U današnje vrijeme, kada djeca sve više vremena provode pred ekranima, važno je osigurati im zdravu zabavu na otvorenom.

Vrtne kućice za djecu su idealna igračka koja će potaknuti dječju maštu te im omogućiti da se satima igraju na svježem zraku.

U ovom članku opisujemo 10 dizajna kućica za djecu koje će se svakom djetetu svidjeti, a za kraj ostavili smo par savjeta zašto su dječje kućice za igru važne za njihov razvoj, kao i nekoliko uputa za pravilno korištenje.

Dječja kućica kao iz bajke

dječja kućica CRAZY 275x182x206 cm – provjeri cijenu ovdje

Ova dječja kućica zanimljivog je oblika i dizajna koja može stvoriti bajkovitu atmosferu u vašem dvorištu. Djeca će je obožavati zbog jedinstvenog izgleda, a njezina neobična struktura potaknut će im maštu i kreativnost, te ih inspirirati da stvore svoj vlastiti svijet igre iz bajke.

Ova kućica trebala bi se obojati u šarene i vesele boje te tako pružiti i roditeljima nezaboravan dan kroz uz igru s djetetom prilikom samog sastavljanja i bojanja.

Poput savršenog slikarskog platna, nakon bojanja, ova kućica može potaknuti dječju maštu i odvesti ih u čarobni svijet Alise u zemlji čudesa.

Osim što će se mališanima svidjeti njezin neobičan izgled, privlačit će i pozornost odraslih, te biti tema razgovora na vrtnim okupljanjima i zabavama.

Drvena dječja brod kućica 

Dječja kućica HACKER 133x315x228 cm – provjeri cijenu ovdje

Ako želite svojoj djeci pružiti jedinstveno iskustvo igranja gusara, onda je dječja kućica sa izgledom broda odličan izbor. Ova kućica sa gusarskim tornjem i pješčanikom u obliku čamca je savršeno igralište za do šestero djece u dobi od 4 do 12 godina.

Visoka i ograđena platforma, koja je udaljena 150 cm od tla, omogućuje im da se popnu na palubu uz pomoć ugrađenih ljestvi. Osim toga, uz ovu kućicu dolazi i kormilo, teleskop te gusarska zastava, koji će djetetu omogućiti sate plovidbe bespućima vašeg vrta.

Osim što omogućuje nezaboravno iskustvo igre, ova dječja kućica također je izvrsna za poticanje kreativnosti. Djeca mogu oslikati svoj brod kako bi mu dali individualni karakter, što može biti i element zajedničke igre s roditeljima.

Dječja kućica za igru na tri razine

dječja kućica HUBERT 176x516x273 cm – provjeri cijenu ovdje

Ova impresivna drvena kućica za igru na tri razine, savršena je za djecu koje će s njom provoditi sate i sate igranja na otvorenom. Na najvišoj razini se nalazi sigurno utočište gdje mogu pobjeći u svoje snove i maštarije, daleko od svijeta odraslih.

Srednja razina je ograđeno mjesto pogodno za igru s igračkama ili s prijateljima, dok se ispod kućice nalazi natkriveni pješčanik sa stepenicama i otvorom prema srednjoj etaži.

Bočne stranice pješčanika možete ograditi tkaninom te tako napraviti šator koji će štititi od sunca i one najmlađe. jer je ova dječja kućica namjenjena da prati razvoj djece od najranije dobi.

Pri kupovini ove dječje kućice, postoje dvije opcije sa veličinom tobogana po izboru koji se spušta do podnožja. Tobogan 120 spušta se s najgornje etaže ili tobogan 60 koji se spušta sa srednjeg dijela.

Tobogan 60 nije visok, ugodan je za spuštanje i pružit će mnogo zabave za bebe i najmlađu djecu, dok se tobogan 120 spušta sa 130 cm visine i namijenjen je malo starijoj djeci.

Pogledajte video montažu i sastavljanje Hubert dječje kućice za dvorište.

Povišena dječja kućica okružena ogradom

Dječja kućica MACIEJ 227x227x233 cm – provjeri cijenu ovdje

Dječja kućica koja ostavlja dojam kućice na drvetu po kojoj će se mališani rado penjati odlična je za poticanje fizičke aktivnosti. Nalazi se na uzdignutoj platformi koja je u potpunosti okružena ogradom, te se na njoj nalazi i tobogan za spuštanje.

Namijenjena je za igru na otvorenom, trčanje i provlačenje što je čini idealnom za aktivnu djecu koju ćete često naći da se igraju lovice oko nje. Uz to, njen dizajn će sigurno privući pažnju svih mališana u vašem susjedstvu i postati njihovo omiljeno mjesto za igru i druženje.

Pogledajte video sastvljanja montaže Maciej dječje kućice za dvorište

Povišena kućica sa terasom ili toboganom

Dječja kućica JERZYK 175x226x250,5 cm – provjeri cijenu ovdje

Evo još jedne prilično prostrane dječje kućice koja je postavljena na uzdignutu platformu. Manjih je dimenzija i zatvorenijeg tipa od prethodne, što je čini sigurnijom od ozljeda jer ne potiče na trčanje i skakanje. Dolazi u dvije verzije, od kojih je jedna s toboganom koji se spušta s visine od 80 cm, dok je druga s ogradicom koja potpuno zatvara otvoreni prostor poput terase.

