Zima se bliži i s njom dolazi potreba da zaštitimo vrtne alate i predmete koji bi se inače mogli oštetiti na niskim temperaturama.

Znate li da vaše vrtno crijevo može biti trajno oštećeno ako ga ostavite vani tijekom hladne zime?

Ovo se događa kada se voda u crijevu smrzne i proširi materijal, što dovodi do nastanka pukotina. Zamrznuto crijevo spojeno na vanjski priključak vode također može povećati pritisak u vodovodnim cijevima, utjecajući na pritisak vode u vašoj kući.

Zbog toga, pripremite i zaštitite svoje crijevo za zimu prije nego što počne hladno vrijeme. U ovom ćemo članku raspravljati o nekim učinkovitim načinima zaštite crijeva od smrzavanja i kako ga odlediti.

pukotina na vrtnom crijevu

Zaštitite vrtno crijevo 

Čak i ukoliko koristite visokokvalitetno vrtno crijevo, smrzavanje pri temperaturama ispod nule može dovesti do nepopravljivog oštećenja.

Kako biste to izbjegli, pohranite ga na toplo i suho mjesto. Slijedite korake u nastavku za uspješan postupak kako to učiniti.

1. Zatvorite dovod vode

Prije nego temperatura padne ispod nule, zatvorite dovod vode u vanjsku slavinu. To će osigurati da se voda ne zamrzne u cijevima i crijevu. Većina vanjskih slavina ima ventil za zatvaranje dovoda vode unutar kuće.

Nakon zatvaranja dovoda, otvorite slavinu da ispraznite preostalu vodu.

2. Odvojite i ispraznite crijevo za vodu

Nakon zatvaranja vode, odvojite crijevo od slavine te uklonite sve dodatke kao što su glava i mlaznica raspršivaća. Zatim izbacite preostalu vodu na način da podignete sredinu crijeva visoko, ispravljajući ga od pregiba.

Također, možete ga objesiti preko ograde ili ljestvi za pomoć pri pražnjenju. Zatim, prođite cijelim crijevom podižući ga kako bi u potpunosti izbacili svu vodu.

odspojite vrtno crijevo za vodu

Nakon što ste uklonili svu vodu, počnite ga namotavati u labav kružni oblik s promjerom od najmanje 40 cm. Ovakvo namatanje će spriječiti pregibe i zapetljavanje te olakšati pohranu.

Provjerite da nije savijeno ili priklješteno, te ga nakon namatanja povezite užetom ili vezicom.

4. Pospremite na suho i toplo mjesto

Nakon isušivanja i namatanja, pohranite vrtno crijevo na suho i toplo mjesto, poput garaže, podruma ili vrtne kućice, kako bi ga zaštitili od hladnih zimskih temperatura.

Ako vrtno crijevo ga držite vani, pospremite u plastičnu posudu s poklopcem ili objesite na zaštićenom i mjestu.

Tako ćete osigurati da bude na suhom i sigurnom tijekom hladnih zimskih mjeseci, te spremno za uporabu kada dođe proljeće.

zaledeno vrtno crijevo

5. Zaštitite vanjsku slavinu od zamrzavanja

Nakon što ste svoje vrtno crijevo pospremili, vratite se do svoje vanjske slavine te se pobrinite da se ni ona ne smrzne.

Jednostavno je omotajte tkaninom te nakon toga prekrijte plastičnom vrečicom. Možete i kupiti specijalizirani poklopac od stiropora u željezariji. 

To će zaštititi slavinu od smrzavanja i spriječiti da voda unutar cijevi uzrokuje oštećenje, a posebno je važno ukoliko ne možete iznutra zatvoriti dovod vode u vanjsku slavinu.

Ova prevencija može vam uštedjeti puno novaca u slučaju da se voda zamrzne i ošteti cijev dovoda vode.

vanjska slavina omotana tkaninom

Ukoliko vam se dogodilo da je vaše vrtno crijevo ostalo vani te se zaledilo, ne očajavajte jer ima nade da ga led nije oštetio.

U tom slučaju, nemojte pokušati razbiti led silom jer to može samo povećati mogučnost da crijevo za vodu pukne.

