Suočavate se sa problemom korova u svom vrtu, cvjetnjaku ili travnjaku?

Korovi ne samo da uzimaju hranjive tvari iz tla, već također utječu na rast i razvoj ostalih posađenih kultura.

Osim toga, mogu ometati estetski izgled travnjaka i smanjivati užitak u uređivanju vrta. Srećom, postoje načini da se korov u vrtu uništi i spriječi njihovo ponovno pojavljivanje.

Što je korov i zašto se pojavljuje?

Korov se može definirati kao samonikla biljka koja raste na mjestima gdje nije poželjna. Može biti različitih oblika, veličina i boja, a zajedničko im je brzi rast i nekontrolirano širenje.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se pojavljuje u vrtu, uključujući neodgovarajuću gnojidbu, prekomjerno zalijevanje ili loš tretman tla.

Njihovo sjeme također može ostati u tlu, a širenje se može dogoditi putem vjetra ili životinja.

Korov u vrtu lako se može prepoznati po svojim listovima i stabljikama koji su često deblji i grublji od biljaka koje su uzgojene. Brzo se množe i mogu rasti na nepristupačnim mjestima.

sirenje korova u vrtu

Kako uništiti i suzbiti korov u vrtu?

Širenje samoniklih biljaka u vrtu može brzo ugroziti zdravu vegetaciju, a njen rast među uzgojenim biljkama povećava konkurenciju za hranjive tvari i vodu, što usporava uzgoj ostalih kultura.

Iz tog razloga, brzi i učinkoviti pristup u uklanjanju korova pomoći će vam zaštititi vaše uzgojene biljke ili travnjake, te osigurati da vaš vrt izgleda lijepo i organizirano.

Korov u vrtu je teško trajno uništiti, a jedini način da ih kontrolirate je redovitim uklanjanjem i sprečavanjem njihovog ponovnog rasta.

U nastavku članka pisat ćemo o učinkovitim načinima da uništite i suzbijete rast ovih nepoželjnih biljaka u svom vrtu i travnjaku.

Iščupajte korov sa korijenom

cupac korova

Jedan od najučinkovitijih načina za uništavanje korova u vrtu jest ručno ih izvuči iz tla. To možete izvesti pomoću lopate, štihače ili motike, a pritom je važno biti pažljiv kako ne bi oštetili korijene ostalih uzgojenih biljaka.

Pravilno čupanje i izvlačenje podrazumijeva uklanjanje cijelog korijenskog sustava kako bi se spriječio brzi ponovni rast.

Ručno čupanje je jednostavna zadaća ako imate samo jednu ili dvije biljke, no ako imate prepun vrt ili travnjak, možda ćete željeti uložiti u odgovarajuči vrtni alat.

Čupač korova će vam omogućiti da ih bez saginjanja hvatate i izvlačite iz tla jednostavnim pritiskom.

Upotrijebite spaljivač korova

Upotreba spaljivača korova smatra se sigurnom i pouzdanom metodom uništavanja neželjnih biljaka u vrtu. Ovaj način uništavanja zahtijeva najmanje napora, a najbrži rezultati postižu se kada se korovi još uvijek nalaze u ranoj fazi rasta.

Kako bi se povećala učinkovitost i postigli najbolji rezultati, dobro je temeljito navlažiti tlo i biljku prije korištenja spaljivača, kako bi vodena para uništila biljke iznutra.

Spaljivanje korova smatra se ekološki prihvatljivom, preciznom i zabavnijom alternativom ručnom čupanju.

Rad spaljivača temelji se na okruživanju tretirane biljke ekstremno visokom temperaturom, koja isušuje te uništava listove i sprječava je u procesu fotosinteze, što dovodi do njenog uvenuća.

Polijte korov kipućom vodom

Tražite jednostavno rješenje kako se riješiti korova?

Sipanje kipuće vode na listove i podnožje biljke uzrokovat će trenutni šok koji ne samo da ubija korov, već i svo sjemenje koja se nalaze u tlu.

To je učinkovito rješenje za šetnice, vrtne staze i spojeve vrtnih kućica sa temeljom, gdje nema opasnosti za ostale biljke. Međutim, ne preporučuje se izlijevanje kipuće vode na travnjak ili u vrtu gdje rastu i uzgajane biljke, jer će kontakt vruće vode sa ostalim biljaka dovesti i do njihovog uvenuća.

