Vrtlarstvo je opuštajući i koristan hobi gdje svatko može uživati u plodovima svog rada.

Međutim, rad u vrtu i održavanje okoline može biti naporan i često neuspješan posao ukoliko nemate odgovarajuće vrtne alate.

Vrtni alati su praktični pomoćnici koji će vam biti od velike pomoći ako želite održavati svoj vrt u savršenom stanju, uštedjeti vrijeme i olakšati posao.

Iako na tržištu postoje mnogi različiti i specijalizirani vrtni alati, neki su neophodni za početnike kao i za profesionalne vrtlare. Ovaj članak opisuje 20 vrtnih alata koje svaki ozbiljan vrtlar mora imati.

Vrtne rukavice

vrtne rukavice

Vrtne rukavice trebale bi biti visoko na listi prioriteta pri kupovini opreme za vrt.

Osim što osiguravaju čiste ruke i nokte bez prljavštine, takoder štite od raznih posjekotina, ogrebotina, ali i od rana prilikom korištenja raznih vrtih alata.

Takoder, smanjuju negativnan učinak na kožu prilikom učestalog dodira s vlagom, biljnim izlučevinama i toksičnim kemikalijama u pesticidima, koji mogu uzrokovati ozbiljnu alergijsku reakciju. 

Postoje različite vrste i dizajni, te dolaze u raznim bojama i veličinama, a mogu biti:

  • kožne
  • obložene gumom
  • platnene
  • i neoprenske rukavice.

Odaberite rukavice koje vam neće biti preuske ni prevelike i izrađene su od izdržljivog, čvrstog i kvalitetnog materijala.

Investiranje u profesionalne vrtne rukavice pružit će vam potrebnu zaštitu i omogućiti dugotrajno korištenje.

Vrtne čizme

vrtne cizme

Sve dok ne vrtlarite u japankama ili sandalama, većina obuće koja je udobna, pripijeno stoji uz nogu, nije skliska, te ima čvrsti potplat dobra je za rad u vrtu.

Međutim, ako često kopate ili radite na vlažnom terenu te provodite cijeli dan na vrtu ili polju, razmislite o kupnji udobnih i kvalitetnih vrtnih čizama.

One su posebno dizajnirane za zaštitu stopala od oštrih predmeta i vlage, sprečavaju klizanje i padanje, te su pogodne za cijelodnevni boravak na hladnom i mokrom terenu.

Tačke

tacke

Za premještanje zemlje, teškog sadnog materijala, malča, sijena, velikih biljaka i gnojiva, tačke ili vrtna kolica su neizostavan izbor za svakog vrtlara.

Kada odlučujete o kupnji tačaka, obratite pozornost na količinu težine koju ćete prenositi i odaberite one koje osiguravaju savršenu ravnotežu između lakoće konstrukcije i čvrstoće materijala izrade.

Iako postoje i plastični modeli, većina vrtlara preferira metalne tačke jer su sposobne nositi veću težinu, čvršće su i dugotrajnije.

Vrtno crijevo

vrtno crijevo

Ako ste bavite vrtlarstvom ili ste vlasnik kuće sa okućnicom, onda znate da je pouzdano i kvalitetno crijevo za vodu važan vrtni alat.

Ne samo da omogućuje brzu i učinkovitu dostavu vode u bilo koji dio vašeg vrta, već se koristi i za razne druge zadatke, poput pranja terasa, automobila ili za punjenje bazena. Prilikom kupovine, važno je odabrati odgovarajuću vrstu i dužinu crijeva koja odgovara vašim potrebama.

Međutim, teško je pogriješiti s kvalitetnim vrtnim crijevom koje će s lakoćom izdržati sve vremenske uvjete i trajati godinama.

Vrtna prskalica

vrtna prskalica

Ponekad samo vrtno crijevo nije dovoljno za učinkovito zalijevanje biljaka u vrtu i okućnici. Zato je dobra i kvalitetna prskalica, mlaznica ili tuš za biljke neophodan alat za pravilno zalijevanje.

Postoje različite vrste vrtnih prskalica, od ručnih preko automatskih sustava s podešavajućim mlaznicama, a svima je svrha osigurati ravnomjerno i učinkovito navodnjavanje vrta, tako da sve biljke dobiju dovoljno vode za rast i cvjetanje.

Kanta za zalijevanje

kanta za zalijevanje

Vrtna posuda ili kanta za zalijevanje često se koristi u manjim vrtovima gdje nije potrebno ili nije moguće koristiti vrtno crijevo. Ta vrsta kante ima grlić sa rupicama na vrhu posude koji se koristi za kontrolu količine ispuštene vode.

