguravajući dulje razdoblje rasta za svaki usjev. Po potrebi gnojite i redovito zalijevajte svoj vrt. 

sadite u blokovima

Održavanje uzdignutih gredica

Kada se povrće ne uzgaja, preporuča se pokrivanje gredica borovom iglicama, slamom, kompostom ili lišćem. To pomaže opskrbiti vrtni prostor hranjivim tvarima i organskom tvari za kondicioniranje tla.

Nadalje pomaže u zadržavanju vlage u tlu i suzbijanju korova dok se nove sadnice ponovno ne posade. Prije svake nove sadne sezone preokrenite i prekopajte taj pokrov te dodajte svježe zemlje na vrh gredice.

uzdignute gredice od cigle

Gdje kupiti uzdignute gredice?

Povišene gredice čine vrt oku ugodnijim, vrtlarstvo jednostavnijim, a cijena samostalne izrade ovih gredica relativno je jeftina. Mogu se kupiti u vrtnim centrima i trgovinama željezarijom, a možete i provjeriti ponude na internetu i naručiti ih na vašu adresu.

Zaključak

Uzdignute gredice su sjajan način za stvaranje malog organskog vrta, a održavanje biljaka na povišenoj razini može vam olakšati brigu o njima, pogotovo ako imate problema s leđima ili drugim fizičkim ograničenjima.

Mnogi ljudi se boje korištenja povišenih gredica jer misle da su prekomplicirane i teške za sastavljanje. Međutim, to nije istina.

Uzdignute gredice možete jednostavno i brzo izgraditi slijedeći naših pet jednostavnih koraka. Gredice za vrt mogu biti izrađene od raznih materijala, a vaši usjevi bit će zdraviji, što će vam pružiti užitak u gledanju kako vaše cvijeće i povrće buja u njima.

Izvori

College of Agriculture Forestry and Life Sciences

University of Georgia Extension