Uništite korov sredstvima koje već imate u domaćinstvu

Tražite jeftinije načine za suzbijanje korova? Isprobajte ove provjerene trikove sa nečim što vjerojatno već imate u svojoj kuhinji.

Ocat

Aktivni sastojak octa, octena kiselina, vrlo je učinkovito sredstvo za uništavanje samoniklih biljaka. Što veća koncentracija octene kiseline u octu, to je jači otrov za korov.

Možete jednostavno uliti ocat u praznu bočicu s raspršivačem i pošpricati po biljkama kojih se želite riješiti.

Vinski ili jabučni ocat iz kuhinje trebao bi biti dovoljan za uništavanje mladih i manjih biljaka, dok bi za starije i već raširene vrste trebali koristiti jače sredstvo.

Najučinkovitije kućno sredstvo za uništavanje korova je mješavina octa, soli i tekućeg sapuna za pranje posuđa.

Svaki od ovih sastojaka ima posebna svojstva koja, kada se kombiniraju, trajno uništavaju biljku.

Sol i ocat isušuju, te ubijaju biljke, dok sredstvo za pranje posuđa omogućuje tekućini da prodre u pore listova.

Pritom je važno paziti da octom ne prskate ostale biljke niti travnjak. Octena kiselina je agresivna i uništava svu vegetaciju u svom putu, uključujući povrće i cvijeće koje uzgajate.

unistavanje korova octom

Soda bikarbona

Budući da je soda bikarbona u prahu, morat ćete smočiti biljku kako bi se prah zalijepio za nju. Zatim pospite jednu čajnu žličicu sode bikarbone po listovima korova i pustite da djeluje.

Ovo je sjajna metoda ako želite ciljati na određene korove koji su iskočili među cvijećem ili među biljkama kojima ne želite nauditi. 

Ako tražite načine kako spriječiti rast korova između kamena, betona i pločica, posipanje sode bikarbone u pukotine može spriječiti njihovo pojavljivanje, a za trajno rješenje problema posipavajte svakih nekoliko tjedana.

Izbjeljivač

Evo još jedne tekućine iz kućanstva koja je otrov za korov.

Ulijte nerazrijeđeni izbjeljivač direktno na neželjenu biljku. To će je isušiti i dovesti do njenog uvenuća.

Kao i s nekim drugim sredstvima na popisu, trebali biste biti posebno oprezni ukoliko izbjeljivač polijevate oko biljaka koje želite održati na životu.

korov raste izmedu pukotina

Malčirajte svoje uzgajane biljke

Najboljii način suzbijanja korova je prevencija, a malčiranje je jedan od učinkovitijih i najjednostavnijih načina da zaštitite svoje uzgajane biljke.

Nakon odabira odgovarajućeg malča, postavite ga oko biljaka kako bi onemogućili da sunčeva svjetlost dosegne tlo i tako spriječili nicanje ostalih biljaka.

pokrov za malc

Biorazgradivi malčevi, poput vrtnog komposta, kora drveća, lišća i slame, ne samo da suzbijaju korove nego i dodaju važne hranjive tvari u tlo, čime pomažu rastu vaših uzgajanih biljaka.

Međutim, budući da se malč s vremenom razgrađuje u tlu, potrebno ga je redovito održavati i dodavati nove slojeve svake sezone.

Vrtni centri često prodaju posebnu tkaninu protiv korova (ponekad nazvanu i pejzažna tkanina), koja će također poput organskog malča zadržavati vlagu i smanjiti potrebu za zalijevanjem vaših biljaka.

Koristi se za zaštitu od korova i kod izrade terase, prilaza ili vrtne staze, a pritom se postavlja prije nego dodate šljunak, pijesak ili kamen kao pokrov.

podloga vrtne staze za suzbijanje korova

Alternativno, ako imate stare novine, karton ili zavjese za tuširanje, one su odličan “uradi sam” pokrov protiv izbijanja samoniklih biljaka i dobar su način za recikliranje nepotrebnih kućanskih predmeta.

Plijevite vrt češće

Kad god vidite da izbija mlada nepoznata vam biljka, svakako je se brzo riješite. Ono što je ovaj tjedan malo, brzo će narasti i proširiti se, te potisnuti vaše ostale biljke.