Najčešće su izrađene od plastike i dostupne su u različitim veličinama, bojama i oblicima. Često se može vidjeti u dvorištima i vrtovima gdje je ljudi ostavljaju vani radi prikupljanja kišnice.

Tester za mjerenje pH vrijednosti tla

ph tester tla

Tester za mjerenje pH vrijednosti tla je uređaj koji služi za određivanje kiselosti ili lužnatosti zemlje u vrtu. Optimalna pH vrijednost zemlje omogućava biljkama da ispravno apsorbiraju hranjive tvari iz tla, što dovodi do zdravijeg i plodnijeg rasta biljaka.

Ako je pH vrijednost tla prekisela ili prelužnata, biljke neće moći ispravno apsorbirati hranjive tvari, što može rezultirati njihovim slabašnim rastom ili čak umiranjem.

Zato je preporučljivo redovito mjeriti pH vrijednost tla u vrtu pomoću testera ili jednokratnog seta u listićima. To će vam pomoći da lakše odlučite kojom prihranom i vrstom gnojiva hraniti svoje biljke.

Ručne grablje

rucne grablje

Male grablje ili vile su ručni vrtni alati koji se koriste za brzo i praktično obavljanje radova oko biljaka u gredicama, posudama i cvjetnjacima.

Zaobljene grablje koriste se za ravnomjerno raspoređivanje malča ili komposta u gredicama, dok ravne služe za kopanje i prozračivanje guste glinovite zemlje, poput ilovače.

Vrtna lopatica

vrtna lopatica

Mala ručna lopatica je vrtlarski alat koji se koristi za kopanje rupa pri sadnji sadnica, miješanje zemlje i gnojiva te dodavanje malča i komposta na zemlju. Glava lopatice može biti od plastike ili metala, te može biti različitih veličina i oblika.

Ovo je praktičan i nezamjenjiv vrtni alat za uzgoj lončanica i biljaka u posudama. Pri kupnji tražite laganu lopaticu izrađenu od nehrđajućeg čelika kako bi vam trajala godinama.

Klin za sadnju

klin za sadnju

Klin za sadnju je vrtni alat koji se koristi za kopanje rupa u zemlji prije sadnje. To može biti jednostavna drvena, metalna ili plastična konstrukcija s rukohvatom i oštrim vrhom za lakše probijanje zemlje.

Koristi se za brzo kopanje malih rupa te olakšava proces sadnje, a također omogućuje jednake i pravilne rupice za sjemenke ili manje sadnice.

Lopata

lopata

Lopata služi za kopanje i prenošenje rasutog tereta. U svakoj vrtnoj kućici nalazi se lopata jer je korisna za sadnju biljaka, uklanjanje nepotrebnih materijala i obradu zemlje. Ima širu i zaobljenu metalnu glavu koja omogućava bolji prihvat i veće prenošenje tereta nego što bi to bilo sa štihaćom.

Lopata je nezamjenjiva u svakom vrtu ili domaćinstvu jer olakšava čišćenje, prekopavanje i prebacivanje sitnog materijala.

Štihaća

stihaca

Štihaća je još jedan važan alat za kopanje i iskopavanje zemlje u vrtu. Od lopate se razlikuje jer ima ravan i oštar rub glave koji olakšava iskopavanje tvrdo nabijene zemlje.

Služi za pripremu rupa pri sadnji ili presađivanja raznih biljaka, uklanjanje korova, miješanje tla i prozračivanje zemlje oko biljaka.

To je jedan od najvažnijih i najčešće korištenih vrtnih alata jer omogućuje da se otkopavanje i zemljani radovi obave brzo i učinkovito.

Kada kupujete štihaću, odaberite onu sa ergonomičnim drškom koji će učiniti posao ugodnijim i smanjiti naprezanje na vašim rukama i zglobovima.

Također, kvalitetni materijal izrade, poput čelika ili legure, jamče dugotrajnost i izdržljivost ovog alata. U kombinaciji sa drugim vrtnim alatima, štihaća je neophodan i sastavni dio svakog vrtnog ormara.

Motika

motika

Motika je jednostavan i učinkovit alat korišten za obradu tla u vrtu. Sastoji se od drvene drške i metalne žlijebaste ploče koja je oštra na rubovima. Koristi se za obradu tla prije sadnje radi stvaranja rahle i drenažne zemlje, što pomaže u bržem i boljem rastu korijena biljaka.

