Znate li da je malčiranje jedna od najučinkovitijih i najjeftinijih metoda uspješnog vrtlarstva? Razlog tome je što malč pomaže zadržati vodu u tlu i održava korijenje biljaka živim i zdravim, a također dodaje hranjive i organske tvari tlu.

Ove dobrobiti rezultiraju boljim rastom biljaka, povećanim prinosima te boljom zaštitom od ekstremnih vremenskih uvjeta. Dakle, ako imate vrt i želite dodati još jedan sloj sigurnosti vašim biljkama, malčiranje je izvrstan način za to.

Šta je malčiranje i zašto je važno?

Malčiranje je agrotehnička radnja koja se obavlja kako bi se oslobodilo tlo od korova i spriječilo njihovo daljnje razmnožavanje. To je proces stavljanja pokrova, malča tj. slojeva materijala koji se koriste za mulčiranje tla, na površinu zemlje oko biljaka.

Malč ili mulch može biti od različitih materijala, kao što su slama, piljevina, plastična folija ili kompost koji se koriste za zaštitu biljaka i spriječavanju rasta korova.

To je važno jer kvalitetan pokrovni materijal pomaže u održavanju vlage i temperature u tlu, štiti zemljište od erozije, održava optimalne uslove za rast biljaka te doprinosi poboljšanju kvalitete tla i biljaka.

Prednosti malčiranja 

Malčiranje pruža mnoge prednosti za vrtlarstvo i poljoprivredu, uključujući :

  • kontrolu korova
  • održavanje vlage
  • sprječavanje erozije tla
  • održavanje hranjivih tvari u tlu
  • kontrolu štetočina 
  • zaštitu biljaka od ekstremnih temperatura.

Malčiranjem se sprječava rast korova, što omogućuje biljkama da rastu bez konkurencije za hranjive tvari i vodu. To se postiže na način da se malč postavlja preko zemljišta spriječavajući svjetlost da dopre do korova, te tako ograničava njihov rast. Također, pokrivanje malčom pomaže u održavanju vlažnosti tla, što je posebno korisno u sušnim područjima ili tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Mulčiranje organskim materijalima također pomaže u poboljšanju kvalitete zemlje jer prilikom raspadanja dodaje hranjive tvari u tlo. To pogoduje poboljšanju plodnosti tla i pomaže u rastu biljaka, što pak smanjuje potrebu za gnojivima.

Osim toga, malčevi mogu pomoći u sprječavanju štetočina, jer stvaraju okruženje koje nije pogodno za njih. Pokrov također pomaže u kontroli temperature tla, što je korisno za biljke koje ne podnose previsoke ili preniske temperature. Prilikom mraza, djeluje kao toplinski tampon i izolira biljku, sprječavajući gubitak topline i zamrzavanje korijena.

malcirana vs nepokrivena zemlja

Nedostatci malčiranja

Iako postoji mnogo prednosti, malčiranje također ima i neke nedostatke. Glavni nedostatak je teškoća i vrijeme potrebno za uklanjanje starog pokrova u vrijeme za sadnju ili uzgoj biljaka, ali i činjenica da se malč brzo suši te ga je potrebno redovito nadopunjavati.

Još jedan nedostatak je da pokrivanje zemljišta oko biljaka može biti skupo, posebno na poljima gdje se koriste industrijske mašine za branje ili ukoliko se kupuje gotovi pokrov.

Malčiranje također sprječava prirodne procese samoregulacije u ekosustavu, poput biljkaka i insektata koji su međusobno povezani i reguliraju se na prirodan način. Ako su korovi uništene, to spriječava biodiverzitet, pogotovo u području permakulture.

Nekim biljnim vrstama jednostavno ne odgovara malčiranje, posebice korijenastom povrću, osim krumpira. Pokrov također drži hladno tlo u proljeće i ljeto što može usporiti klijanje i rast nekih biljaka. Previše vode i vlage ispod malča također može povećati broj gljivica što može dovesti do ozbiljnih bolesti.

