Vrtlarstvo može biti skupo, posebno u današnje vrijeme ekonomske neizvjesnosti i rastućih životnih troškova, pa traženje načina za dodatnu uštedu u vrtu može biti izazovan zadatak.

Međutim, postoji nekoliko načina kako uštedjeti novac u vrtu, koji mogu smanjiti troškove, te pomoći da ne potrošite pravo bogatstvo prije nego se počnete ozbiljno baviti uzgojem raznih biljaka.

Bilo da tek počinjete ili već godinama radite u vrtu, ovdje možete pronaći nekoliko sjajnih savjeta i trikova o tome kako što bolje iskoristiti ono što vam je dostupno i dobiti najbolju vrijednost za svoj novac.

Započnite skromno

Ukoliko ste početnik i tek stvarate svoj vrt, započnite s malim i postupno ga širite kako napredujete. To vam omogućuje da se naviknete na vrtlarstvo prije nego što u njega uložite previše novaca, te vam daje vremena da naučite koje biljke najbolje odgovaraju klimi i tlu vašeg vrta.

Osim toga, tako možete izbjeći i pretjeranu kupovinu materijala i alata, te kupiti točno ono što vam zapravo treba.

Testirajte tlo 

Vrlo je važno prije samog početka sadnje testirati pH vrijednost zemlje jer biljke rastu optimalno na određenoj i njima pogodnoj razini. Ukoliko biljke ne rastu u za njih pogodnom tlu, loše će se razvijati, a vi možete potrošiti previše novaca kupujući gnojiva ili druge dodatke plodnosti tla kako bi ih spasili.

testiranje ph zemlje

Uzgajajte svoju hranu

Ovo je očiti način uštede u vrtu, jer svi znamo da sadnjom vlastite hrane možemo uštedjeti novac. Uzgoj vlastitog voća i povrća osigurava uvijek svježu hranu za vaš stol jer plodove možete ubrati baš u trenutku kada je zrelo. Osim toga, imate i kontrolu nad upotrebom kemijskih pesticida i insekticida.

Začinsko bilje

Umjesto da kupujete suho začinsko bilje u trgovini, možete ih lako uzgajati i kod kuće. Začinsko bilje poput bosiljka, peršina, origana, timijana i ružmarina lako raste i ne zahtijeva puno brige.

Osim što će vam omogućiti da uštedite novac, uzgajanje vlastitog začinskog bilja također je zdravije jer ne sadrži dodatne kemikalije i uvijek znate što koristite.

Možete ih uzgajati u loncima ili plastičnim posudama na prozoru, ili u vrtu gdje su odlični dobri susjedi za ostalo voće i povrće.

sadnja zacina u teglicama

Istražite prije kupovine

Kada birate biljke koje namjeravate posaditi, prvo napravite neko istraživanje o onome što najbolje raste u vašem području i klimi. Mnogo biljaka zahtijeva više vode ili svjetlosti od drugih, te bi ih trebali izbjegavati ako želite uštedjeti novac na računima za energiju ili vodu.

Odaberite one sorte koje uspješno rastu u vašoj okolini, te one koje zahtijevaju manje održavanje, za razliku od nekih egzotičnih vrsta, zbog kojih bi kasnije mogli imati veće troškove uzgoja.

Pametno kupujte vrtnu opremu

Alati za vrtlarenje mogu biti skupi, posebice oni profesionalni i kvalitetni. Umjesto kupnje novih, razmislite o kupnji rabljenih alata na sajmovima ili online oglasnicima. To može biti dobar način da pronađete jedinstvene i kvalitetne alate koji možda više nisu dostupni u trgovinama.

Također je važno razmisliti o kupnji neophodnih vrtnih alata izvan sezone jer neki od njih mogu koštati više zbog visoke potražnje u određeno vrijeme godine.

vrtni alat rabljeni

Sadite iz sjemena

Sadnja iz sjemena je puno jeftiniji način u odnosu na kupovinu sadnica iz rasadnika. Često možete dobiti stotine sjemenki za samo nekoliko eura, a ako ih pravilno pohranite, mogu vam trajati godinama.

Uz to, sadnja iz sjemena omogućuje vam da odaberete točno ono što želite uzgojiti u svom vrtu, te vam daje priliku da posadite neke neobične sorte koje možda nisu dostupne u rasadnicima.

Reciklirajte i iskoristite dostupne materijale

Jedan od načina da uštedite novac u vrtu je ponovna upotreba starih materijala koji bi inače završili u smeću. Na primjer, stare palete se mogu koristiti za vertikalni uzgoj ili kao kutije za biljke, a stare prozore možete iskoristiti za izradu staklenika za klijanje sadnica. Stare cigle u vrtu možete iskoristiti na mnogo načina, poput bazena za ptice ili izrade povišenih gredica

Također, plastičnu ambalažu, poput čaša od jogurta, možete iskoristiti za uzgoj sadnica, a veće kante i posude možete koristiti za uzgoj začinskog bilja i povrća.

uzgoj sadnica u recikliranim bocama

Koristite organska gnojiva

Organska gnojiva, poput komposta ili stajskog gnoja, odlični su za održavanje zdravlja zemlje i rasta biljaka. Daju biljkama potrebne hranjive tvari i minerale, te su neophodni za njihov uspješan rast i razvoj.

