Srušili ste stari zid, završili radove i sad vam je ostalo cigle. To ne bi trebao biti problem, jer mnogi dizajneri eksterijera i interijera u stalnoj su u potrazi za starom ciglom i opekom.

Stare opeke ne moraju se baciti, mogu se reciklirati i ponovno upotrijebiti na mnogo načina, a jedan od najpopularnijih je upotreba u uređenju dvorišta, vrta i okućnica.

U ovom članku pokazat ćemo vam kako ukrasiti vrt starim ciglama. 

Kako pripremiti staru ciglu za uređenje dvorišta?

Možete početi pripremati svoje stare cigle odmah nakon što srušite zid. 

Za većinu ideja sa ove liste potrebno je ukloniti žbuku s cigle, zatim ih oprati vodom i izribati tvrdom ili žičanom četkom. Pomoću vrtnog crijeva ih isperite i ostavite da se potpuno osuše.

Ovisno o projektu kojeg namjeravate provesti, potrebno je procijeniti trebate li ukloniti malter s cigli ili ne.

Ukoliko planirate koristiti cigle za ponovnu gradnju, bit će potrebno prethodno ih očistiti. Međutim, ako ih namjeravate koristiti kao elemente ukopane u zemlju, možete ostaviti malter na njima.

Što sve možete učiniti sa starom ciglom?

Stara cigla, iako na prvi pogled može izgledati kao otpad, može se na različite kreativne načine iskoristiti u uređenju vašeg doma ili vrta.

Pritom, većina ovih projekata ne zahtijeva specijalizirane alate ili posebna znanja.

Dovoljni su entuzijazam, nekoliko osnovnih alata i malo slobodnog vremena. Evo nekoliko ideja:

Odvojite cvjetne gredice 

rubnjak cvjetnih gredica od stare cigle
gardeenworld.blogspot.com

Kreiranje cvjetnih gredica ili cvjetnjaka pomoću starih cigli može biti zanimljiv i atraktivan način za odvajanje različitih dijelova vašeg vrta, kao što su travnjak i staze.

Iako ovaj projekt može zahtijevati malo više truda, rezultat će svakako biti vrijedan uloženog vremena. Ovaj projekt je također izvrstan za nekoga tko želi stvoriti neobičnu strukturu cvjetnjaka pri uređenju dvorišta ispred kuće i svakako može naglasiti ljepotu vašeg vrta.

Izgradite bazen za ptice

bazen pojilica za ptice od stare cigle
robinsnestingplace.blogspot.com

Ostaci cigli mogu postati izvanredno postolje za pojilicu ili kupku za ptice u vašem dvorištu ili vrtu.

Za ostvarivanje ovog projekta ne trebate mnogo truda. Jednostavno slažete cigle jednu na drugu u željenom obliku i veličini, dok se konstrukcija ne učini stabilnom. Nakon što ste složili cigle, možete ih spojiti pomoću mješavine pijeska i cementa, čime će konstrukcija dobiti dodatnu čvrstoću.

Kada se mješavina osuši i cigle čvrsto spoje, na vrh konstrukcije možete postaviti neku posudu i napuniti je vodom.

Na taj način ste u samo nekoliko koraka stvorili jednostavan i prekrasan domaći bazen za ptice. Ova zanimljiva konstrukcija ne samo da će biti korisna za ptice u vašem okruženju, već će i dodati rustikalni šarm vašem vrtu ili dvorištu.

Rubnjak za vrtnu stazu

stara cigla kao rubnjak

Ako već imate stazu u svom vrtu, upotreba starih cigli može biti izvrsna metoda da dodatno istaknete njen izgled, kao i da djeluje kao prirodna barijera protiv korova.

Ovaj projekt zahtijeva kopanje, ali može se provesti polako, koristeći čak i malu lopatu, bez potrebe za teškom opremom.

Započnite definiranjem oblika staze, koristeći konopac ili vrtne crijeva. Zatim, iskopajte utore na rubovima staze gdje ćete položiti cigle. Ukoliko kreirate potpuno novu stazu od samog početka, ovaj zadatak može biti malo zahtjevniji, jer ćete morati iskopati i nivelirati cijelu stazu.

Izgradite stazu od stare cigle

staza od stare cigle

Izgradnja staze od starih cigli u dvorištu je još jedan izvanredan način za recikliranje i dodavanje rustikalnog šarma vašem vanjskom prostoru. Međutim, za uspješnu izgradnju, osnovna priprema i ispravna drenaža su važan korak koji ne biste trebali preskočiti.

Prvi korak u ovom procesu je priprema podloge. Trebat ćete iskopati utore duž staze koju planirate postaviti. Dubina utora bi trebala biti dovoljna da primi sloj drenaže i cigle, ostavljajući malo prostora za niveliranje.

