Imate problema s pronalaskom ograde za krevet koji će spriječiti pad vašeg djeteta ili odrasle te starije osobe?

Kako odabrati odgovarajuću zaštitnu ogradu za krevet? 

Postoji toliko mnogo različitih vrsta ogradica za krevet da može biti teško odlučiti se koja će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Sastavili smo popis raznih dostupnih ogradica za koje mislimo da su najbolje za siguran san svih dobnih uzrasta.

Što je ogradica za krevet?

Ogradica za krevet je sigurnosna zaštitna ograda koja se koristi za sprječavanje pada te podupiranje ljudi kojima je potrebna dodatna pomoć za ulazak i ustajanje s kreveta.

Glavna svrha joj je spriječiti dijete ili odraslu osobu da se otkotrlja i padne u snu, a dizajnirane su kao dodatak za pričvršćivanje na standardni okvir kreveta. Neke od njih je pričvršćuju se na bočne stranice, obično na donjem rubu kreveta, dok su druge postavljene tako da ih podupire površina i težina madraca.

Vrste ograda za krevet

Ograde za krevet dostupne su u mnogim stilovima i izvedbama. Mogu biti izrađene od drva, plastike ili metala i dostupne su u različitim dimenzijama, bojama te mogu biti prilagođene određenoj dobnoj skupini.

Većina modela zaštitnih ograda za krevet ne zahtijeva nikakvu formalnu ugradnju i jednostavno ih drži na mjestu težina madraca ili napetost između dvije površine, dok su neki modeli dizajnirani da se sigurno pričvrste vijcima.

Možemo ih i razlikovati po jednostavnosti korištenja za određenu dob jer su neka od njih namjenjenia najmlađima, druga za predškolsku djecu, a neke i za odrasle.

mini susilica rublja Klarstein Zap Dry

Zaštitna ograda za krevet koja ograđuje sve stranice

Boja: Više boja na izbor

Materijal:  Poliester, metal

Duljina: Više dimenzija na izbor

Visina: Podesiva do 95 cm

Ova ograda ima dizajn sastavljanja koji omogućuje da okružite cijeli krevet te štiti vašu djecu od pada sa svih strana. Metalni držači okvira dolaze sa gumbom za podešavanje visine i sigurno zaključavanje.

Navlaka je izrađena od poliesterske tkanine i prozirnom mrežicom koja je čvrsta te se lako skida radi pranja. Također, stranice je moguće odabrati u raznim bojama i dužini kako bi ih bilo lakše ugraditi na odgovarajuče dimenzije kreveta. 

Visina ograde može se podešavati do 95 cm kako bi se pronašla idealna visina ovisno o dobi djeteta. Ovakva zaštitna ogradica primjerenija je najmlađim uzrastima ali nikako ne zamjenjuje sigurnost standardnog kinderbeta.

Prilikom kupovine ovakvih vrsta ograda potrebno je izmjeriti unutrašnju stranu svake stranice kreveta te u košaricu staviti svaku pojedinačno kako bi složili ogradicu u željenom obliku i dimenzijama.

ogradica za krevet plasticna

Ogradica za krevet sa mrežicom

Boja: Više boja na izbor

Materijal:  Poliester, metal

Duljina: Više dimenzija na izbor

Visina: 42 cm

Ova zaštitna ogradica idealna je za zaštitu vaše djece od pada s kreveta u snu. S gumbom sa svake strane može se pametno sklopiti, što omogućuje jednostavan ulazak u krevet bez skidanja ograde.

Može se koristiti za sve krevetiće, krevete za jednu osobu kao i za bračne krevete s madracima debljine 10-20 cm.

Dostupna je u više različitih boja i duljina pa se lijepo može uklopiti u dizajn dječje sobe i montirati na svaki krevet. Također se vrlo jednostavno ugrađuje sa letvicama koje se postavljaju ispod madraca.

Navlaka je izrađena od poliestera sa prozirnom mrežicom, lako se skida i može se prati.

 ograda za krevet drvena

Ograda za krevet Childhome drvena

Boja: Prirodna boja bukve

Materijal: Drvo

Duljina: 120 cm

Visina: 40 cm

Childhome ogradica izrađena je od čvrstog bukovog drveta koje se lako čisti vlažnom krpom. Može se postaviti na svaki krevet i lako se pričvrsti između letvičaste podnice i madraca.

