Ukoliko pitate starije osobe koja je najpraktičnija stvar s kojom idu po namirnice u trgovinu? Odgovori su često: kolica za plac, ili ona torba na kotače za pijacu. Takva kolica su skroz praktična jer se sva težina namirnica prenosi na kotače, pa umjesto nošenja teških stvari lagano vučemo kolica.

A jeste li znali da postoje još praktičnija kolica? Da, to su kolica za stepenice.

U nastavku članka donosimo sve što je potrebno znati o ovom praktičnom izumu, te kako ih koristiti i gdje kupiti?

Što su kolica za stepenice?

To su kolica za kupovinu ili transportna kolica sa kojima je olakšano penjanje i spuštanje stepenicama u kući, zgradi ili na ulici. Od standarnih sklopivih, onih za kupovinu sa torbom ili profesionalnih razlikuju se u broju kotača.

Kolica za stepenice imaju po 3 kotača sa svake strane, odnosno ukupno 6 kotača. Standardna kolica imaju samo dva, što im otežava penjanje preko gazišta, rubnjaka, nogostupa i ostalih prepreka na putu. Upravo ti dodatni kotači olakšavaju penjanje i spuštanje stubištem sa punim kolicima namirnicama ili raznim teretom.

kolica za kupovinu za stepenice sa tri kotaca
Kolica za stepenice s torbom za kupovinu Metafranc

Kako kolica za stepenice sa 3 kotača rade?

Proces je zamišljen tako da su 3 kotača postavljena i pričvršćena na način da se sva tri istodobno mogu okrenuti oko svoje osi. Na taj način svaki će se kotač koji naiđe na gazište stepenice zaokrenuti na slijedeći, te tako uspješno savladati prepreku. Pogledajte slijedeći video da vidite kako cijeli taj proces izgleda.

Prednosti korištenja kolica za stepenice

Kolica za stepenice mogu biti od velike koristi svima koji se suočavaju sa svakodnevnim izazovima penjanja uz stubište s teškim teretom.

Jedna od najvećih prednosti korištenja kolica za stepenice je u tome što su vrlo jednostavna za korištenje i omogućuju da jednostavno prenesete bilo koji teret s jednog mjesta na drugo, bez obzira na to koliko težak bio. Osim toga, prilagođena su za prelazak preko prepreka na raznim mjestima, poput stambenih zgrada, kuća ili na ulici, tj. svugdje gdje je potrebno prenositi razne predmete ili namirnice preko stepenica.

Jedna od najboljih karakteristika kolica za stepenice je što su vrlo pristupačna i ekonomična, a većina modela je sklopiva, što znači da se lako mogu spremiti kad nisu u upotrebi.

Još jedna velika prednost ovih kolica je u tome što su prilagođena gazištima standardne veličine, što znači da se mogu koristiti u gotovo svakom domu ili stubištu.

tri kotaca na kolicima za stepenice
Kolica za stepenice imaju po tri kotača sa svake strane

Vrste kolica za stepenice

Danas postoji širok izbor kolica, ali nisu sva ista. Mnoga od njih imaju različite značajke, a razlikuju se po materijalima izrade, nosivosti težine i namjeni korištenja, a neke od njih dolaze sa skupom dodataka poput torbe, vezicama za pričvršćivanje tereta ili dodatnim ručkama. 

Kolica s torbom za kupovinu

kolica za torbom za kupovinu namjenjene stepenicama
Kolica za stepenice sa torbom za kupovinu Tris

Koriste se kao ručna kolica za prijevoz namirnica ili predmeta s jednog mjesta na drugo. Kotači su najčešće izrađeni od gume koja je izdržljiva, te otporna na udarce i habanje.

Prilikom kupnje, važno je odabrati torbu koja je izrađena od materijala koji je otporan na vodu i mrlje, kako bi se osigurala zaštita vaših namirnica ili predmeta tijekom prijevoza.

Također, preporučljivo je odabrati ona sa ergonomskom ručkom, da su jednostavna za korištenje i mogu izdržati do 20 kg težine, što je dovoljno za većinu svakodnevnih potreba.

Transportna sklopiva kolica

sklopiva transportna kolica za stepenice
Transportna sklopiva kolica za stepenice

Ukoliko kupujete lagana kolica za transport predmeta po stepenicama na 3 kotača pripazite da su izrađene od aluminija, i da je baza svakog kotača opremljena gumiranim gazištem. To pomaže da budu stabilnija i trajnija od onih sa plastičnim kotačima.