Djeca će je obožavati zbog dojma sigurnog utočišta na povišenom mjestu gdje mogu imati svoj mir, a u isto vrijeme pratiti sve što se kreće po dvorištu.

Dječja kućica kao kuhinja

dječja kućica JASMINE 221x127x162 cm – provjeri cijenu ovdje

Iako jednostavnog izgleda, ova dječja kućica je zapravo vrtna kuhinja u kojoj će dijete provoditi sate pripremajući svoja i vaša omiljena jela, naravno imaginarna. Potrebno ju je iznutra maštovito obojiti u svijetle i vesele boje kako bi mali kuhar imao hrabrosti pozivati prijatelje na čaj ili ručak.

U kompletu s ovom dječjom kućicom dolazi i pokretni kuhinjski element koji se za vrijeme lijepog vremena i obiteljskog roštilja može iznijeti van na dvorište. Tako možete omogućiti mališanu da poput odraslog majstora za roštilj sudjeluje u pripremi obiteljskog ručka.

Dječja kućica poput prave kuće

Dječja kućica MARIA 248x160x240 cm – provjeri cijenu ovdje

Zašto djeca ne bi imala svoju kuću? Nakon užitka bojanja, sadnje cvijeća u žardinjerama ispod prozora, svako dijete će poželjeti provoditi po cijele dane u svojoj novoj kući realističnog izgleda.

Poput kuće za odrasle, sa svojih 6 prozora pruža dovoljno svjetlosti da mališan niti ne želi izići van iz nje, što bi vam mogao biti i problem.

Dijete će je napuniti sa svim igračkama kako bi u svom domu imali sve što im treba, a prijatelje više neće dovoditi u svoju sobu već u vlastitu kuću veličine skoro 4m2.

Dječja kućica sa garažom

Dječja kućica ELA 243x125x175 cm – provjeri cijenu ovdje

Iako na prvu, odraslima ova kućica ne odskače izgledom, ali ovo je savršena kućica za malog vozača ili majstora. Pokraj kućice je natkriveni dio s klupicom za odmor i prostorom koji je dovoljno velik da dijete uparkira svoj auto, traktor, kamion ili bicikl.

Stvar je mašte, ali nakon bojanja da izgleda poput garaže ili radionice sigurno će svakom mališanu koji voli rastavljati i popravljati, pružiti sate i sate zabave.

Dječja kućica sa verandom

dječja kućica MALWINKA 190,5x143x159 cm – provjeri cijenu ovdje

Evo i jedne dječje kućice koja će se sigurno svidjeti djevojčicama. Bojanje u svijetlu ili ružičastu boju sa bijelim prozorima i ogradicom, mogu je učiniti savršenom kućicom u cvijeću.

Za potpuni dojam okružite je žardinjerama i pustite mališane da uzgajaju i brinu se za svoje cvijeće. Unutrašnjost ove dječje kućice je dovoljno velika da u nju stanu lutke i ostale igračke dok na verandi, sestre ili najbolje prijateljice mogu organizirati čajanke i uživati na svježem zraku.

Plastična sklopiva dječja kućica

Dječja sklopiva kućica  96 x 61 x 115 cm – provjeri cijenu ovdje

Iako je ova dječja kućica najmanja i najjeftinija na našoj listi, to ne znači da je i najlošija. 

Jedna od najvećih prednosti je njezina brza i jednostavna sklopivost te prenosivost, što je čini idealnom za manja dvorišta ili postavljanje u dječju sobu. Kad god želite, možete je jednostavno rasklopiti i postaviti na mjesto, a djeca će uživati u svom vlastitom prostoru za igru.

Osim toga, ova plastična dječja kućica može se koristiti i za spremanje igračaka ili zaštitu od sunca i kiše tijekom igre na dvorištu.

Prednosti kućice za djecu

Unutrašnjost dječje kućice možete urediti po ukusu svog djeteta

Napuštanje zatvorenih prostora i provođenje vremena na otvorenom korisno je za svako dijete, ali istovremeno predstavlja izazov roditeljima čija djeca se teško odvajaju od svojih malih ekrana.

Najveća prednost vrtnih dječjih kućica za igru je upravo u tome što djeci omogućuju sate zabave na otvorenom, te potiču fizičku aktivnost na svježem zraku, gdje mogu trčati, skakati, penjati se i istraživati.

Kada se dijete igra u svojoj kućici za igru, bilo samo ili s braćom, sestrama ili prijateljima, provesti će mnogo sati kreativnih aktivnosti izvan digitalnog svijeta i malih ekrana.

Djeca kroz igru razvijaju svoje ideje, socijalne vještine, uče o svijetu oko sebe te stvaraju nove svjetove što je iznimno važno za njihov zdrav razvoj.

