Jeste li odlučili kupiti pametni sat za svoje dijete? Koje značajke trebate tražiti u takvom uređaju? Na što treba obratiti pozornost te kako odabrati pametni sat za dijete?

Izbor dječjih pametnih satova svake je godine sve veći, a svaki od njih ima drugačije značajke i funkcije koje mogu pomoći djeci, ali i roditeljima. Iz tog razloga morate pažljivo ispitati karakteristike onog koji planirate kupiti, kako bi bili sigurni da ste kupili savršeno skrojenog za vas i vaše dijete.

Kako odabrati pametni sat za dijete?

U nastavku članka donosimo 6 bitnih stvari koje treba uzeti u obzir kada birate odgovarajući pametni sat za svoje dijete.

1. Dob djeteta

Većina satova ima preporučeni dobni raspon koji pomaže roditeljima da odluče koji je najbolji za njihovu djecu. Neki od njih imaju značajke koje neće biti od koristi najmlađima, ali su izvrsni za stariju djecu i tinejdžere.

Pametni sat kao sredstvo komunikacije sa roditeljima mnogo je sigurniji izbor od mobitela za djecu starosti od 5 do 12 godina.

Mobiteli nisu primjereni za djecu ove dobi jer još nisu spremna pregledavati internet bez nadzora ili za ulazak u svijet društvenih mreža. Model sata koji blokira ove značajke pomoći će im da budu sigurni, dok će im mogućnost poziva omogućiti komunikaciju s roditeljima i drugim kontaktima koja su im odobrena.

i najmlada djeca vole svoj pametni sat

2. Mogućnost poziva

Ukoliko želite moći komunicirati sa svojim djetetom, pametni sat sa mogućnosti poziva biti će izbor za vas. Postoje modeli koji se mogu spojiti na internet i pomoću njih je moguće telefonirati, primati poruke, dok neki mogu obavljati i video pozive.

Naravno, da bi poziv bio moguć, sat mora imati mogućnost primanja SIM kartice.

Glavna prednost posjedovanja pametnog sata sa SIM karticom je što ćete uvijek biti u kontaktu sa svojim djetetom i možete mu poslati SMS poruku, čak i ukoliko nema mobitel. 

3. Izdržljivost i kvaliteta

Uzmite u obzir izdržljivost uređaja kada djeci kupujete pametni sat. Znate i sami da su djeca  razigrana, te često kroz igru i naguravanje po školskim hodnicima lako potrgaju sve što imaju.

Pametni sat nije isključen od te opasnosti pogotovo ukoliko su vam djeca aktivna.

Birajte narukvicu izrađenu od izdržljivog materijala, kao što je silikon, koji nije samo čvrst, već je i udoban za nošenje. Kućište bi trebalo moći apsorbirati udarce ili ukoliko ne može, provjerite postoji li zaštitna maska za taj model.

Također razmislite o vodootpornim modelima, makar onima koji su otporni na prskanje vodom kako obično pranje ruku ne bi postao kvar kojeg ne pokriva jamstveni list. Prilikom kupovine odaberite proizvođača koji stoji iza kvalitete svojih proizvoda i nudi garanciju na uređaj.

tinejdzeri koriste pametni sat u skoli

4. Trajnost baterije

Trajanje baterije je važna karakteristika svakog pametnog sata, a pogotovo dječjeg. Ukoliko ga trebate puniti već nakon nekoliko sati korištenja, dijete će ubrzo izgubiti interes.

Ponekad to može dovesti i do vaše frustracije, osobito ako ga dijete zbog toga više ne želi nositi. Imajte na umu da se potrošnja baterije povećava ako sat ima puno funkcija te ako ga koristite za praćenje lokacije svog djeteta.

Gledajte da odabrani sat može držati bateriju punom barem cijeli dan.

Još jedna stavka koju treba uzeti u obzir su i upute za korištenje koje je važno pročitati jer sadrže upute proizvođača o pravilnom punjenju baterije. Pravilno punjenje može bitno povečati trajnost baterije.

5. Jednostavnost korištenja

Kako biste osigurali da vaša djeca mogu koristiti pametni sat koji ste im kupili, trebao bi biti jednostavan za rukovanje i korištenje.

Narukvica bi trebala biti dovoljno široka i udobna za nošenje, a dobro je da je i podesiva kako bi se mogla prilagođavati rastu ruke djeteta.