Štetnici kao što su mravi i termiti također vole pokriveno tlo pa nije najbolja ideja koristiti organski pokrov blizu kuće. Puževi i golači vole živjeti na tamnim i vlažnim mjestima, pa ukoliko primijetite pojedeno lišće i tragove puževa po vrtu, znate gdje ih tražiti.

Vrste malča

vrste malca

Vrste malča su raznolike i mogu biti podijeljene u tri glavne kategorije:

  • organski
  • anorganski 
  • umjetni

Organski malč je sastavljen od prirodnih materijala kao što su biljni ostaci, kompost te gnoj. Odlikuje ih bogatstvo hranjivim tvarima jer pomažu u održavanju vlažnosti dok istodobno poboljšavaju strukturu tla.

Anorganski malčevi se sastoje od mineralnih materijala poput šljunka, pijeska ili vermikulita. Oni poboljšavaju drenažu i prozračivanje zemljišta, ali ne sadrže hranjive tvari pa je biljke potrebno redovito dohranjivati gnojivom.

Umjetni su proizvedeni od sintetičkih materijala poput plastike, sintetičkih folija ili tkanina i najčešće se koriste za zaštitu tla od prekomjernog isparavanja ili erozije.

Sve te tri vrste pokrova imaju svoje prednosti i mogu se koristiti u kombinaciji kako bi se postiglo optimalno tlo za uzgoj biljaka. Koje materijale koristiti za malčiranje ovisi i o vrsti uzgoja pa tako u organskim vrtovima nije preporučljivo koristiti sintetičke materijale.

Suho lišće

Suho lišće je odličan i jeftin pokrov za održavanje vlage i dodavanja hranjivih sastojaka u tlo. Također pruža zaštitu biljaka od raznih bolesti i ekstremnih temperatura. Važno je da lišće bude suho i da se ne nanosi u debelom sloju da ne guši biljke. Povrće koje dobro podnosi malčiranje sa suhim lišćem su krastavci, rajčice, paprike, patlidžani, luk, cikla i tikve.

suho lisce

Kompost

Kompost je prirodno raspadanje organskog materijala koji se koristi kao prirodno gnojivo. Dodavanje komposta u tlo poboljšava strukturu i vlagu, te povećava prisustvo humusa. Pomaže u rastu biljaka i smanjuje potrebu za korištenjem kemijskih gnojiva. Kompost se može koristiti i kao pokrivalo za zaštitu tla i biljaka jer pomaže da se tlo održi vlažnim te spriječava rast korova.

Treset

Treset je vrsta organske tvari koja se nalazi u močvarama i sastoji se od raspadnutih biljaka.

Treset se često koristi kao pokrov oko biljaka, što pomaže u održavanju vlažnosti tla, smanjenju utjecaja vjetra i sunca na biljke, i sprječavanju rasta korova. Treset također može pomoći u poboljšanju strukture tla jer olakšava prodor kisika i vode u tlo te poboljšava ukorjenjivanje biljaka. 

Treset se mora redovito dopunjavati kako bi se održala debljina sloja i treba ga dopunjavati svake godine jer se postepeno raspada i pretvara u humus.

Ipak, treset također može imati negativne utjecaje na biljke ukoliko se koristi neispravno. Ako ga se stavlja previše, može doći do gušenja biljaka zbog nedostatka kisika. Također treba ga koristiti s oprezom i u područjima sa lošim drenažom jer previše treseta može spriječiti odljev vode sto pogoduje razvoju štetnih gljivica i bakterija.

treset

Borove iglice

Borove igle se često koriste u malčarenju zbog svojih mnogobrojnih koristi, kao što su pomoć pri održavanju vlage u tlu i smanjenje korova. Oni su dobri za biljke koje ne podnose sušu i kojima je potrebna dodatna vlažnost i hranjive tvari. Borove igle su posebno korisne za malčiranje povrća poput krumpira, krastavaca, tikvica, paprike i paradajza.

