Srušili ste stari zid, završili radove i sad vam je ostalo cigle. To ne bi trebao biti problem, jer mnogi dizajneri eksterijera i interijera u stalnoj su u potrazi za starom ciglom i opekom.

Stare opeke ne moraju se baciti, mogu se reciklirati i ponovno upotrijebiti na mnogo načina. Jedan od najpopularnijih načina upotreba je u uređenju dvorišta, vrta i okućnica. U ovom članku pokazat ćemo vam kako ukrasiti vrt starim ciglama. 

Kako Pripremiti Staru Ciglu za Uređenje Dvorišta?

Možete početi pripremati svoje stare cigle odmah nakon što srušite zid. 

Za većinu ideja sa ove liste potrebno je ukloniti žbuku s cigle, zatim ih oprati vodom i izribati tvrdom ili žičanom četkom. Pomoću vrtnog crijeva ih isperite i ostavite da se potpuno osuše.

Zavisno o projektu koji ćete raditi, vidjet ćete trebate li ukloniti mort ili ne. Ako ćete ih koristiti za ponovnu izgradnju, trebata ih prvo očistiti. U suprotnom, ukoliko ćete ih ukopati u zemlju u redu je ostaviti mort na mjestu.

Što Sve Možete Učiniti sa Starom Ciglom?

U nastavku teksta donosimo ideja što sve možete sami izgraditi sa starom ciglom. Mnogi od ovih projekata ne zahtjevaju neke posebne alate i znanja. Potrebna je volja i par osnovnih alata.

Odvojite Cvjetne Gredice 

Zanimljiv način kako možete odvojiti cvjetne gredice od travnjaka. Nije lako, ali će se isplatiti trud. Ovaj projekt je izvrstan za nekoga tko želi stvoriti neobičnu strukturu cvjetnjaka pri uređenju dvorišta ispred kuće.

rubnjak cvjetnih gredica od stare cigle
gardeenworld.blogspot.com

Izgradite Bazen za Ptice

Upotrijebite ostatke cigli da napravite zadivljujuće postolje pojilice i kupku za ptice u svom dvorištu ili vrtu.

Ovo je stvarno jednostavno. Samo ih složite jednu na drugu u bilo kojem stabilnom obliku ili veličini, a zatim ih “zalijepite” zajedno.

Za ovakav projekt treba vam mala vreća pijeska i cement kako bi ih povezali. Kasnije upotrijebite neku posudu za jednostavan uradi sam bazen za ptice.

bazen pojilica za ptice od stare cigle
robinsnestingplace.blogspot.com

Rubnjak za Vrtnu Stazu

Ukoliko već imate stazu u vrtu, stara opeka će učiniti da se istakne, a i pomoći će kao barijera za korov. Projekt zahtjeva kopanje ali može se učiniti polako i sa malom lopatom. Ukoliko gradite dugačku stazu od početka, posao može biti zahtjevan.

stara cigla kao rubnjak

Izgradite Stazu 

Staza u dvorištu je također odlično rješenje za potrošiti staru opeku. Potrebno je pripremiti podlogu i napraviti drenažu od pijeska tj. šljunka kako cigla ne bi s vremenom utonula u zemlju.

staza od stare cigle

Temelj za vrtnu kućicu ili sjenicu

Kupujete vrtnu kućicu? Stara cigla može biti izvrsna opcija za izradu podloge, temelja za vrtnu kućicu ili sjenicu. To može biti ekološki prihvatljivija i jeftinija opcija od betoniranja, a također, često je čvršća i izdržljivija od ostalih materijala te pruža stabilnu bazu za vašu kućicu.

Spiralni cvjetnjak od cigle

Izgradite cvjetnjak u stilu kamenjara samo od cigle. Ovaj spiralni je zanimljiv jer cvijeće možete saditi na više razina, što će u konačnici izgledati kao prekrasan buket usred dvorišta.

