Želite li znati kako svoju sušilicu rublja održavati čistom da uvijek bude učinkovita i u dobrom stanju? Osim toga, želite li znati kada je pravo vrijeme za čišćenje sušilice za rublje, te koliko često je treba čistiti? 

Ukoliko svoju sušilicu koristite svakodnevno, preporuča se da je temeljito očistite barem svakih par mjeseci, dok redovito čišćenje znači rješavanje dlačica i ostataka na filterima i mrežicama. 

U nastavku teksta pronaći ćete informacije o tome kako i koliko često trebate čistiti sušilicu rublja.

Zašto je Potrebno Čistiti Sušilicu za Rublje?

Jeste li znali da čišćenje sušilice može pomoći da vaša odjeća uvijek bude u najboljem stanju? Dlačice, vlakna i predmeti zaostali po džepovima mogu začepiti ventilacijske otvore, povećati rizik od požara i utjecati na rad vašeg uređaja.

Svakodnevnom uporabom sušilica će se brzo napuniti mucicama i dlačicama, što može utjecati na učinkovitost vaše sušilice, ali i na miris svježe oprane odjeće. 

Redovito čišćenje standardnih, ali i malih sušilica rublja najbolji je način za njihov pravilan i efikasan rad. Čišćenje pomaže u uklanjanju naslaga vlakana, dlačica i prljavštine koji mogu utjecati na učinkovitost sušenja i potrošnju električne energije. 

nakupljena vlakna, dlacice i mucice na filteru

Kako Temeljito Očistiti Sušilicu Rublja Korak po Korak

1. Isključte Uređaj iz Struje

Isključivanje napajanja sušilice tijekom čišćenja sprječava nehotičan rad dok se razni dijelovi uklanjaju ili čiste, tako da je važno prije početka temeljitog čišćenja isključiti uređaj iz utičnice.

Ako imate plinski uređaj, zatvorite ventil u dovodu plina, zatim prekinite vezu i zatvorite dovodnu cijev prije čišćenja.

2. Izvadite i Očistite Filtar za Uklanjanje Vlakana

Za početak izvadite filter i uklonite vlakna usisavačem te usisajte otvor u koji se filter umeće.

Iako se filter čisti nakon svakog sušenja, ipak se i na mrežicama skupe ostatci deterdženta koji lako mogu začepiti male rupice te smanjiti učinkovitost skupljanja otpada i strujanja zraka.

Filter operite u vrućoj vodi pomiješanom sa tekućim deterdžentom, te ga zatim prebrišite mekom krpom od mikrovlakana.

Važno je napomenuti da filter kao i svi djelovi uređaja koje čistite, moraju biti potpuno suhi prije ponovnog vraćanja u uređaj.

filter za uklanjanje necistoca cisti se prilikom svakog ciklusa susenja

3. Čišćenje Kondenzatora

Ukoliko vaša sušilica ima kondenzator ne biste je trebali koristiti ukoliko je začepljen vlaknima i dlačicama. Kondenzator se najčešće nalazi pri dnu sušilice ispod vrata bubnja i  zaštićen je plastičnim poklopcem, sadrži filter, a njegov pristup se razlikuje od modela do modela.

Prilikom redovitog čišćenja potrebno je usisavačem ukloniti sve nakupine sa poklopca i kondenzatora.

Za temeljito čišćenje može se izvaditi te isprati vodom, najbolje tušem iznad kade, a za detaljne upute kako, najpametnije je proučiti korisnički priručnik vašeg modela uređaja.

filter toplinske pumpe

3. Prebrišite Unutrašnjost Sušilice

Sa dugotrajnim korištenjem sušilice moguće je stvaranje filma od ostataka deterdženata i omekšivaca na bubnju kao i na lopaticama unutar bubnja.

Kako bi uklonili te naslage izribajte unutrašnjost mekom krpom koju ste prethodno umočili u vruću vodu pomiješanom sa deterdžentom za pranje posuđa. Nakon ribanja uklonite sapunicu sa vlažnom krpom od mikrofibre.