Nakon iskapanja, na dno utora postavlja se sloj pijeska ili šljunka. Ovaj drenažni sloj služi nekoliko svrha: sprječava propadanje cigli, pomaže u održavanju razine staze i omogućava odvodnju vode, sprječavajući time da cigle s vremenom utonu u zemlju.

Kada je drenažni sloj postavljen, možete započeti s postavljanjem cigli. Postavite ih prema željenom uzorku, osiguravajući da su čvrsto postavljene i nivelirane. Uz pravilnu pripremu i postavljanje, vaša nova staza od stare cigle bit će čvrsta, trajna i vizualno privlačna.

Temelj za vrtnu kućicu ili sjenicu

Kupujete vrtnu kućicu? Stara cigla može biti izvrsna opcija za izradu podloge, temelja za vrtnu kućicu ili sjenicu. To može biti ekološki prihvatljivija i jeftinija opcija od betoniranja, a također, često je čvršća i izdržljivija od ostalih materijala te pruža stabilnu bazu za vašu kućicu.

Spiralni cvjetnjak od cigle

vrtna spirala od cigle
goodshomedesign.com

Stvaranje cvjetnjaka u stilu kamenjara od starih cigli može unijeti živopisnu i atraktivnu dinamiku u vaše dvorište. Izuzetno zanimljiv koncept je izgradnja cvjetnjaka u obliku spirale.

Ova struktura omogućava sadnju cvijeća na više razina, što stvara efekt bujne raznolikosti i visinske razlike, baš kao u prirodnim kamenjarima.

Započnite odabirom lokacije za cvjetnjak. Mjesto bi trebalo biti dobro osunčano i dovoljno veliko da se može smjestiti spiralna struktura. Zatim započnite postavljanje cigli u obliku spirale, gradeći prema gore kako bi se formirale različite razine.

Vrtno ognjište 

vrtno ognjiste od cigle
ognjiste vrtno

Stvaranje vrtnog ognjišta od starih cigli može unijeti toplu i privlačnu atmosferu u vaš vanjski prostor. Iako se čini jednostavno, ovaj projekt zahtijeva planiranje i pažnju na detalje.

Započnite odabirom sigurne lokacije, zatim iskopajte jamu i postavite stabilnu bazu od pijeska ili šljunka. Složite cigle u krug, pazite da su čvrsto i ravno postavljene. Na kraju, možete dodati druge elemente poput kamenja ili lomljenih cigli unutar ognjišta za estetski dojam.

Ovaj projekt pruža izvanredan način da obogatite vašu oazu mira, stvarajući mjesto za opuštanje i uživanje u vanjskom prostoru tijekom cijele godine.

Roštilj

rostilj od starih cigli
instructables.com

Roštilj napravljen od stare cigle je izvanredan dodatak svakom dvorištu, a posebno se ističe u rustikalno uređenim prostorima. Ovaj tip roštilja, uz svoju funkcionalnost, nudi i estetsku vrijednost, doprinoseći ukupnom ambijentu vanjskog prostora.

Izgradnja roštilja od cigle, iako zahtjevna, može biti vrlo isplativa. Kvalitetno izgrađen, ne samo da služi kao funkcionalna kuhinjska značajka, već i kao atraktivan centar dvorišta.

Važno je napomenuti da nepravilno izgrađen roštilj može završiti samo kao dekorativni predmet, stoga je važno da se posao obavi pravilno.

Ako već imate betonski roštilj, stara cigla može poslužiti kao odličan materijal za oblaganje. Ovim se ne samo poboljšava izgled roštilja, već mu se dodaje i dodatna dimenzija karakteristika starog svijeta, što pridonosi ukupnom rustikalnom izgledu vašeg dvorišta.

Istaknite drveće u dvorištu

prsten za stablo od stare cigle

Uređivanje vrta starom ciglom može se koristiti za stvaranje privlačnih dodataka poput prstena oko korijena stabla. Ova ideja ne samo da poboljšava estetski dojam vašeg dvorišta, već pruža i praktične koristi.

Ovaj “prsten” od cigle može poslužiti kao korisna barijera za malč, štiteći osjetljiva stabla od hladnoće. Uz to, prsten oko stabla može se napuniti zemljom i poslužiti kao povišeni cvjetnjak. Ovo ne samo da stvara privlačan fokus u vašem vrtu, već pruža i dodatni prostor za sadnju cvijeća ili ukrasnih biljaka.

Ova jednostavna, ali efektivna ideja je sjajan način da stara cigla dobije novi život, dok istovremeno unaprjeđuje i obogaćuje vaš vrt. Bez obzira na to kako odlučite koristiti prsten oko stabla, ovo je siguran način da dodate jedinstveni dodir svojem vanjskom prostoru.