Također se jednostavno uklanja i sprema u priloženu transportnu torbu, što vam pruža fleksibilnost i sigurnost spavanja za vaše dijete na odmoru.

Ova ograda za krevet savršeno je rješenje za malu djecu koja su tek prešla iz krevetića ili kolijevke u krevet za mlađe.

Širina od 120 cm prikladna je i za veću dužinu kreveta, a visina od 40 cm pruža odličnu zaštitu od kotrljanja, međutim pogodna je samo za madrace od 13  do 20 cm debljine.

ogradica za krevet drvena

Ogradica za krevet Kiki Joy drvena

Boja: Više boja na izbor

Materijal: Oplemenjena iverica

Duljina: 120 cm

Visina: 29 cm

Kiki joy je ogradica izrađena od iverala koja se pričvršćuje na bočnu stranu kreveta.

Ovo je jednostavna, ali čvrsta i izdržljiva ograda koja će biti savršena za spavaću sobu vašeg djeteta.

Elegantan i neutralan dizajn oplemenjene iverice izgleda moderno te je pogodan za dječake i djevojčice. Lako se čisti i može se obrisati mokrom krpom.

Sa dužinom od 120 cm i visinom od samo 29 cm odlična je zaštita od pada za predškolsku djecu. 

zastitna ograda za krevet metalna

Ograda za krevet metalna

Boja: Bijela

Materijal: Željezo

Duljina: Podesiva od 76 – 137 cm

Visina: 37 cm

Ova ograda za krevet izrađena je od željeza, a njena stranica je podesiva, tako da možete odabrati odgovarajuću veličinu prema svom krevetu. Namijenjena je za madrace debljine do 20 cm. Širina stranice može se podešavati između 76 i 137 cm, a visina joj je 37 cm.

Podešavanje širine i čvrstoća materijala čine je odličnim izborom za odrasle i starije osobe kojima nije potrebna zaštita od pada po cijeloj dužini tijela.

Kada je postavljena na 76 cm širine, starije osobe mogu je koristiti za podizanje i lakši izlazak iz kreveta. Također se lako čisti i održava, tako da ne morate brinuti o prašini ili prljavštini. 

Kako odabrati ogradu za krevet?

Vrsta ogradice koja odgovara vašim potrebama ovisit će o veličini kreveta, mjestu na kojem će se postaviti, visini i razini zaštite. Kako biste odredili koja je vrsta ograde za krevet odgovarajuća za vaše dijete, bit će vam od pomoći zapitati se par pitanja:

  • Želite li okružiti ogradom cijeli krevet ili samo jednu stranicu?
  • Da li tražite materijal koji je lako očistiti?
  • Da li želite da se ograda može jednostavno preklopiti pritiskom na dugme?
  • Treba li vam zaštita po cijeloj dužini stranice kreveta?
  • Koliko visoka treba biti?
  • Želite li prilagođavati širinu po potrebi?

Važno je napomenuti da kada postavljate jednostranu ogradicu za dječji krevet, ključno je imati na umu da one nisu namijenjene djeci mlađoj od 18 mjeseci. Prije samog postavljanja, roditelji također trebaju biti sigurni da se dijete može samostalno popeti i sići sa kreveta za odrasle. 

Ukoliko birate zaštitnu ogradu za starije ili bolesne osobe razgovarajte sa njima prije kupovine i svakako tražite onu koja ce im olakšati silazak s kreveta usred noći.

Zaključak

Lako je zaboraviti uzeti u obzir bitne stvari prilikom kupovine zaštitne ogradice za krevet,  pogotovo jer dolaze u različitim stilovima, materijalima izrade te dimenzijama. 

Osim što štite od pada, namjenjene su i odgovarajućoj dobnoj skupini, što također može otežati odluku koja je prava za vas. Upravo zbog toga što postoje različite vrste krevetnih ograda, u ovom članku pokazali smo vam neke od njih i pokušali bolje opisati njihovu namjenu.