4. Izvucite Sušilicu i Odspojite Ventilacijski Odvod

Kako bi bili u mogućnosti očistiti odvod sa stražnje strane, odmaknite sušilicu od zida da napravite prostor za uklanjanje otpadaka iz cijevi za odvod.

Zatražite pomoć pri premještanju uređaja kako biste zaštitili sebe i sušilicu. Zatim sa odvijačem odšarafite steznik koljena kako bi izvukli crijevo za odvod.

ciscenje cetkom ventilacijskog otvora

6. Očistite Otpad iz Ventilacijskog Otvora

Započnite s uklanjanjem velikih komadića otpadnih vlakana rukama, a zatim četkom uklonite preostale nakupine iz ventilacijskog otvora i crijeva.

Za kraj, usisajte svu prašinu usisavačem koristeći najmanji nastavak za pukotine kako bi uklonili sve preostale manje čestice zarobljene u ventilacijskom kanalu sušilice.

crijevo za odvod zraka i nakupljena prljavstina

7. Kako Očistiti Vanjski dio Sušilice Rublja?

Ostaci kapanja deterdženta, omekšivača i razne prljavštine mogu se stvrdnuti na vrhu i na stranama sušilice.

Za održavanje površine čistom promiješajte u jednakom omjeru vodu i ocat te poprskajte vanjske strane uređaja, te zatim krpom od mikrovlakana obrišite zalijepljenu prljavštinu sa svih površina, tipaka i ekrana.

prebrisite krpom vanjski dio susilice rublja

8. Sve Spojite i Pustite u Rad Ciklus Sušenja

I za kraj, nakon što ste sve očistili, potrebno je ponovno spojiti koljeno sa crijevom za odvod, vratiti kondenzator i filter za nečistoće te uključiti uređaj u struju. Zatim uključite ciklus sušenja bez rublja na 10 do 15 minuta kako bi se uklonila sva preostala prašina iz sistema.

redovito ciscenje susilice rublja omogucuje njenu efikasnost

Koliko Često Treba Čistiti Sušilicu za Rublje?

Određeni dijelovi uređaja zahtijevaju vlastiti jedinstveni raspored održavanja. Budući da su vanjski dio vaše sušilice, bubanj i filter mucica lakše vidljivi, jednostavno možete pratiti vaš uređaj kako biste znali kada je vrijeme za temeljito čišćenje. Također možete prijeći rukom po stranicama sušilice i unutrašnjosti bubnja da osjetite nakupljanje ostataka.

Drugi dijelovi sušilice — poput ventilacijskih otvora i odvoda — imaju nepredvidljiviji raspored čišćenja koji je također neophodan kako bi vaša sušilica dala uvijek radila pravilno.

Čišćenje ventilacijskih otvora i odvodne cijevi uređaja pomažu u sprječavanju nakupljanja prljavštine poput dlačica i mucica koje ometaju protok zraka i smanjuju učinkovitost vaše sušilice.

  • Filter za uklanjanje dlačica, mucica i vlakana koji se najčešće nalazi u vratima ili okviru bubnja potrebno je redovito očistiti nakon svakog ciklusa sušenja rublja.
  • Filter toplinske pumpe i kondenzator najčešće se nalazi u podnožju sušilice ispod vrata i njega treba očistiti nakon svakog petog ciklusa sušenja rublja.
  • Osim ako nije drugačije navedeno u vašem korisničkom priručniku, proizvođač sušilica Whirlpool savjetuje da očistite ventilacijske otvore sušilice najmanje jednom svake dvije godine. Možda ćete trebati očistiti i češće ukoliko primijetite da se vaša sušilica napreže i opterećuje prilikom rada.

Zaključak

Sušilica rublja jedan je od onih kućanskih aparata koji se često uzimaju zdravo za gotovo. Obično ih smatramo jednostavnim načinom sušenja odjeće, ali jeste li znali da morate očistiti i druge djelove uređaja osim filtera za uklanjanje nečistoća poput mucica i dlačica.

Ukoliko zanemarite postupak, to može učiniti da vaš uređaj bude manje učinkovit. Kada se to dogodi, vašoj će odjeći trebati više vremena da se osuši i sušilica će trošiti više električne energije, a u ekstremnim slučajevima može se i zapaliti.