Svi smo se susreli s problemom kreveta koji škripi. To može biti velika smetnja za ugodan san, pogotovo ako se stalno budite usred noći zbog toga.

Ne samo da je škripanje neugodno, već može ugroziti vašu privatnost ukoliko živite s drugim osobama.

Srećom, popravak kreveta koji škripi je jednostavan i brz postupak, koji možete obaviti uz nekoliko alata i u samo 5 minuta. U ovom članku ćemo vam pokazati sve načine koji vam mogu pomoći da otklonite škripanje kreveta i poboljšate kvalitetu vašeg sna.

Što uzrokuje škripanje kreveta?

Prije nego što opišemo popravak, važno je razumjeti i zašto krevet škripi. Postoji nekoliko različitih stvari koje mogu uzrokovati da vaš ležaj počne stvarati neugodne zvukove, ali najčešći krivac je trenje spojnih djelova. S vremenom se pokretni dijelovi vašeg kreveta mogu olabaviti, što dovodi do karakterističnog zvuka škripanja. 

Madrac sa oprugama je slijedeći najčešći razlog, dok madraci od pjene nemaju taj problem. Boxspring kreveti u sebi imaju ugrađene opruge umjesto klasične podnice čije korištenje s vremenom može ispuštati neugodne zvukove.

Također, možda je krevet novi i čvrsto je stegnut, ali nije postavljen na potpuno ravnu podlogu, te zbog utjecaja težine dolazi do neravnomjernog pritiska na spojeve okvira.

Zašto krevet škripi:

 • Starost kreveta: sa godinama korištenja, krevet se može istrošiti i njegovi dijelovi se više ne drže zajedno kako treba.
 • Loša kvaliteta izrade: ako su dijelovi kreveta napravljeni od materijala loše kvalitete brže će se istrošiti.
 • Neispravni dijelovi: ako su dijelovi kreveta krivo montirani, oštećeni ili neispravni.
 • Nedostatak podrške: ako krevet nema dovoljno podrške za madrac.
 • Previše težine: ako krevet nije dizajniran za težinu osobe koja na njemu spava.
 • Labavo učvršćivanje: Ako su krevetni dijelovi loše učvršćeni, oni će se trljati i pomicati.
 • Loše postavljanje: Ako je krevet postavljen na pod koji nije ravan.
zatezanje podnice kreveta

Kako popraviti škripanje kreveta?

Sada kada znate zašto i što uzrokuje škripanje kreveta, čitajte dalje o tome kako ga popraviti!

Srećom, ovo je prilično jednostavan problem koji možete samostalno i brzo riješiti, te ne zahtijeva nikakve posebne alate ili stručnost. Samo slijedite ova tri jednostavna koraka:

1 Pronađite izvor škripanja kreveta

Prvo što trebate učiniti je utvrditi točan razlog i mjesto škripanja, a postoje četri moguća izvora:

 • madrac
 • okvir
 • podnica
 • boxspring kutija

Najbrže ćete pronaći uzrok buke tj. škripe ako odvojite madrac od okvira kreveta.

Položite madrac na pod, lezite na njega i provjerite da li je on uzrok. Ukoliko jeste, vjerovatno ćete morati kupiti novi, jer opruge u njemu nije moguće podmazati bez trganja madraca.

Ipak, pokušajte zaokrenuti, te također okrenuti madrac na suprotnu stranu. To bi moglo smanjiti buku dok ne nabavite novi madrac.

provjera madraca da li skripi

Sada kada ste uklonili madrac vrijeme je da ispitate okvir kreveta. Provjerite sve kuteve i spojeve sa uzglavljem i nogama kreveta. Sve bi trebalo biti čvrsto spojeno, a šarafi bi trebali biti pritegnuti. Nigdje ne bi smjelo biti razmaka izmedu vijaka i podložaka.

Ako je okvir kreveta drveni, između okvira, te na mjestima gdje se spajaju drveni elementi ne smije biti nikakvog razmaka u obliku pukotina.

Metalni krevet najčešće škripi na mjestima gdje se spajaju stranice kreveta sa podnicom jer tamo je i najveće trenje, te trljanje metala o metal. 

Sada je pravo vrijeme i da provjerite da li je vaš ležaj pravilno položen na ravnoj podlozi, i da sve četri noge kreveta u potpunosti prijanjaju na pod.

Ukoliko nemate libelu ili vaser vagu, upotrijebite komadić kartona poput vizitke ili sl., na način da je pokušate ugurati ispod svake noge kreveta. Ako razmak postoji, podložite nogu sa komadom gume ili pluto ploče.

2 Pritegnite sve spojeve kreveta

pritezanje vijaka na okviru kreveta

Pritezanje spojeva je brzo i jednostavno, ali vam je potreban odgovarajući alat, poput ručnog odvijača, ključa ili imbusa.

