Vrtna kućica može biti sjajan dodatak vašem vrtu ili dvorištu, no da bi bila čvrsta i sigurna, potrebno joj je dobra podloga ili temelj. Ako planirate izgraditi vrtnu kućicu, moglo bi vas zanimati koje podloge i na koje sve načine možete izraditi temelj za nju.

U ovom članku opisujemo više vrsta podloga kako biste lakše odabrali najpristupačniju ili najbolju opciju za vašu novu vrtnu kućicu, te opisujemo postupak izgradnje svake od njih.

Zašto je važno napraviti temelj za vrtnu kućicu?

gradnja bez temelja

Bilo da se radi o vrtnoj kućici ili dječjoj kućici za igru, priprema podloge izuzetno je važna za stabilnost i trajnost svake građevine. Kada se kućica gradi na neravnom terenu ili bez podloge, postoji rizik da će biti nestabilna i sklona klizanju, što može dovesti do pukotina u zidovima, deformacija ili čak propadanja cijele kućice.

Ako vrtna kućica nije postavljena na ravnu površinu, može se dogoditi da se vrata i prozori s vremenom počnu razdvajati od okvira. To može dovesti do poteškoća u zatvaranju i otvaranju, uzrokovati propuh u kućici, a s vremenom i odvajanje materijala.

Pravilno izgrađen temelj također pomaže u sprečavanju vlage i vode da prodru u unutrašnjost kućice, kao i propadanje materijala od kojeg je izrađena.

Iz tog razloga, izgradnja ravnog i čvrstog temelja za vrtnu kućicu važan je korak u procesu gradnje.

Kako započeti sa gradnjom temelja vrtne kućice?

kako napraviti temelj za vrtnu kucicu

Za uspješnu izgradnju temelja za vašu vrtnu kućicu, prvo napravite detaljan plan i odaberite vrstu podloge koju želite postaviti.

Potrebno je odabrati optimalno mjesto u dvorištu ili vrtu za postavljanje kućice, izmjeriti dimenzije, te provjeriti nagib terena.

Nakon toga, trebate očistiti područje i pripremiti tlo za gradnju. To uključuje čišćenje i uklanjanje svih prepreka poput kamenja, granja i slično s područja, označavanje granice temelja, te ponovno provesti precizna mjerenja kako bi se osigurala točnost same gradnje.

Također, potrebno je nabaviti odgovarajući materijal i alate ovisno o vrsti podloge koju ste odlučili izraditi. Važno je izračunati i provjeriti količinu potrebnih materijala u skladu s dimenzijama kućice.

Kada su sve pripreme završene, možete započeti izgradnju temelja.

Izrada temelja od drveta

Temelj od drveta može biti izvrsna opcija ako želite izgraditi kućicu koja će se uklopiti u prirodno okruženje. Prvo, trebate napraviti okvir od drvenih greda koji bi trebao biti odvojen od tla ili postavljen na čvrsti temelj od šljunka ili betona.

Postoje različiti načini izrade i postavljanja, a kvalitetniji i dugotrajniji uključuje betoniranje rubnih površina na koje će se kasnije postaviti drveni okvir.

Ako postavite drveni okvir izravno na tlo, vlaga se može uvući u drvo i proširiti se na kućicu.

Stare palete kao podloga 

Izrada temelja za vrtnu kućicu od starih paleta vrlo je jednostavna i ekonomična opcija koju možete i sami izraditi. Za ovaj projekt ne trebate posebna znanja ili iskustva, a koristi koje pruža ako imate višak paleta nije zanemariva.

Pri izradi, važno je koristiti čvrste palete, ali nedostatak im je određena, tj. zadana dimenzija koju možete izraditi slažući palete jednu do druge. Na kraju, postavite na njih OSB ploče koje će vam omogućiti ravnu podlogu i pod kućice.

Kako to izgleda u praksi, pogledajte u videu ispod.

Izrada temelja od drobljenog kamena

Izgradnja temelja od drobljenog kamena je vrlo jednostavan i pristupačan način za izradu podloge za vašu vrtnu kućicu. Za ovaj tip temelja potrebno je pripremiti teren, postaviti drveni okvir na odgovarajućem mjestu te zatim složiti sloj drobljenog kamena u debljini od oko 10 do 15 cm.  To će osigurati dobru drenažu vode i stabilnost vaše kućice.