Cvjetnjak ispadne ljepši ukoliko se cvijeće sadi na nekoliko visina, nego kada se samo posadi na ravnoj površini. Vrtnu spiralu možete upotrijebiti i za sadnju ljekovitih bilja i začina.

vrtna spirala od cigle
goodshomedesign.com

Vrtno ognjište 

Još jedna od ideja je vrtno ognjište. Ovaj projekt izgleda jednostavno, ali ipak je potrebno dosta posla jer svaku od njih treba oblikovati da lijepo upotpune krug. Vrtna vatra može pridonijeti raspoloženju u vašoj oazi mira.

vrtno ognjiste od cigle
ognjiste vrtno

Roštilj

Sigurno ste već negdje vidjeli roštilj napravljen od stare cigle. To je jedan on najpopularnijih roštilja za dvorište, a posebno se dobro istiće u rustikalno uređenim domaćinstvima.

Međutim, izrada roštilja može biti zahtjevan posao jer nepravilno izgrađen može služiti samo za dekoraciju. Ukoliko u dvorištu već imate betonski roštilj, staru ciglu možete iskoristiti da ga obložite izvana i podarite mu rustikalniji izgled.

rostilj od starih cigli
instructables.com

Istaknite drveće u dvorištu

Neka vaše stablo u dvorištu zablista u potpuno novom izgledu sa prstenom oko korijena. Ovo je jedan od načina koji se nama najviše sviđa pri uređenju vrta od stare cigle.

Ovakav prsten možete upotrijebiti za malč oko stabla osjetljivog na hladnoću. Možete ga i napuniti zemljom za cvijeće te napraviti povišeni cvjetnjak oko drveta.

prsten za stablo od stare cigle

Povišene gredice

Stara cigla dobar je materijal i za izgradnju povišenih gredica, u koje možete posaditi cvijeće ili koristiti za uzgoj povrća.

povisene gredice od stare cigle za cvijece

Povišene gredice su odličan izbor za sadnju povrća jer sprečavaju rast i širenje korova, a i štite od raznih nametnika poput puževa. 

povisene gredice od stare cigle

Vrtno jezerce ili mali ribnjak

Ukoliko ste oduvijek željeli izgraditi malo vrtno jezerce ili ribnjak, stara cigla je odličan materijal za to. Također je možete upotrijebiti za izradu rustikalne fontane za vrt, a za taj zahvat trebat će vam vodonepropusna tkanina i vodena pumpa.

vrtni ribnjak od stare cigle
fishpub.blogspot.com

Iako se čini kao kompleksan zadatak, uz trud i volju nije nemoguće napraviti tako nešto svojim rukama. U nastavku ispod slike je link tutorijala za izradu.

mali vrtni ribnjak od stare cigle
mmeara.wordpress.com

Izgradite vrtni namještaj

Palete su vrlo popularne za izradu vrtnog namještaja, ali stare cigle su isto jedna od boljih opcija za recikliranje. Sa njima možete izgraditi isto tako funkcionalan i moderan vrtni namještaj.

Unesite šarenilo u vrt

S ovim projektom najsretnija će biti vaša djeca. Samo im dajte boje i u kratkom vremenu ćete imati gomilu šarenih cigli. Ukoliko volite šarenilo boja šarene i obojane kocke odlično će se uklopiti sa cvjetnjakom, kamenom i zelenilom. Kao i za lego kocke djeca će smisliti hrpu ideja kako ih složiti po vrtu.

sarene cigle u dvoristu

Oslikavanje Cigli kao Vrtna Dekoracija

Ako vam se svidjela ideja šarenila u vrtu, donosimo još jednu s kojom će vaša djeca biti sretna za igru s vama. Možete ih oslikati kao knjige te ih poslagati na policu u sjenici ili djelu vrta gdje uživate. Ovaj zanimljiv pristup dekoraciji pretvara dio vrta u dnevni boravak.

oslikavanje starih cigli

Oslikavanje Cigli za Oznake Povrća u Vrtu

Još jedna ideja koja uključuje kreativnost I oslikavanje kistom. Ovaj primjer je zanimljiva ideja za označavanje povrća koje ste posadili u vrtu.

oznake za povrce od stare cigle
Izvor

I za kraj donosimo još više od 100 ideja sastavljenih u video ispod, jer članak bi bio predugačak da sve slike stanu u njega.

Zaključak

Kao što ste upravo vidjeli, uređenje vrta starom ciglom je vrlo zanimljiv način kako se riješiti otpada zaostalog od građevinskih radova oko kuće. Ukoliko vam se članak svidio podijelite ga linkovima ispod.