Prvo, uklonite podnicu ili podlogu kako biste lakše pristupili svim spojevima kreveta.

Zatim, provjerite svaki spoj i zategnite ga ukoliko je potrebno, također provjerite jesu li svi vijci i podlošci na svom mjestu, te ukoliko neki nedostaje ugradite novi. To se posebno odnosi na vijke i šarke koji spajaju okvir kreveta.

Sve bi trebalo biti čvrsto spojeno i nigdje ne bi smjelo biti razmaka između vijaka i podložaka, kao niti između drvenih elemenata okvira.

Potrgana ili puknuta daska podnice takoder može uzrokovati škripanje zbog nejednakog opterećenja, lošije podrške i propadanja madraca uslijed pritiska na krevet.

Dasku potrgane drvene podnice zamijenite, ili je ponovno pričvrstite sa dodatnim komadom drveta koji ćete postaviti na donju stranu podnice (slika ispod) 

popravak podnice kreveta

3 Podmažite i podložite metalne djelove kreveta

Trljanje dva metalna predmeta jedan o drugi izaziva specifičan neugodan zvuk. Iz tog razloga, metalni kreveti češće škripe.

Međutim, i drveni kreveti imaju ugrađene metalne dijelove poput stabilizatora okvira, vodilica za podnicu, vijke sa podlošcima i sl. koji se također mogu trljati jedan o drugi.

Ako imate metalni okvir kreveta, uzmite specijalizirani WD-40 i primijenite ga na spojeve metalnih djelova.

podmazivanje metalnih djelova na krevetu

Tu treba naglasiti da je univerzalni WD-40 namijenjen prvenstveno uklanjanju hrđe i čestica nečistoća na metalnim djelovima te nije dugotrajno rješenje. On će ukloniti neugodne zvukove, ali kroz neko vrijeme opet ćete ga trebati nanositi.

Također pomislite na miris koji će ostaviti i hoćete li moći spavati na sviježe podmazanom krevetu. Za dugotrajnu zaštitu od škripanja razmislite i o sigurnijim sredstvima poput bezmirisnog ulja za podmazivanje ili masti.

Ukoliko je vaš okvir kreveta drveni, probajte koristiti pčelinji vosak ili vosak za svijeće na mjestima gdje je povećani pritisak i trljanje drvo o drvo.

Također, drveni kreveti često imaju metalne držače podnica, te zvuk može dolaziti trljanjem podnice o njih.

U tom slučaju, podložite ih sa samoljepljivim plutom u trakicama ili postavite komade tkanine, što će omogućiti da se smanji trenje između podnice i metalnog profila držača podnice.

Kako ukloniti škripanje boxspring kutije kreveta?

Boxspring kreveti imaju podnicu tj. podlogu za madrac u obliku kutije koja je drvena i omotana je platnenim materijalom. Unutar te kutije nalaze se metalne ili plastične zavojnice, te opruge koje pružaju odličnu potporu za madrac.

Najčešći uzrok škripanja su upravo te metalne opruge koje se nalaze zatvoreni u kutiju te bi ih trebali podmazati.

Možete postaviti deku ili ravnu osb ploču preko cijelog boxspring okvira, a ispod madraca kao nepotpuno ili privremeno rješenje. Bolji postupak je skinuti tkaninu te sve pričvrstiti i podmazati, a kako to učiniti pogledajte u video ispod.

Kada nabaviti novi krevet?

Nažalost, nisu sve navedene metode pomogle, a krevet i dalje škripi. Razlog tome mogu biti i labavi navoji unutar vijaka ili pukotine od oštećenja kreveta. To se najčeće dešava uslijed godina korištenja ili loše kvalitete materijala prilikom izrade.

Jeftiniji materijali za izradu okvira kreveta poput raznih iverala prije će se istrošiti i već nakon nekoliko pritezanja lako mogu puknuti, te oštetiti spojeve. To može utjecati na čvrstoću i stabilnost kreveta, ali i stvaranju neugodnih zvukova. U tom slučaju najbolje je nabaviti novi krevet.

pritezanje spojnica i okvira kreveta

Zaključak

Škripanje kreveta može biti velika smetnja za ugodan san, te ugrožava vašu privatnost. Iako je to čest problem, popraviti krevet koji škripi može biti jednostavan i brz, a možete ga i sami obaviti uz nekoliko alata, te u samo nekoliko minuta.

Preporučujemo da prvo pronađete dio kreveta koji stvara buku kako biste znali što točno treba popraviti. Zatim, slijedite upute koje smo opisali i vrlo brzo vaš ležaj će biti kao novi.