Motika također pomaže u uklanjanju korova i formiranju gredica za sadnju, ali i olakšava berbu korijenastog povrća.

Motike se mogu naći u različitim oblicima i veličinama, pa izaberite onu koja ima snažnu oštricu kojom ćete lako moći rezati kroz obilje sitnog korijena, te dršku koja vam je udobna za rad.

Vile

vile

Vrtne vile su alat sa šiljastim noževima koji se koriste za kopanje i obradu zemlje. Praktične su za kopanje u kamenitoj ili gustoj zemlji, kao i za premještanje velikih korijenastih biljaka u vrtu.

Pomažu u pripremi tla za sadnju, kopanju rupa u suhoj zemlji i uklanjanju korijena.

Ako želite dodati kompost, malč ili stajsko gnojivo oko biljaka, vrtne vile su idealan alat za to.

Grablje

grablje

Grablje su alat koji pomaže u održavanju vrta čistim. Na dnu drške imaju široke metalne ili plastične zubce i rešetke koji služe za brzo i učinkovito sakupljanje lišća, trulog bilja i drugih otpadaka.

Također se koriste za rahljenje i izravnavanje gredica, te će vam pomoći ravnomjerno rasporediti kompost i malč po površini vrta.

Čupač korova

cupac korova

Postoje različiti načini za uklanjanje korova u vrtu, a najbrže se možete riješiti s odgovarajućim alatom. Dostupne su različite vrste alata za uništavanje korova, poput rotacijskih, ručnih čupača, električnih spaljivača i kemijskih herbicida.

Ručni čupač korova je idealan za travnjake i povrtnjake, koji omogućuje učinkovito uklanjanje korova bez štete vašim biljkama i zemljištu.

Vrtne škare

vrtne skare

Vrtne škare funkcioniraju slično standardnim škarama, ali su specijalno dizajnirane za rad s biljkama. Važan su vrtni alat za rezanje, orezivanje, oblikovanje i održavanje biljaka.

Jednostavne su za upotrebu, a prilikom kupovine odaberite pristupačne i kvalitetne vrtne škare koje će imati čist rez bez trganja i mogu trajati godinama.

Škare za grane

skare za obrezivanje grana

Ukoliko imate voćnjak, drveće ili grmlje u vrtu, škare za obrezivanje grana su još jedan važan alat svakom vrtlaru.

Razlikuju se od vrtnih škara po dužoj dršci koja omogućuje manju silu pritiska prilikom rezanja stabljika i grana.

Također će rezati i deblje grane, a postoje i teleskopske škare za obrezivanje grana koje se mogu produžiti te time olakšati rezanje visoko dostupnih grana.

Nož za vrt

noz za vrt

Među vrtnim alatima uvijek bi se trebao nalaziti i jedan nož. Jednostavan, ali izuzetno koristan alat kojeg možete koristiti za različite zadatke u vrtu.

Nož će olakšati rezanje pri vezivanju biljaka, berbi povrća, uklanjanju uvenulih ili bolesnih listova, te otvaranju vreća sa zemljom i sl.

Kada odabirete nož za vrt, izaberite kvalitetni model s dobrom drškom i oštricom koja će lako rezati kroz različite vrste materijala.

Kosilica

kosilica

Lista vrtnih alata koje svaki ozbiljni vrtlar mora imati bila bi nepotpuna bez kosilice. Bilo da se radi o ručnoj kosi ili mehaniziranoj opremi, kosilica je neizostavan alat bez kojeg bi bilo nemoguće imati uredan travnjak i okućnicu.

Postoje različite vrste kosilica, od ručnih preko električnih do benzinskih, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Prilikom kupovine, odaberite onu koja je pogodna za vas, vodeći računa o veličini prostora koje trebate kositi.

Zaključak

Ako ste zainteresirani za vrtlarstvo, ulaganje u vrtne alate je neophodno da biste stvorili svoj savršen vrt.

S kvalitetnim vrtnim alatima, moći ćete učinkovito obavljati sve potrebne radnje. Međutim, pošto vrtni alati mogu biti prilično skupi, nije preporučljivo kupovati sve odjednom.

Ukoliko ste početnik, bolje je započeti s kupnjom onih osnovnih alata koji su vam neophodni, a zatim ih proširivati kako se razvijate u vrtlarstvu.

Osnovni vrtni alati za početnike su grablje, ručna lopatica, crijevo za zalijevanje ili kanta za vodu, vrtne škare i lopata. Oni će vam pomoći da počnete raditi, a potom ćete moći odlučiti o daljnjem ulaganju u skuplje vrtne alate.