Prilikom odabira lomljenog kamena izbjegavajte riječni šljunak i oblo kamenje jer se neće kompaktno stisnuti. Koristite onaj koji je dobar za drenažu poput granulacije 16-32 mm.

drobljeni kamen 16 x 32 mm

Prije postavljanja drobljenog kamena, pametno je postaviti agrotekstil – vodopropusnu tkaninu za sprečavanje izbijanja korova. Također, potrebno je dobro nabiti i izravnati kamen kako bi se osigurala čvrsta i ravna površina.

Za detaljan postupak izrade temelja od drobljenog kamena, pogledajte video u nastavku.

Izrada temelja od betona

Sigurno ste čuli za izradu temelja od betona, vrstu podloge koja se koristi kada je potrebna veća čvrstoća i stabilnost. U ovom postupku, prvo je potrebno napraviti iskop i osigurati da je dno ravno kako bi se osigurala stabilnost temelja. Nakon toga, ispunite rupu šljunkom, šutom ili sitnim kamenjem, te postavite armaturu koja služi kao ojačanje i potpora betonu. Kada se armatura postavi, beton se izlijeva u iskopanu rupu i poravna.

Izrada kvalitetnih temelja od betona je složeniji i teži postupak od ostalih ovdje opisanih, te zahtijeva veću stručnost i iskustvo u gradnji. 

Ako vas zanima više o procesu izrade temelja od betona, pogledajte video izrade koji će vam pomoći da bolje razumijete ovaj postupak.

Izrada temelja od stare cigle

Ako imate višak starih cigli za koje ne znate što biste s njima, evo jedne korisne ideje – možete ih koristiti kao rub za izgradnju betonskog temelja vrtne kućice. 

Da biste izradili temelj od starih cigli, prvo ih treba rasporediti na željenoj lokaciji i koristiti ih kao oplatu oko podloge od betona. Nakon toga, potrebno je napuniti unutrašnjost armaturom i betonom kako bi se stvorio stabilan temelj za vašu građevinu. Ovaj postupak zahtijeva stručnost, ali uz malo truda možete dobiti odličan temelj koji je istodobno lijepog rustikalnog izgleda, čvrst i dugotrajan.

Betonske ploče kao podloga

Betonske ili kamene ploče su također odličan izbor za vaš temelj kućice jer su izdržljive, dugotrajne i lako se održavaju. Pored toga, postavljanje betonskih ploča kao podloge za vrtnu kućicu nije pretjerano skupo i jednostavno je za postavljanje.

Kada postavljate betonske ploče, bitno je da ih pažljivo poravnate kako biste osigurali ravnu i stabilnu podlogu za vašu kućicu. Ploče treba postavljati na prethodno pripremljenu podlogu od pijeska ili šljunka, pri čemu treba ostaviti oko centimetar razmaka između svake ploče kako bi se omogućila odvodnja vode.

Ako želite saznati više o postavljanju betonskih ploča kao podloge za vrtnu kućicu, preporučujemo da pogledate video opis koji će vam dati dodatne savjete i upute za ovaj postupak.

Zaključak

Kada gradite svoju vrtnu kućicu, pravilan izbor temelja je ključan za dugotrajnu stabilnost. Stoga je važno da temelj bude dovoljno čvrst i stabilan da izdrži težinu konstrukcije.

Iako je betonski temelj najčvršći i najpouzdaniji, njegova izrada zahtijeva više materijala i može biti problematična zbog potrebe za mješalicom i armaturom. Zato smo se za našu drvenu vrtnu kućicu koja ima pod, odlučili napraviti temelj od drobljenog kamena, koji se pokazao kao izvrsna opcija.

Jednostavnost postavljanja, povoljna cijena, dobra drenaža, izbjegavanje prskanja kiše sa krova po zidovima kućice i estetski dobar izgled, bili su faktori koji su nas potaknuli da izaberemo upravo ovaj tip temelja za kojeg mnogi stručnjaci tvrde da je najbolji. Od kada smo ga postavili u našem vrtu, nismo požalili ni jednog trenutka.