Međutim, prekomjerno korištenje borovih iglica može dovesti do smanjenja plodnosti tla, pa se preporuča koristiti ih umjereno i uz savjet stručnjaka.

Sijeno i slama

Upotreba sijena i slame u malčarenju je koristan način za zaštitu biljaka od izlaganja suncu i održavanje vlažnosti tla. Sijeno se koristi kao malč zbog sposobnosti da zadrži vlagu u tlu i pomaže biljkama da se zaštite od sunca.

Slama se najčešće koristi za zadržavanje vlage u tlu, ali je i odličan izolator prilikom ekstremnih atmosferskih pojava.

Važno je da se sijeno, slama ili trave postavljaju suhi jer u protivnom, ispod malča se mogu stvoriti gljivične bolesti i trulež na biljkama. Ukoliko imate travnjak, otkos trave je jednostavan i jeftin način za prikupljanje pokrovnog materijala za vaše povrće.

malc od sjena oko sadnica

Kora drveta i piljevina

Upotreba kore drveta i piljevine u pokrivanju biljaka ima mnoge prednosti, kao što su održavanje vlažnosti tla, regulacija temperature i smanjenje korova. To su prirodni materijal, lako dostupni i ekološki prihvatljivi koji su prirodno upijajući i idealni su za uzgoj povrća, stabala i cvijeća.

Lako se primjenjuju i održavaju, zahtijevaju malo njege i dodat će jedinstveni izgled vašem vrtu. Vrtna sjeckalica je praktično rješenje za preradu starih grana i lišća u odličan organski pokrov za vaš vrt.

usitnjeno drvece i piljevina

Kamenje i pijesak

Upotreba kamena ili pijeska je popularna dekorativna tehnika pokrivanja i uređivanja cvjetnih vrtova.

Kamen i pijesak se raspoređuju na površini zemljišta oko biljaka, što doprinosi održavanju vlažnosti tla i sprječava rast korova. Također, pomažu u smanjenju potrebe za čestim zalijevanjem biljaka, odbijaju glodavce, smanjuju isparavanje vode iz tla i minimiziraju rast korova.

Kamenje i pijesak nisu praktičan izbor za povrtlarstvo prilikom uzgoja povrća zbog teškog rada prilikom okopavanja i obrade tla svake sezone te se najčešće koriste pri uređenju okoliša.

kamen i pijesak kao pokrov u vrtu

Karton i novine

Novine i karton od starih kartonskih kutija odličan su izbor za prekrivanje gredica u vašem vrtu.

Djeluju kao vrhunska barijera protiv korova, ali imaju i nekoliko nedostataka, kao što je privlačenje puževa. Također, vjetar ih može raspršiti po cijelom vrtu, što estetski nije privlačno.

Novine su odičan izbor za postavljanje ispod debelog sloja organskog materijala poput komposta, piljevine ili slame. To će pružiti dodatnu zaštitu vašim biljkama od korovi, a istovremeno može poboljšati strukturu tla i doprinijeti rastu biljaka.

Plastična folija

Plastična folija je vrlo dobar materijal za zaštitu biljaka od bolesti i insekata, jer ima veliku otpornost na vremenske uvjete. Pomaže u stvaranju i održavanju optimalne vlage za biljke, sprječava rast korova i pomaže povečanju prihoda od uzgoja kroz ranije berbe.

Dostupna je u različitim bojama, svaka sa specifičnim svojstvima, međutim, kontrola temperature i svjetlosti je važna kod upotrebe folije. Upotreba plastične folije može biti skupa i štetna za okoliš, pa se preporučuju i druge alternative kao što su biorazgradivi materijali. 

pokrov od plasticne folije u poljoprivredi

Guma

Guma je popularan izbor za prekrivanje zemlje zbog svoje otpornosti na abraziju i dugotrajnosti. Brzo se suši i ne upija vodu što sprječava razvoj plijesni i bakterija.