Pravilno odleđivanje može trajati do sat vremena, ovisno o količini zamrznute vode i dužini crijeva.

Kako biste sigurno odledili vrtno crijevo pratite dolje navedene korake. 

1. Zatvorite vanjsku slavinu

Zatvorite dovod vode okretanjem ventila vanjske slavine u smjeru kazaljke na satu. Nakon toga pažljivo odvojite crijevo od slavine i nježno ga položite na tlo.

Ukoliko ga ne možete odvojiti jer se spojnica zaledila, koristite toplu vodu na spoju.

2. Pregledajte crijevo

Ponekad crijevo bude zamrznuto samo na mjestima u kojima je ostala voda, dok cijev s glavom za raspršivanje vode češće bude potpuno zaleđena. Bitno je pronaći i odrediti zamrznuti dio kako bi znali gdje ćete početi otapati led.

To ćete učiniti nježnim stiskanjem cijevi rukom počevši od jednog kraja, sve dok ne naiđete na područje koje se čini čvrsto, hladno i ne savija se nazad, jer je to zaleđeni dio.

3. Odmrzavanje vrtnog crijeva

Za sigurno odleđivanje vrtnog crijeva najbolje je koristiti vruću vodu ili sušilo za kosu.

Prelijte vruću vodu preko zaleđenog područja te ponavljajte postupak dok se crijevo potpuno ne odmrzne. Možete koristiti i kipuću vodu ali pazite da je ne prelijete preko metalnih djelova i slavine kako bi izbjegli pucanje cijevi.

Ipak, odmrzavanje kipućom vodom se ne preporučuje na metalnim niti plastičnim cijevima jer bi ih mogla oštetiti.
Za odleđivanje možete koristiti i sušilo za kosu koje treba postaviti na nisku ili srednje jaku postavku grijanja, te uključiti i pomicati oko smrznutih djelova. Pobrinite se da sušilo za kosu držite najmanje 10ak centimetara udaljenog od crijeva za vodu.

Nije potrebno potpuno rastopiti led, dovoljno je da popusti sa stjenke cijevi, tako će ga biti lakše izbaciti.

led u vrtnom crijevu

4. Izvucite preostalu vodu i led

Nakon što ste po cijeloj dužini vrtne cijevi otopili, te uklonili sav preostali led i vodu, temeljito ocijedite crijevo kako ne bi došlo do ponovnog zaleđivanja.

Nakon toga namotajte ga u kolut, povežite te pospremite na toplo i suho mjesto.

Na kojoj temperaturi se vrtno crijevo smrzava?

Voda se obično počinje smrzavati kada temperatura padne ispod 0 stupnjeva Celzijusa, što je točka smrzavanja vode.

Točka smrzavanja vašeg vrtnog crijeva ovisit će o duljini i materijalu od kojeg je izrađeno, pri čemu duljim crijevima treba više vremena da se smrznu. Plastična vrtna crijeva su sklonija bržem zamrzavanju od gumenih jer zadržavaju manje topline.

Važno je napomenuti da voda u cijevima, ugrađena unutar zidova, može ostati u tekućem obliku na puno nižoj temperaturi. To je zato što zidovi rade kao izolacijski sloj uz pomoć kojih voda ostaje toplija.

Vrtna crijeva nemaju nikakav izolacijski sloj te se mogu smrznuti već i nakon nekoliko sati izloženosti niskim temperaturama.

snijeg na vrtnom crijevu

Zaključak

Vrtno crijevo je vrijedan dvorišni alat koji vam pruža pokretni i produženi izvor vode za održavanje travnjaka i vrta.

Možda se čini kao muka zaštititi vrtno crijevo od smrzavanja, ali ako se ne pobrinete za njega na vrijeme, požalit ćete kad ga budete trebali odlediti ili još gore, kupiti novo.

Iako se ovo može činiti kao mala stvar, smrzavanje može dovesti do velikih problema, pa čak i oštetiti vašu imovinu.

Stoga, nikada ne ostavljajte vrtno crijevo za vodu na temperaturama nižim od nule.