Mnogi se ljudi pitaju isplati li se kupiti vrtnu kućicu, trebaju li kupiti malu ili veliku, metalnu ili drvenu, te koje karakteristike trebaju uzeti u obzir pri odabiru.

Kada kupujete vrtnu kućicu, važno je uzeti u obzir sve dostupne opcije i karakteristike kako biste bili sigurni da ćete odabrati najbolju za vas. Kupnja vrtne kućice može biti komplicirana, pogotovo ako ne znate točno što vam treba.

U ovom ćemo vam članku pružiti sve potrebne informacije o kupovini vrtne kućice, od prednosti do nedostataka pojedinih materijala izrade. Pišemo i o svim važnim aspektima i značajkama, što će vam pomoći da odaberete onu koja odgovara vašim potrebama i željama.

Što je vrtna kućica?

Vrtna kućica je jednostavna građevina bez priključka struje i vode. Često je montažna i služi kao pomoćni prostor za pohranu i odlaganje vrtnih alata, a može se koristiti i u razne svrhe, poput skladištenja vrtnog namještaja ili smještaja biljaka preko zime.

Smatra se dobrom idejom izgraditi vrtnu kućicu kako bi se predmeti koje su pohranjeni unutra zaštitili od krađe, životinja i vremenskih utjecaja.

moderna vrtna kucica za alat
Moderna vrtna kućica za alat – provjeri cijenu ovdje

Što sve treba uzeti u obzir prilikom kupovine vrtne kućice?

Ako razmišljate o kupnji vrtne kućice, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kako biste pronašli odgovarajuću za svoje potrebe:

Veličina, namjena i dizajn

Veličina će ovisiti o količini stvari koje planirate skladištiti u kućici, dok će dizajn i oblik ovisiti o vašim preferencijama.

Važno je uzeti u obzir prostor koji imate na raspolaganju, ali također i ono što želite pohraniti, jer ukoliko planirate pohraniti veće predmete, potreban vam je i veći prostor za skladištenje.

Postoje razne vrtne kućice koje su dizajnirane za posebne namjene poput manjih vrtnih ormara za pohranu alata, dječjih vrtnih kućica ili spremnika kanti za smeće.

Materijal od kojeg je izrađena

Najčešći materijali korišteni u izradi vrtne kućice su drvo, metal i PVC plastika. Drvene kućice su popularne zbog svoje prirodne estetike i čvrstoće. Međutim, drvo zahtijeva redovito održavanje kako bi ostalo u dobrom stanju.

Metalne kućice su izdržljive i zahtijevaju manje održavanja, ali nisu estetski privlačne. Plastične kućice su izdržljive i ne zahtijevaju održavanje, ali mogu biti skuplje od drvenih i metalnih.

metalne vrtne kucice
Metalne vrtne kućice – provjeri cijenu ovdje

Krov 

Krov vrtne kućice također je važan faktor koji treba uzeti u obzir prije samog odabira. Trebao bi biti izdržljiv i vodonepropusan kako bi štitio pohranjene stvari od kiše i snijega.

Također je važno voditi računa o odvodu vode s krova i mjestu gdje će ta voda teći. Odvod vode s krova može biti idealno rješenje za uštedu u vrtu i skupljanje kišnice potrebne za zalijevanje biljaka.

Vrata 

Vrata na vrtnim kućicama također su važna. Trebala bi biti izdržljiva i čvrsta, omogućavati lako kretanje unutra i van, kao i unošenje većih predmeta poput kosilica za travu, bicikala ili vrtnih alata.

Važno je razmisliti o pristupu i načinu na koji se vrata otvaraju, jer neki modeli vrtnih kućica imaju klizna, dok druga imaju klasična vrata koja se otvaraju prema van.

Metalne vrtne kućice s policom i kliznim vratima
Metalne vrtne kućice s policom i kliznim vratima – provjeri cijenu ovdje

Dodatna oprema

Kada birate vrtne kućice, važno je razmisliti i o dodatnoj opremi koja dolazi s njima. To može uključivati stvari poput dodatnih polica, prozora i ventilacije.

Ako planirate provoditi vrijeme u kućici, možda ćete poželjeti prozore ili ventilacijske otvore kako biste osigurali protok svježeg zraka. Ako pohranjujete osjetljive predmete, možda ćete poželjeti police za organizaciju i zaštitu.

Također, provjerite dolazi li vaša odabrana kućica s podom ili ga je potrebno dodatno kupiti.

Cijena

Konačno, cijena vrtne kućice je još jedan važan faktor koji utjeće na kupovinu iste. Cijena će ovisiti o veličini, materijalu izrade, kvaliteti, dodatnoj opremi i dizajnu vrtne kućice.

Važno je napraviti proračun i pronaći kućicu koja se u njega uklapa, dok vam istovremeno nudi prikladan prostor i kvalitetnu vrijednost za uloženi novac. 

moderne vrtne kucice
Moderne vrtne kućice – provjeri cijenu ovdje

Koju vrtnu kućicu kupiti?