Postoje razni načini kako napraviti organsko gnojivo kod kuće koji će vam sigurno uštedjeti novac jer kemijska gnojiva mogu biti skupa.

komposteri u vrtu

Kompostirajte

Kompostiranje je proces prirodnog raspadanja organskog materijala, pretvarajući ga u bogato i korisno gnojivo, te pomaže u smanjenju potrebe za kupovinom umjetnog i skupog gnojiva.

Kompost sadrži korisne mikroorganizme te pomaže u održavanju zdravlja biljaka i povećanju produktivnosti vašeg vrta. Također je važno koristiti onaj koji je dovoljno sazrio, što znači da je u potpunosti prošao proces raspadanja.

Da biste počeli kompostirati, potrebno je prikupiti organski otpad, poput lišća, ili ostataka od košenja, te ostalog biljnog i kuhinjskog otpada. Više o tome kako to učiniti pogledajte u videu ispod.

Malčirajte

Malčiranje biljaka je također vrsta uštede novca jer smanjuje potrebu za zalijevanjem i održava tlo vlažnim. Isto tako, smanjuje korov i broj štetnih insekata pa možete uštedjeti i na pesticidima. Ipak, neki malčevi mogu biti skupi ukoliko vam treba vam veća količina ili ga kupujete, stoga je najbolje koristiti onaj koji vam je dostupan.

Jeftini i dostupni malčevi poput otkosa trave ili suhog lišća odlični su za taj posao i pružit će dodatne hranjive tvari tlu tijekom raspadanja.

Ne bacajte vodu nakon kuhanja ili pranja povrća

Umjesto da je bacate, prelijte je u svoj vrt kako biste dodatno nahranili biljke. Isto možete učiniti i sa vodom u kojoj ste kuhali jaja, tjesteninu i rižu. Ova voda nakon kuhanja sadrži hranjive tvari koje možete iskoristiti za dohranjivanje biljaka, ali se mora ohladiti prije upotrebe.

voda od kuhanja tjestenine

Uštedite vodu skupljajući kišnicu

Kišnica je besplatna i prirodna voda koja se može koristiti za zalijevanje biljaka, što znači da ne morate potrošiti novac na vodu. Kišnica je čista i meka, bez klora i drugih kemijskih tvari koje se mogu nalaziti u vodi iz slavine.

To znači da je kišnica idealna za zalijevanje biljaka, jer im pruža prirodne hranjive tvari i minerale potrebne za rast i razvoj.

Ukoliko imate neku veću bačvu ili cisternu, postavite ju na otvoreno mjesto u vrtu, možda ispod žljeba ili krova na vrtnoj kućici, gdje će je kiša i pljuskovi napuniti.

Veći spremnici su bolji jer možete imati dostupnu vodu za zalijevanje i u sušnim razdobljima. Samo se pobrinite da prekrijete ili zatvorite spremnik kako se ne bi pretvorio u leglo komaraca.

skupljanje kisnice u bacvu

Upotrebljavajte prirodne pesticide

Ako želite uštedjeti novac dok održavate vaš vrt zdravim i urednim, razmislite o upotrebi prirodnih metoda kontrole štetočina umjesto tradicionalnih kemijskih pesticida.

Prirodne metode, poput sadnje biljaka u paru, gdje se dvije ili više biljaka sade jedna pored druge kako bi jedna drugu štitile, su odličan način za odvraćanje štetočina bez potrebe za umjetnim sredstvima.

Osim toga, privlačenjem korisnih insekata smanjiti ćete potrebu za pesticidima. Učinite to sadnjom raznolikog bilja i cvijeća za privlačenje oprašivača, privlačenjem ptica i ostalih korisnih vrtnih životinja, a također možete i postaviti hotel za kukce.

Također, možete i sami napraviti prirodni pesticid koristeći prirodne sastojke poput češnjaka ili ljutih papričica.

spricanje prirodnim pesticidima

Zaključak

Za stvaranje prekrasnog vrta ne morate u potpunosti isprazniti novčanik!

Najbolji način da uštedite novac u vrtu je uzgoj vlastite hrane koji može biti skup, ali se isplati. Voće, povrće i začine možete uzgajati tijekom cijele godine, što olakšava nabavu svježih proizvoda kada su vam potrebni. Ne samo da uzgoj vlastite hrane smanjuje otpad i troškove, već vam također pomaže da znate odakle vaša hrana dolazi.

Slijedeći ove savjete, kao što su testiranje tla i korištenje ponovno upotrebljivih materijala, možete svoje iskustvo vrtlarstva učiniti manje stresnim. 

Izvori:

https://washington.cce.cornell.edu/horticulture-gardening/soil-ph-importance-testing-sampling

https://www.extension.iastate.edu/news/2009/mar/060201.htm