Međutim, treba biti oprezan pri korištenju gume u vrtu jer neke od njih mogu ispuštati kemikalije u tlo koje mogu štetiti biljkama, povrću ili okolišu.

Iz tog razloga treba izbjegavati korištenje gume u područjima gdje postoji velika koncentracija životinja, gdje se koriste pesticidi ili kemijski tretmani te u područjima izloženima visokim temperaturama. Korištenje gume za malčiranje treba biti pažljivo i savjetovati se sa stručnjakom o najboljim metodama zaštite tla, biljaka i okoliša u vašem podneblju.

gumeni malc

Kako malčirati?

Ako ste novi u vrtlarstvu ili želite unaprijediti svoj vrt, malčiranje je jedna od tehnika koja će vam pomoći da to postignete. Ovaj proces je jednostavan, a istovremeno može imati velik utjecaj na uspjeh vašeg vrta.

U nastavku teksta ćemo se baviti kako planirati i pripremiti zemljište, odabrati pravi trenutak za malčiranje, nanjeti ispravnu debljinu, te gdje ga kupiti.

Planiranje i priprema tla

Prije nego što počnete malčirati, važno dobro pripremiti podlogu zemljišta.

Tlo bi trebalo biti očišćeno od korova koje jednostavno možete pregaziti i utabati. To je jednostavnije od čupanja jer ionako će to biti prvi sloj vašeg pokrova. Nakon pripreme, potrebno je dobro navlažiti zemlju i dodati kompost kako bi se ubrzao proces degradacije materijala.

Iako je kuhinjski otpad odličan materijal za kompostiranje nije ga pametno stavljati kao prvi sloj pokrova jer može privući glodavce i ostale štetočine. 

Kada postaviti malč?

Kada je najbolje postaviti malč u vrtu ovisi o vrsti biljaka koje želite uzgojiti.

Ako uzgajate povrće, možete ga postaviti nakon presađivanja sadnice u vrt. To se obično radi u proljeće, nakon što je prošla opasnost od mraza. Malč će pomoći u održavanju vlažnosti tla i smanjiti potrebu za čestim zalijevanjem.

Ukoliko uzgajate cvijeće, ukrasno bilje, grmlje ili drveće možete ga postaviti u trenutku sadnje ili tijekom cijele sezone. 

Debljina malča

Debljina malča ovisi o vrsti biljke koju uzgajate i klimatskim uvjetima u vašem području.

Općenito, preporučuje se debljina od oko 5-15 cm, ovisno o vrsti malča kojeg postavljate. Previše pokrova može spriječiti prodor kisika i vlage u tlo, što može uzrokovati truljenje korijena ili onemogučiti mladim biljkama da se razviju.

Lakši pokrovi, poput slame, možda će trebati biti debljii, možda 15 cm, budući da se brzo slegnu nakon što se navlaže.

Gdje kupiti malč?

Pokrovni materijal se može kupiti u različitim trgovinama s vrtnim potrepštinama, kao što su vrtni centri, trgovine sa opremom za vrt ili u rasadnicima. Pored toga, postoji i opcija kupovine kod proizvođača, što omogućuje kupnju većih količina po nižoj cijeni.

Ukoliko je moguće, najbolja i najjeftinija opcija je iskorištavanje organskih materijala koje već imate u vrtu ili travnjaku.

Zaključak

Malčiranje je važan aspekt vrtlarstva. Kako biste maksimalno iskoristili svoj vrt, morate znati koju vrstu malča koristiti za svoje biljke. Malč može dodati teksturu i boju vašem vrtu, a također pomaže u održavanju zdravih biljaka. Činjenica je da je pokriveni vrt produktivniji te zahtjeva manje brige.

Zato, ne oklijevajte, malčirajte svoj vrt i uživajte u brojnim prednostima koje ono donosi, kako bi ste postigli maksimalnu produktivnost i zdravlje vaših biljaka.