Vrtne kućice, bilo da su od drva, plastike ili metala, dostupne su na tržištu u raznim oblicima i veličinama, no koja je najbolja za vaše potrebe? U nastavku članka donosimo opis svake od njih zajedno sa svojim prednostima i nedostacima.

Drvene vrtne kućice

Drvene vrtne kućice su popularan izbor za one koji traže prilagodljivu i izdržljivu kućicu za svoj vrt. Iako mogu biti skuplje od plastičnih i limenih, drvene kućice pružaju više mogućnosti prilagodbe, izdržljivost i estetsku vrijednost.

drvene vrtne kucice s terasom
Drvene vrtne kućice s terasom – provjeri cijenu ovdje

Dolaze u raznim dizajnima, od tradicionalnih do modernih, što znači da možete odabrati kućicu u raznim veličinama i stilovima koji vam se sviđaju. Također, možete odabrati one s prozorima i koristiti ih kao ured u vrtu ili mjesto za druženje.

Drvene vrtne kućice se također mogu obojati u bilo koju boju želite, što ih čini idealnom opcijom za one koji žele uskladiti izgled svog vrta s kućom i okućnicom.

Drvene vrtne kućice su izdržljive, čvrste, te mogu izdržati čak i najteže vremenske uvjete.

drvene vrtne kucice
Drvene vrtne kućice – provjeri cijenu ovdje

Gotove drvene vrtne kućice su dostupne u kompletima, prethodno i na mjeru odrezanih dasaka, što ih čini lakšima za sastavljanje. Iako će biti potrebna određena vještina za njihovu montažu, većina početnika će se snaći, no preporučuje se da se sastavljanje obavi uz pomoć dvije do tri osobe.

Iako drvene vrtne kućice pružaju mnoge prednosti, postoje i neki nedostaci. Visoka cijena je jedan od nedostataka, no to se može opravdati zbog kvalitete, dugotrajnosti i dodataka koje nude. Također, često pri kupovini ne dolaze sa podom kojeg je potrebno dodatno naručiti, što može povećati troškove.

Drvene kućice također zahtijevaju održavanje. Zaštitni lak i boja ne traju vječno, pa će biti potrebno ponovno ih zaštititi ili obojati svakih 3 do 10 godina, ovisno o kvaliteti boje ili laka koji koristite.

male drvene vrtne kucice za alat
Male drvene vrtne kućice za alat – provjeri cijenu ovdje

Prednosti drvenih vrtnih kućica:

 • Prilagodljive vašim točnim potrebama 
 • Izdržiljivost u snježnim i vjetrovitim područjima
 • Mogu se prenamijeniti u ured ili mjesto za druženje
 • Može se uskladiti s bojom vašeg doma i šindrom za elegantan izgled
 • Dostupni kompleti za sastavljanje (nije potrebno rezanje)
 • Police se lako mogu ugraditi u zidove
 • Mogu trajati dugo uz pravilnu brigu

Nedostaci drvenih vrtnih kućica:

 • Visoka cijena
 • Potreban je betonski ili drveni temelj
 • Potrebno lakiranje ili bojanje svakih 3-10 godina
 • Osjetljive na oštećenja od vlage i insekata
 • Za sastavljanje je potrebna viša razina vještine

Metalne vrtne kućice

Metalne vrtne kućice su popularan izbor za pohranjivanje vrtnih alata i opreme u mnogim vrtovima.

Njihova popularnost proizlazi iz činjenice da su ove vrtne kućice jeftinije u odnosu na drvene i plastične, lagane su, te jednostavne za prijevoz i sastavljanje. Međutim, montiranje uključuje puno vijaka i može potrajati neko vrijeme, te se preporučuje da ju sastavljaju dvije osobe.

metalne vrtne kucice dostupne u raznim velicinama
Metalne vrtne kućice dostupne su u raznim veličinama – provjeri cijenu ovdje

Metalne vrtne kućice obično su izrađene od pocinčanog čelika ili čelika presvučenog vinilom, što im daje dodatnu zaštitu od ogrebotina i hrđe. Za razliku od starih limenih kućica, ove moderne metalne kućice zahtijevaju malo ili nimalo održavanja te mogu zadržati svoj izgled i funkcionalnost dugi niz godina.

Međutim, metal je relativno tanak i osjetljiv na udubljenja prilikom udaraca, stoga je potrebno paziti prilikom sastavljanja i korištenja. Ekstremni vjetrovi ili velike količine snijega također mogu oštetiti metalnu kućicu, stoga je važno dobro ju osigurati prije takvih vremenskih uvjeta.

metalne vrtne kucice za alat
Male metalne vrtne kućice za alat – provjeri cijenu ovdje

Prednosti metalnih vrtnih kućica:

 • Vrlo su pristupačne
 • Dostupne u različitim bojama
 • Lagane su i jednostavne za prijevoz
 • Jednostavne za sastavljanje, pogodne za početnike
 • Zaštićene od hrđe i ogrebotina
 • Zahtijevaju malo održavanja
 • Neki modeli imaju ventilacijske otvore

Nedostaci metalnih vrtnih kućica:

 • Osjetljive su na udubljenja
 • Potrebno je mnogo vijaka za sastavljanje
 • Osjetljive su na oštećenja od ekstremnih vremenskih uvjeta
 • Prozori i police obično nisu uključeni
 • Podovi nisu uključeni 

Plastične vrtne kućice

plasticna vrtna kucica
Plastične vrtne kućice – provjeri cijenu ovdje

Plastične vrtne kućice također su popularan izbor u vrtu za spremanje alata, vrtnog namještaja i drugih potrepština.

