Kako učiniti da vaša spavaća soba izgleda kao savršeno mjesto za spavanje? Svi znamo da je spavaća soba jedno od najvažnijih mjesta u kući u kojem provodimo najviše vremena.

U ovom članku želimo vam pokazati što sve trebate uzeti u obzir kada birate zavjese za spavaću sobu. Odaberite pravu boju i dobit ćete prekrasan interijer. 

Ali, tajna odabira pravih zavjesa za vaš dom je u tome da uzmete u obzir više od toga kako izgledaju. Razmislite i o tome kakav osjećaj čine u vašoj sobi. 

Iskreno, dosta je stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru zavjesa za spavaću sobu. To uključuje, između ostalog, boju, veličinu, materijal, dizajn i cijenu.

kombinirajte boju zavjesa i posteljinu

Boje

Dok spavaća soba može djelovati ugodno ili hladno, boja koju odaberete može stvoriti ili pokvariti raspoloženje. Ako se ne možete odlučiti između plave, zelene ili crvene, sljedeći savjeti mogu vam pomoći da odaberete pravu boju.

 • Razmislite o ideji i dizajnu spavaće sobe. Želite li moderni, suvremeni ili tradicionalni izgled?
 • Uzmite u obzir veličinu sob, prozora i osvjetljenje prostorije.
 • Razmotrite namjenu kao i privatnost sobe. Treba li soba biti mračna ili svjetla?
 • Koristite boju kao način izražavanja.

Pogrešan odabir boje može pokvariti cijeli izgled sobe. Boja zavjesa trebala bi odgovarati boji zidova, posteljine, namještaja i ostalih stvari u sobi. Ako u sobi imate bilo kakve akcentne boje ili ističete kućne biljke koje čiste zrak , trebali biste ih uzeti u obzir pri odabiru boje zavjesa. 

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru boje  je učinak koje imaju na raspoloženje. Nježna boja može pružiti umirujući i opuštajući osjećaj, dok jarka boja može dati poticajan i energičan osjećaj. Također je moguće koristiti tamne zavjese za postizanje ugodne atmosfere, dok svijetle zavjese mogu poslužiti za stvaranje elegantnog i sofisticiranog izgleda. Bitno je naglasiti i da boja na tkanini može s vremenom izblijediti zbog sunčevih zraka pa razmotrite i to kao opciju pri kupovini.

uzorci boja za zavjese

Veličina

Još jedna stvar o kojoj treba razmišljati pri kupovini je veličina zavjese. Veličine su različite i dostupne su u raznim duljinama i širinama. Najbolja veličina za vas ovisi o veličini sobe, prozorima, i dizajnu same zavjese.

Preporuča se odabrati veličinu koja najbolje pristaje vašem prozoru. Veličinu zavjesa trebate odabrati tako da ih možete potpuno rastvoriti i neometano otvoriti prozore. Ako imate malu spavaću sobu,nemojte birati glomazne zavjese u nekoliko slojeva koja se povlači po podu. Sa takvima će vaša soba izgledati još manja.

zavjese razlicitih velicina

Materijali

Postoji puno opcija na izbor kada su u pitanju materijali za zavjese. Ako tražite jednostavan dizajn, možete se odlučiti za materijal od pamučnog platna ili lana. Pamuk je prirodan materijal i može se lako prati u perilici rublja pa je dobar izbor i za dječje sobe. Možete se odlučiti i za jednostavnu bijelu pamučnu zavjesu, ali ako želite nešto zanimljivije, možete odabrati materijal s uzorkom ili printom.

Najčešći materijali koji se koriste za zavjese su:

 • Pamuk
 • Svila
 • Poliester 
 • Plastika
 • Pliš
 • Baršun
 • Lan

Kod odabira materijala preporučuje se da ljeti koristite lagane materijale poput pamuka ili lana dok su za zimu zbog zadržavanja topline u prostoru, prikladniji gusti materijali poput pliša ili baršuna.

uzorci tkanina za zavjese

Dizajn

Zavjese za spavaću sobu mogu imati širok raspon uzoraka i dizajna, od apstraktnih do cvjetnih printova. Idealan izgled ovisi i o dizajnu uređenja spavaće sobe.

Najbolji dio je to što svoje zavjese možete lako uskladiti s dekorom svoje spavaće sobe. Na primjer, ako imate rustikalni stil, možete se odlučiti za tradicionalne uzorke. Ako imate jednostavan, moderan dekor, možete se odlučiti za običan, jednobojan dizajn.

Zavjese su također dostupne u različitim uzorcima. Možete odabrati dizajne s geometrijskim oblicima, cvjetnim uzorcima, prugama, točkicama i mnogim drugim uzorcima.

Još jedna prednost odabira materijala s uzorkom ili tiskanim materijalom je to što čini vašu sobu osobnijom i može vam pomoći stvoriti osjećaj kakav želite.

zavjese sa uzorkom

Cijena

Cijena zavjesa ovisi o nekoliko faktora. Prva od njih je vrsta tkanine. Ako želite nešto izdržljivo i trajno, trebali biste odabrati kvalitetan materijal koji je otporan na mrlje i habanje. U tom slučaju vjerovatno ćete i platiti više. 

No, ako tražite nešto što neće izgubiti privlačnost ni nakon godina korištenja, odaberite najkvalitetniju tkaninu.

Drugi čimbenik koji utječe na cijenu zavjesa je njihova veličina. Zavjese većih dimenzija obično su skuplje jer zahtijevaju više materijala. Cijena zavjesa također ovisi o tome i gdje ih kupujete. Možete uštedjeti dosta novca kupnjom zavjesa u provjerenoj i specijaliziranoj online trgovini. 

moderne jednobojne zavjese

Zaključak

Odabir zavjesa za spavaću sobu osobna je odluka. Trebate uzeti u obzir boje svojih zidova, namještaja, posteljine itd. Kako biste osigurali da se zavjese uklapaju s vašim dekorom, odaberite one koje su neutralne i dobro se nadopunjuju.

Ukoliko tražite nešto osobnije odaberite dizajn sa uzorkom. Pazite da odaberete zavjese koje su izrađene od materijala koji će izdržati vremenske uvjete. Preko ljeta idealne su lagane i svjetle, dok su zimi odlične guste i tamne.