Uz vodu, biljkama je svjetlost najvažniji čimbenik rasta. Život biljke ovisi o količini svjetlosti koju prima, a na to može utjecati vrsta osvjetljenja koja se koristi pri uzgoju.

Vašem domaćinstvu ponekad može biti teško dati dovoljno svjetlosti svim biljkama zbog sezonskih promjena vremena ili nedostatka prozora. Rješenje može biti umjetno svjetlo za biljke. 

led rasvjeta za uzgoj povrca

Važne stavke:

Dovoljno svjetla važno je za uzgoj zdravih biljaka

Odaberite biljku sa zahtjevima koji odgovaraju svjetlosnom okruženju vašeg doma

Dodatna umjetna rasvjeta može nadoknaditi nedostatak prirodne sunčeve svjetlosti

Postoji mnogo vrsta umjetnih svjetala različitih veličina koje odgovaraju vašim potrebama i budžetu

Ali koja rasvjeta za biljke je najbolja, koje svjetlo odabrati?

LED svjetla su danas najbolja opcija za uzgoj biljaka. Zašto, i koje sve opcije osvjetljenja imate, provjerite u nastavku članka.

led svjetla za uzgoj zacinskog bilja

Žarulje sa žarnom niti

Klasične žarulje sa žarnom niti, pogodna su za osvjetljavanje prostorije i dobra su za rast nekih vrsta penjačica i paprati tj. onih biljaka koje imalu malu potrebu za dnevnim svjetlom. Takve žarulje imaju ograničenu uporabnu vrijednost za biljke s višim potrebama za svjetlom.

Žarulje sa žarnom niti omogućuju samo oko 10% svoje energije kao svjetlost, a 90% odlazi na toplinu. Upravo zbog tog razloga nisu pogodne za uzgoj biljaka koje traže više svjetlosti poput palmi i ostalih tropskih biljaka.

Godinama su žarulje sa žarnom niti bile glavni izvor svjetla za sobne biljke, ali se ne preporučuju zbog kratkog vijeka trajanja i velike potrošnje energije. 

zarulja s zarnom niti za uzgoj biljaka

Fluorescentna svjetla

Najbolji sustav rasvjete trebao bi omogućiti optimalni spektar i intenzitet svjetlosti za vaše biljke. Najčešće korištena vrsta unutrašnje rasvjete za biljke je fluorescentna rasvjeta. Koristi se za poticanje rasta i cvjetanja biljaka s niskim do srednjim potrebama svjetlosti. Takva rasvjeta idealna je za afričke ljubičice, a dobra je i za uzgoj povrća u zatvorenom prostoru.

S flourescentim svjetlima, možete zapravo oponašati rast koji biste dobili u stakleniku ili vani. Odlićna je za začinsko bilje, kućne biljke sa umjerenim zahtjevima svjetlosti, kao i za sadnice koje se tako mogu uzgajati tijekom cijele godine.

Fluorescentna svjetla

Kompaktna Fluorescentna Žarulja

Kompaktne fluorescentne žarulje (CFL) koriste 75 posto manje energije od standardnih žarulja. Tako, na primjer, CFL žarulja od 25W emitira skoro isto toliko svjetlosti koliko i žarulja sa žarnom niti od 100W.

Poznate su i kao štedne žarulje i dobar su izbor svjetlosti za većinu kućnih biljaka. Ne emitiraju puno topline i biljke se mogu postaviti iznad takve rasvjete.

cfl zarulja

Metal Halide i HPS (High Pressure Sodium) svjetlo za biljke

Ovakve žarulje tj. lampe se uglavnom upotrebljavaju u industrijskom uzgoju ili u većim plastenicima jer realno imitiraju sunčevu svjetlost i bacaju širi snop rasvjete. Ovakva rasvjeta bolja je za sustave uzgoja velikih razmjera i zbog svoje veličine, te ih je potrebno objesiti dosta visoko jer oslobađaju jaku toplinu.

Poznate su i kao “metal halogene” žarulje i najčešća su vrsta komercijalne rasvjete. Imaju širok raspon primjena i popularno se koriste u uličnoj rasvjeti, sportskim arenama, koncertnim mjestima i restoranima.

metal halogena zarulja

LED svjetla

Light-emitting diode (LED) rasvjeta je danas najčešća i najraširenija vrsta svjetla koja se koristi u domovima i uredima. Ali je i vrlo važan alat za poljoprivredu, hortikulturu i uzgoj kućnih biljaka. LED žarulje su vrlo učinkovite i proizvode vrlo malo topline u usporedbi sa kolićinom svjetlosti koje pružaju.

Odlikuje ih širok spektar izbora, od velićine, namjene i opcija. Uključuju LED žarulje s navojem, samostalne stolne lampe, vrtnu rasvjetu kao i stakleničku rasvjetu visokog intenziteta svjetlosti. LED svjetla za uzgoj obično daju osvjetljenje punog spektra, no mnoga od njih se mogu prilagoditi specifičnoj propusnosti koju određene biljke trebaju.

Osim što pružaju puni spektar svjetlosti, ova su svjetla vrlo ekonomski učinkovita, zbog čega su i postala tako popularna među uzgajivačima. 

led rasvjeta za biljke

Zaključak

Rasvjeta je jedan od najvažnijih aspekata rasta biljaka. Kada je riječ o rasvjeti, LED žarulje su danas najbolji izbor. Imaju širi spektar boja, te troše manje energije od CFL žarulja. Iako su CFL žarulje također dobra opcija za pomoć pri rastu vaše biljke, LED osvijetljenje traje puno duže.

Kako biljke trebaju svjetlost, isto tako trebaju i tamu. Pobrinite se da vaše biljke imaju period odmaranja u mraku. Također preporučujemo korištenje automatskog prekidača vremena za gašenje i paljenje svjetla kako bi automatizirali taj postupak.

Izvor:

https://extension.umn.edu/planting-and-growing-guides/lighting-indoor-plants