Budite strpljivi i redovito plijevite vrt, posebno pazeći na invazivne vrste poput koprive i maslačka. Jednom kada uzmu maha, uporne su i ne odustaju lako, stoga ih pokušajte spriječiti na vrijeme.

Odvojite vrijeme svaki tjedan za boravak u vrtu. Plijevljenje vrta je učinkovito terapijsko iskustvo za smanjivanje stresa, pa iskoristite to kao priliku za odmak od svakodnevnih obaveza. Osim što ćete pomoći svom vrtu, također ćete i sebi učiniti dobro.

plijevljenje vrta

Redovito kosite travnjak

Borite li se s korovima na svom travnjaku?

Često košenje slabi rast samoniklih biljaka i sprječava ih da stvore sjeme, što na kraju može dovesti do njihovog nestanka.

Međutim, ako vam je travnjak prepun korova, pričvrstite košaru na kosilicu i ne ostavljajte otkos na travnjaku jer to može proširiti sjeme i povećati problem.

Održavanje zdravog travnjaka putem odgovarajućeg zalijevanja, gnojenja i košenja, također će pomoći da se korovi ne uspostave i šire.

Redovito košenje travnjaka važan je dio održavanja cvjetnjaka jer pomaže u održavanju uređenog izgleda i sprječava da korov preuzme prostor među cvjetnim biljkama.

Tek kada vaš travnjak bude očišćen od samoniklih biljaka, možete iskoristiti prednosti prirodnog gnojenja ostavljanjem otkosa rasutim po tlu.

Kemijska sredstva kao zadnja opcija

spricanje herbicida po vrtu

Kemijska sredstva protiv korova ili herbicidi nisu dobra ideja za prskanje u organskim vrtovima, a opasni su za ljude i životinje poput oprašivaća i ostalih korisnih insekata. No, ako ste probali apsolutno sve druge metode i na rubu ste odustajanja od svog vrta, onda mogu biti učinkovito rješenje.

Budite oprezni pri odabiru herbicida. Neki su selektivni (pa će utjecati samo na određene vrste biljaka), dok će drugi uništiti sve što im se nađe na putu, te stoga nisu dobri za prskanje po gredicama gdje uzgajate povrće i ostale uzgajane biljke.

Pažljivo pročitajte paket odabranog herbicida i slijedite upute uz primjenu svih potrebnih sigurnosnih mjera, poput nošenja zaštitne odjeće. Također je dobra ideja imati jednu posebnu kantu za zalijevanje ili prskalicu za uništavanje korova s kojom ćete nanositi herbicide i ne koristiti je ni za što drugo.

Pravilno zbrinite korov iz vrta

Koju god metodu upotrijebili za uništavanje korova, ključno je da ih na kraju pravilno uklonite i zbrinete.

Skupite ih sve u tačke ili vrtna kolica kako biste ih lakše transportirali na odlaganje ili spaljivanje. Nemojte korov dodavati u kompost jer će se sjemenke opet proširiti po vrtu.

Umjesto toga, bacite ga u kantu za bio otpad ili pomoću bio mješalice napravite tekuće gnojivo za ostale biljke.

bio mjesalica za tekuce gnojivo

Spaljivanje korova također je čest način zbrinjavanja, ali ako ih mislite zapaliti, vodite računa o dvije stvari.

U Hrvatskoj smijete paliti korove na otvorenom od 01.10 do 01.05, a važno je pridržavati se smjernica i uputa policije

Neke vrste opasne su za spaljivanje, poput otrovnog bršljana, koji kada se zapali ispušta otrovne pare u zrak. Ako se udahnu, mogu uzrokovati značajne respiratorne ozljede koje zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

spaljivanje korova

Zaključak

Korov u vrtu može biti veliki problem, ali postoji dosta načina da ih se riješi i spriječi njegovo ponovno pojavljivanje. Važno je redovito pratiti svoj vrt i brzo reagirati čim primjetite njihovu pojavu, kako bi na vrijeme spriječili širenje. 

Stvaranje i održavanje zdravog, uređenog dvorišta ili vrta zahtijeva puno truda, ali konačni rezultat, vrt koji izgleda lijepo i u kojem se nalaze samo željene biljke, vrijedan je svakog napora.

Iako je upotreba herbicida najučinkovitiji način za uništavanje i suzbijanje korova, zbog svog zdravlja, životinjskog svijeta i organskog uzgoja, ipak bi preporučili druga sredstva koje smo opisali u ovom tekstu.