Većina PVC vrtnih kućica izrađena je od plastičnih ploča s dvostrukim zidovima, prešanih zajedno s čeličnim ojačanjima kojima su obložene iznutra. Kvalitetne plastične vrtne kućice teže su od metalnih, pa prilikom njihove kupnje možete očekivati da ćete morati premjestiti neke vrlo teške kutije.

Polikarbonatna plastika otporna je na hrđu, insekte, plijesan i truljenje, pa možete biti sigurni da će trajati mnogo godina. Ove kućice izuzetno su jednostavne za održavanje i dovoljno ih je samo jednom godišnje isprati vrtnim crijevom kako bi ostale čiste.

Budući da plastične vrtne kućice pri kupovini uključuju podnu oblogu, bit će vam potrebna ravna temeljna podloga od betona, šljunka ili drvenog okvira kako biste dobili ravnu površinu za postavljanje. Uglavnom, plastične vrtne kućice relativno su jednostavne za postavljanje i početnici je mogu lako sastaviti. Za pravilnu i jednostavnu montažu preporučuje se angažiranje dvije do tri osobe.

Plastične vrtne kućice su popularne zbog svoje izdržljivosti, estetike i praktičnosti. Ako tražite nešto izdržljivo i dugotrajno, plastična vrtna kućica bi mogla biti idealna opcija za Vas.

plasticni vrtni ormarici
Plastični vrtni ormarići – provjeri cijenu ovdje

Prednosti plastičnih vrtnih kućica:

 • Izdržljivost
 • Niski troškovi održavanja
 • Vizualni dojam
 • Sadrže dodatne značajke
 • Trajnost

Nedostaci plastičnih vrtnih kućica:

 • Može biti skupa
 • Potreban ravni temelj
 • Iako imaju UV zaštitu, s vremenom će izblijediti

Postavljanje vrtne kućice

postavljanje i izgradnja vrtne kucice

Vrtne kućice trebaju biti postavljene na čvrstu, ravnu podlogu ili temelj kako bi osigurale stabilnost i izbjegle oštećenja tijekom jakih vjetrova ili oborina. 

Postoje različite vrste temelja koje možete napraviti za postavljanje vrtne kućice, uključujući betonske, podloge od cigle, kamena, šljunka ili drvene temelje.

Betonski temelji su najčešći izbor za postavljanje vrtne kućice jer pruža izvrsnu stabilnost i trajnost, ali je skup i zahtijeva profesionalnu instalaciju. Podloge poput starih paleta ili drobljenog kamena su jeftinije od betonskih, ali mogu biti manje trajni. Temelji od drva su jednostavniji za instalaciju i pružaju prirodni izgled, ali nisu tako izdržljivi kao betonski.

Uz odabir pravog temelja, važno je paziti da se vrtne kućice ne postave na javnu površinu ili u neposrednoj blizini susjednih objekata. To može uzrokovati probleme s vlasnicima susjednih zemljišta i prouzročiti zakonske probleme. Stoga, prije postavljanja vrtne kućice, uvijek je najbolje provjeriti sa nadležnom upravnom jedinicom da li se to može učiniti u skladu s propisima.

temelj vrtne kucice od kamena

Vrtne kućice manje od 20 m2 ne zahtijevaju dozvolu

Prema zakonu, vrtne kućice se smatraju jednostavnim objektima i ne zahtijevaju građevinsku dozvolu ako su manje od 20 m2, nemaju priključke vode i struje te nisu predviđene za stanovanje. Međutim, važno je naglasiti da se prostornim aktima propisuju pravila o smještaju objekata u prostor.

Stoga, iako dozvola možda nije potrebna, kućica se ne smije podići ako nije u skladu s prostornim aktima koji se mogu dobiti u nadležnoj upravnoj jedinici. Prostorni akti određuju pravila o smještaju objekata u prostor i mogu se razlikovati među lokalnim jedinicama.

Iz tog razloga mnogi prodavači vrtnih kućica ističu da se informirate u Vašem nadležnom uredu za prostorno uređenje prije nego što započnete izgradnju.

vrtna kucica

Zaključak

Kupnja vrtne kućice može biti značajna investicija, stoga je važno provesti dobro istraživanje i odabrati onu koja će odgovarati vašim potrebama i proračunu. Pri kupnji vrtne kućice, važno je uzeti u obzir veličinu, materijal izrade, krov, dodatnu opremu i cijenu. Odabir prave vrtne kućice može vam pružiti dodatni prostor za pohranu, druženje i rad u vrtu, a istovremeno dodati vrijednost vašem domu.