Često su sklopiva i to ih čini izuzetno praktičnim izborom za držanje u automobilu ili u manjim prostorima.

Najčešće se koriste za povremeni prijenos lakših tereta poput kutija, plinskih boca, vreća i sl. Prilikom kupnje pripazite da imaju barem 50kg nosivost težine.

Profesionalna kolica

Čelična kolica za stepenice nosivosti do 120kg
Čelična kolica za stepenice nosivosti do 120kg

Profesionalna transportna kolica su izrazito koristan alat za sve one koji se bave poslovima u kojima se često trebaju prenositi teški tereti.

Takva kolica su najčešće izrađena od čvrstog čelika i mogu imati visoku nosivost težine, često i preko nekoliko stotina kilograma. Za razliku od laganih transportnih, profesionalna kolica imaju čvršće, te šire kotače koji olakšavaju kretanje po neravnim površinama, a neki modeli imaju i dodatne funkcije poput dodatnih rukohvata za lakše rukovanje.

Osim toga, postoje i modeli koji su opremljeni električnim baterijama, što im omogućuje da se automatski penju stepenicama.

Iako nisu pogodna za svakodnevnu upotrebu, profesionalna transportna kolica za stepenice su nezamjenjiva pomoć onima koji se bave poslovima u kojima se često trebaju prenositi teški tereti po stubištima.

kolica za stepenice transport tereta

Zašto ih kupiti i kome su namjenjena?

Uzmimo samo primjer odlaska u shopping na tržnicu Dolac u Zagrebu. Da bi se došlo do placa potrebno je prijeći popriličan broj stepenica, a također postoji problemi i kada sve te namirnice treba spustiti sa tržnice.

Moguće je da imate stepenište na ulasku u kuću ili vaša zgrada nema lift. Ovdje su korisna kolica sa 3, odnosno 6 kotača dok standardna sa 4 i dalje morate dizati na svakom gazištu.  

kolica za kupovinu za stepenice sa 6 kotaca

Kolica sa torbom za kupovinu najčešće koriste domačice i umirovljenici bez automobila pri odlasku u trgovinu ili na tržnicu jer je tako moguće otići u nabavku bez straha od nošenja teških stvari. 

Svakodnevna kupovina postaje im puno jednostavnija jer čak i najosnovnije namirnice poput mlijeka, krumpira i sl. vrlo brzo mogu postati teški nekoliko desetaka kilograma.

Kolica za stepenice nisu ograničena samo na domačice i starije osobe bez automobila, pogodna su za sve koji stanuju u zgradama bez lifta, kao i profesionalcima koji se svakodnevno suočavaju sa prijenosom raznog tereta po stubištima.

Gdje kupiti kolica za stepenice?

Kolica sa torbom za plac mogu se kupiti na raznim mjestima poput trgovačkih centara i trgovinama specijaliziranim za kućne potrepštine.

Kupovina na internetu je jednostavnija jer je veći izbor, a tada lakše možete usporediti različita svojstva samog predmeta poput velićine, nosivosti i praktičnosti. Ako tražite jednostavna kolica za kupovinu, Emmezeta ima dobar izbor, dok Conrad i Kaiser+Kraft pružaju odličan izbor profesionalnih, kao i laganih sklopivih transportnih kolica za stepenice.

Zaključak

Kolicima za stepenice možete uvelike olakšati nošenje tereta preko raznih prepreka, te istovremeno smanjiti rizik od ozljeda i bolova u leđima. Mnogi različiti dizajni su dostupni na tržištu, stoga je važno provesti istraživanje i pronaći ona koja najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Izbor najboljih kolica za stepenice ovisi o raznim faktorima, poput težine tereta koju prenosite, kvalitete materijala izrade i namjeni za koju ćete ih koristiti. 

Bez obzira na to jesu li vam potrebna kolica za profesionalnu ili osobnu upotrebu, njihova praktičnost i učinkovitost čine ih idealnim izumom koji će vam olakšati život i učiniti vaše svakodnevne zadatke jednostavnijima. Stoga, ako se često penjete i prenosite teret po stepenicama, razmislite o nabavi odgovarajućih za svoje potrebe.