Sat bi trebao bi imati dovoljno velik ekran na kojem vaše dijete može udobno čitati, a bitni su i gumbi. Lako dostupna SOS tipka važna je zbog djetetove sigurnosti i opasnosti ukoliko treba pozvati pomoć. 

pametni sat primjeren djevojcicama

6. Funkcije dječjeg pametnog sata

Kako pametni satovi postaju sve popularniji tako i proizvođači sve više prilagođavaju funkcije djeci i roditeljima.

Djeca vole imati svoj osobni ručni sat koji kroz igru prati njihove aktivnosti dok roditeljima  odgovaraju značajke vezane za sigurnost djeteta.

Problem je u tome što nisu svi modeli satova jednaki. Neki su jeftini, drugi sa puno senzora i funkcija su skupi, a mnogi od njih čak nisu ni dizajnirani za djecu. 

Evo kratkog pregleda značajki i funkcija dječjih pametnih satova i na što bi roditelji trebali obratiti pozornost kada kupuju jedan za svoje dijete:

GPS praćenje

GPS je učinkovita metoda za praćenje lokacije koja roditeljima omogućuje praćenje kretanja djeteta u stvarnom vremenu.

Kod satova sa GPS om roditelji mogu definirati sigurne zone. Ukoliko dijete izađe iz te zone, roditelji primaju upozorenja na svoj pametni telefon putem aplikacije.

Da bi to bilo moguće potrebno je povezati pametni sat sa mobitelom roditelja i/ili instalirati odgovarajuću aplikaciju.

Aplikacija može pratiti povijest kretanja koje omogućuje da provjerite kuda se sve vaše dijete kretalo tijekom određenog vremena.

gps lociranje djeteta

SOS tipka

SOS tipka može biti ključan alat ukoliko se vaše dijete nađe u opasnosti.

Kada se pritisne, upozorava roditelje na mobitel da je njihovo dijete u nevolji, a kod nekih satova može se koristiti i za pozivanje hitne pomoći.

Da bi se upozorenje pokrenulo potrebno je SOS tipku pritisnuti i držati tri sekunde.

Igra kroz kretanje

Odvlačenje djeteta od televizora i uvođenje u aktivan način života u ranoj dobi je sve izazovniji zadatak za roditelje.

Pametni sat može biti savršen pomagač kada je u pitanju poticanje kondicije. Većina modela opremljeni su raznim zdravstvenim aplikacijama, kao što su mjerač spavanja, brojač koraka ili mjerenje otkucaja srca.

Da bi to djetetu bilo zabavno dječji satovi su dizajnirani da nude brigu za virtualnog ljubimca, ili daju nagradne bodove za poticanje kretanja koje kasnije može zamijeniti za dodatne igre.

djeca u aktivnoj igri

Ostale funkcije

Kako smo gore napomenuli, rastom popularnosti proizvođači satova osim osnovnih funkcija poput alarma, kalkulatora i zaključavanja za vrijeme nastave, u njih ugrađuju i brojne novitete.

Neki modeli imaju osluškivanje okoline, drugi imaju senzor koji javlja roditeljima da je sat skinut sa ruke, treći imaju ugrađenu lampu radi osvjetljavanja prostora.

Isto tako, na pametni sat možete instalirati i razne aplikacije koje mogu dodatno povečati broj funkcija.

pametni sat sa opcijom zakljucavanja poziva

Zaključak

Najveća odluka pri odabiru odgovarajučeg pametnog sata za djecu je određivanje funkcije sata koje su im potrebne. Također je važno uzeti u obzir dob i stupanj razvoja djeteta.

Ako niste sigurni odakle početi, evo nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir prilikom kupovine:

  • Značajke – Koje funkcije nudi pametni sat?
  • Cijena – Je li prihvatljiva za vas i vaše dijete?
  • Funkcionalnost – Zabavni su i jednostavni za upotrebu?
  • Sigurnost – Jesu li korišteni materijali sigurni za djecu?
  • Kvaliteta – Stoji li brend iza svojih proizvoda?
  • Dizajn – Je li dizajn privlačan vašem djetetu?

Ako želite kupiti jedan, prije odluke pogledajte naših top 10 najboljih pametnih satova za djecu koje možete kupiti u Hrvatskoj!