Povišene gredice

povisene gredice od stare cigle za cvijece
povisene gredice od stare cigle

Korištenje stare cigle za izgradnju povišenih gredica ne samo da je ekološki prihvatljivo rješenje, već pruža i niz praktičnih prednosti. Povišene gredice, pogotovo kada su građene od cigle, pružaju bolju kontrolu nad uvjetima u kojima biljke rastu.

Ovakve gredice često omogućavaju bolju drenažu, što je korisno za mnoge vrste povrća i cvijeća. Osim toga, sprečavaju rast i širenje korova, štiteći biljke od neželjene konkurencije. Također, pružaju dodatnu zaštitu od raznih vrsta štetnika, uključujući puževe.

Stoga, ako razmišljate o uređenju vrta i želite iskoristiti građevinski otpad na produktivan način, izgradnja povišenih gredica od stare cigle može biti izvrstan izbor.

Vrtno jezerce ili mali ribnjak

vrtni ribnjak od stare cigle
fishpub.blogspot.com

Ukoliko ste oduvijek željeli izgraditi malo vrtno jezerce ili ribnjak, stara cigla je odličan materijal za to. Također je možete upotrijebiti za izradu rustikalne fontane za vrt, a za taj zahvat trebat će vam vodonepropusna tkanina i vodena pumpa.

Iako se čini kao kompleksan zadatak, uz trud i volju nije nemoguće napraviti tako nešto svojim rukama. U nastavku ispod slike je link tutorijala za izradu.

mali vrtni ribnjak od stare cigle
mmeara.wordpress.com

Izgradite vrtni namještaj

Stare cigle nude iznenađujuće mnogo mogućnosti za kreiranje vrtnog namještaja. Iako su palete često prvi izbor za takve uradi-sam projekte, nemojte zanemariti potencijal koji nude stare cigle.

Od jednostavnih stolova i stolica, preko roštilja pa sve do kompleksnijih struktura poput klupa s ugrađenim spremištem, cigle nude širok spektar mogućnosti. S obzirom na svoju robusnost i otpornost na vremenske uvjete, idealne su za vanjski namještaj.

Njihova prirodna boja i tekstura dodatno će obogatiti estetiku vašeg vrta, pružajući rustikalni, a opet moderni izgled. Bez obzira jeste li više ljubitelj minimalističkog dizajna ili preferirate boemski stil, cigla se može uklopiti u različite koncepte i vizualne teme, uvijek pružajući stabilnost i dugovječnost.

Unesite šarenilo u vrt

sarene cigle u dvoristu

Oživljavanje vrta uz pomoć stare cigle može biti i zabavno obiteljsko iskustvo. Djeci dajte boje i promatrajte kako se obične cigle pretvaraju u šarene umjetničke kreacije. Ovo ne samo da pomaže u recikliranju građevinskog otpada, već i potiče kreativnost kod mlađih članova obitelji.

Obojane cigle mogu dodati vedrinu i šarenilo svakom cvjetnjaku, kontrastirajući s prirodnim kamenjem i zelenilom. Poput stvarnih Lego kockica, djeca će pronaći bezbroj načina kako ih rasporediti po vrtu.

Ovo je projekt koji spaja estetiku i zabavu, dok djeca sudjeluju u pretvaranju običnog vrta u pravu igraonicu boja i oblika. Bez sumnje, najmlađi članovi obitelji će biti najviše oduševljeni ovom idejom.

Oslikavanje cigli kao vrtna dekoracija

Ako vam se svidjela ideja šarenila u vrtu, donosimo još jednu s kojom će vaša djeca biti sretna za igru s vama. Možete ih oslikati kao knjige te ih poslagati na policu u sjenici ili djelu vrta gdje uživate. Ovaj zanimljiv pristup dekoraciji pretvara dio vrta u dnevni boravak.

oslikavanje starih cigli

Oslikavanje cigli za oznake povrća u vrtu

Još jedna ideja koja uključuje kreativnost I oslikavanje kistom. Ovaj primjer je zanimljiva ideja za označavanje povrća koje ste posadili u vrtu.

oznake za povrce od stare cigle
Izvor

I za kraj donosimo još više od 100 ideja za uređenje vrta starom ciglom sastavljenih u video ispod, jer članak bi bio predugačak da sve slike stanu u njega.

Zaključak

Kao što smo istaknuli, uređenje vrta starom ciglom je kreativan i ekološki prihvatljiv način da se riješite ostataka građevinskih materijala.

Ne samo da se smanjuje otpad, već se stvara prekrasna i funkcionalna struktura koja će obogatiti vaš vanjski prostor.

Ako ste uživali čitajući ovaj članak i pronašli korisne ideje, nemojte zaboraviti podijeliti ga s prijateljima i obitelji putem linkova ispod. Vaša podrška nam je izuzetno važna.