Stoga, ako tražite način da potaknete svoju djecu na igru na otvorenom, vrtna kućica za igru je odlična opcija. 

djeca se spustaju toboganom

Što uzeti u obzir prilikom kupovine dječje kućice za igru?

Kućice za djecu dolaze u različitim oblicima, veličinama i materijalima izrade, a pri odabiru odgovarajuće za vaše dijete trebate uzeti u obzir nekoliko faktora.

  • Odaberite onu koja je adekvatna za dob djeteta
  • Razmotrite materijal od kojeg je napravljena
  • Veličina dvorišta ili prostora u kojem će biti postavljena

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru jest dječji izbor i njihovi interesi. Na primjer, ako se dijete voli igrati s automobilima, može biti dobra ideja odabrati kućicu s malom garažom.

Ako voli crtati, razmotrite kućicu s puno prozora gdje možete postaviti stol za crtanje. Ako voli penjati se i istraživati, razmotrite povišene kućice s penjalicama i toboganom.

Kada se uzmu u obzir njihov izbor i interesi, odabrana kućica za igru postaje mjesto koje dijete može doživjeti kao svoj mali svijet, gdje može ispuniti svoje snove i maštati o raznim scenarijima igre.

Također, uzmite u obzir spol djeteta te uzrast jer neki oblici i teme kućica mogu biti popularniji među djevojčicama ili dječacima.

Konačno, važno je uzeti u obzir i cijenu. Kućice za djecu dolaze u različitim cjenovnim rangovima, pa je važno odabrati onu koja odgovara vašem budžetu. Uz to, pri odabiru, obratite pažnju na sigurnost i kvalitetu materijala kako bi vaše dijete bilo sigurno tijekom igre.

Koji materijal odabrati za izradu dječje vrtne kućice?

Za izradu dječje vrtne kućice najbolje bi bilo odabrati materijale koji su sigurni i izdržljivi, te prilagođeni djeci. Najčešće su plastične i drvene, a u nastavku pročitajte po čemu se razlikuju.

Kućice za djecu od plastike

Kućice za djecu od plastike su najčešći izbor roditelja zbog svoje jednostavne konstrukcije i pristupačne cijene. Lako su prenosive i jednostavne za montažu te dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama.

Prednost im je što ih ne trebate bojati, dugotrajne su, lako se čiste i održavaju. Također, plastika je materijal koji neće trunuti i neće privlačiti insekte. Ipak, jednostavnije su izrade od drvenih, teže ih je personalizirati, te igra u njima djeci može brže dosaditi.

djecja kucica od plastike

Kućice za djecu od drveta

Kućice za djecu od drveta su izvrsna opcija za one koji žele trajniju i robusniju igračku. Obično su veće od plastičnih te često imaju dodatne značajke poput pješčanika ili tobogana.

Drvene kućice su čvršće od onih od plastike i mogu trajati mnogo duže, što ih čini izvrsnom investicijom te mogu utjecati na povećanje vrijednosti vašeg doma.

Osim toga, drvo je prirodniji materijal te se može personalizirati bojanjem ili raznim dodacima za igru poput pješčanika, ljuljački i sl. Međutim, kućice od drveta su teže za montažu i obično su skuplje od plastičnih. Također, potrebno ih je redovito održavati i bojati kako bi trajale duže i izgledale atraktivno.

Plastične kućice su lagane i jednostavne za održavanje, dok su drvene kućice izdržljivije, prilagodljive i atraktivnije. 

obojana drvena djecja kucica

Kako pravilno koristiti kućicu za djecu?

Kada je u pitanju sigurnost djece, važno je da se pridržavate određenih mjera opreza prilikom korištenja kućice za igru. Prilikom sastavljanja, potrebno je osigurati da je konstrukcija stabilna i sigurna, te provjeriti da su svi dijelovi pravilno spojeni i da nema oštrih ili neugodnih ostataka koji bi mogli ozlijediti dijete.

Pored toga, važno je odabrati prikladno mjesto za postavljanje, te osigurati da je površina ravna i da oko kućice ima dovoljno prostora za kretanje djeteta.

Djeca bi se trebala igrati u kućici pod nadzorom odrasle osobe kako bi se spriječile moguće nezgode.

Održavanje kućice također je važno kako bi se spriječila pojava plijesni i neugodnih mirisa. Kućicu je potrebno redovito čistiti te ju spremiti ili prekriti preko zime kako bi se produžio njezin vijek trajanja.

djeca razvijaju socijalne vjestine

Zaključak

U ovom članku pregledali smo 10 nevjerojatnih dizajna kućica za djecu koje će svako dijete poželjeti za igru na otvorenom. Ove dječje kućice ne samo da su zabavne za igru, već i potiču kreativnost, maštovitost i fizičku aktivnost.

Međutim, još je važnije da se djeca udalje od ekrana i provode više vremena na dvorištu i svježem zraku jer je to važno za njihov zdrav razvoj.

Ako ste se inspirirali izgledom ovih prekrasnih kućica za djecu, razmislite o izradi vlastite kućice za pohranu vrtnih alata ili druženje na otvorenom.