Svi znamo da je vlažnost zraka važna za našu kožu, a dokazano je da umjerena vlažnost može spriječiti mnoge bolesti poput prehlade i gripe. Zapravo, znanstvenici kažu da kada je zrak previše suh, tijelo je podložnije zarazom raznih virusa. Međutim, postoje načini za povećanje i održavanje vlažnosti u prostoriji bez trošenja bogatstva. 

Vlažnost zraka je nešto što svi uzimamo zdravo za gotovo. Tu je i navikli smo. Ali za ljude koji se bore s alergijama, astmom i poteškoćama s disanjem vlaga može biti pravi problem. Ovlaživači zraka izvrstan su način da dodate vlagu vašem domu, ali nisu jedini način na koji možete ovlažiti zrak u prostoriji.

Zašto je vlažnost zraka važna?

Kvaliteta unutarnjeg zraka važan je čimbenik kada je riječ o udisanju zraka u vašem domu. Istraživanje pokazuje da ako vlažnost zraka padne ili poraste ispod određene razine, mogu se javiti problemi sa zdravljem i disanjem. Pravi problem je u tome što većina vlasnika kuća pripisuje lošu kvalitetu zraka peludi, prašini i drugim česticama, ignorirajući ulogu vlage u prostoru.

Vlažnost u domu, odnosno relativna količina vodene pare u zraku, važna je jer utječe na stanje zraka u prostoriji. Suhi zrak može uzrokovati infekcije sinusa i dišnog sustava, alergije, astmu i glavobolje. Vlažan zrak potiče rast plijesni, povećava rizik od bolesti i može otežati disanje.

Koja je idealna vlažnost zraka u domu?

Idealnu vlažnost zraka kod kuće nije uvijek lako odrediti, jer ju određuje dosta faktora kao i vanjske temperature. Idealno je da unutarnja vlaga prostorija zimi ostane oko 25 posto, dok ljeto omogućuje nešto veću stopu od oko 50 posto. 

idealna vlaznost zraka po ljeti

Kako Provjeriti Razinu Vlažnosti?

Ukoliko nemate higrometar ili vlagomjer koji mjeri vlažnost zraka, možete isprobati trik sa ledom u čaši vode.

  1. Ubacite dvije do tri kocke leda u čašu, dodajte vodu i promiješajte.
  2. Pričekajte oko 3 do 4 minute.
  3. Ako je nakon nekoliko minuta čaša izvana suha, zrak je presuh, a ukoliko se voda kondenzirala i tvori kapljice na vanjskoj stjenci čaše, vlažnost zraka u prostoriji je relativno visoka.
  4. Relativno normalna vlažnost je ona kod koje se čaša izvana lagano orosi.
casa vode orosena

Koji su najbolji načini za ovlaživanje zraka u prostoriji?

Tijekom zime vlažnost zraka je općenito niža, posebno u prostorijama koje se griju, a najniža je u spavaćim sobama. Najlakši i najjednostavniji način da ovlažite zrak u kući je da to učinite prirodnim putem. U nastavku članka donosimo nekoliko savjeta kako ovlažiti zrak u prostoriji vašeg doma ili ureda.

Sobne biljke kontroliraju vlagu u sobi

Biljke su najprirodniji način za povećanje, ali i kontroliranje vlage u stanu, i odlične su za kvalitetu zraka u prostorijama vašeg doma. Budući da dišu i ispuštaju vodu kroz lišće, sobne biljke izvrsne su rješenje za ovlaživanje prostorija vašeg doma. Biljke također dodaju kisik, te čiste zrak eliminirajuči štetne plinove što može poboljšati vaše raspoloženje i povećati energiju.

sobne biljke na prozoru

Ostavite vrata kupaone otvorenima

Ovo je vrlo jednostavno, ali svaki puta nakon kupanja u kadi ili tuširanja ostavite vrata kupaonice otvorenima, kako bi se para u zraku proširila kućom. To je dobar način za trenutno povečanje vlage u zraku, ali za održavanje idealne vlažnosti nije najbolje rješenje.

Češće kuhajte 

Bilo da se radi o nečemu jednostavnom poput čaja ili kave, češće kuhanje i isparavanje vode stvara i više vlage u zraku. Mane ovakvog ovlaživanja zraka je da se takav zrak ne širi pravilno kućom, a ukoliko ostavite sva vrata otvorena za vrijeme kuhanja, mirisi iz kuhinje će se uvući i u spavaće sobe.

kuhalo isparava vodenu paru

Sušenje veša

Rublje tokom zime možete i rublje ostaviti na sušenju u blizini radijatora ili izvora topline. Rublje će prilikom sušenja u isto vrijeme i vlažiti zrak. Zbog vlastite sigurnosti nikako nemojte prekrivati električne grijalice sa mokrim rubljem. A i ne preporuča se da stavljate rublje direktno na radijator ili bilo koji drugi izvor topline.

Posude s vodom

Posude sa vodom i vaze sa cvijećem isto mogu pomoći u ovlaživanju prostora. Ostavite posude sa vodom na radijatorima ili na prozorima. Večina radijatora ima i ugrađenu posudicu za vodu upravo iz tog razloga. To je odlično rješenje tjekom zime kada maksimalno grijemo kuću i zrak se puno brže isušuje. Također, male sobne fontane su odlična alternativa posudicama sa vodom i dodavanju elegancije te opuštajuće atmosfere u vaš dom.

prevelika vlaznost zraka

Koristite ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka je najbolji način da svoj dom održavate na odgovarajućoj razini vlažnosti. Razloga za to je više a jedan je jer može omogućiti prolaz zraka kroz kuću i pomoći u održavanju zdrave razine vlažnosti. Neki modeli se također mogu koristiti za smanjenje alergena, a općenita prednost ovlaživača zraka je da su potpuno automatizirani, te postojano održavaju vlagu u propisanim tj. idealnim granicama.

ovlazivac zraka

Zaključak

Ovlaživanje zraka važno je za naše zdravlje i udobnost doma. Vlažnost u zraku pomaže kod sprječavanja alergija i razvoju dišnih tegoba. To se posebno odnosi na zimske mjesece dok grijemo jer grijanje isušuje zrak. 

Zbog svega toga je važno održavati vlažnost zraka u sobi. Postoji mnogo načina za to, od kojih je najbolji onaj prirodni, i uključuje puno biljaka, dok je najučinkovitiji korištenje ovlaživača zraka.