Što je higrometar i zašto se koristi? Koje su razlike između digitalnog i analognog higrometra? Kako odabrati pravi vlagomjer za svoj dom?

Kupnja higrometra nije uvijek najlakša stvar, jer dolaze u velikom broju vrsta, tipova i namjena. Mnogi ljudi ga kupuju za svoje domove kako bi pratili razinu vlažnosti zraka i kontrolirali kvalitetu zraka skladu s tim. Ovaj članak pomoći će vam da pronađete odgovore na ta pitanja.

Što je higrometar?

Vlagomjer ili higrometar je mjerni instrument kojim se mjeri relativna vlažnost zraka. Koriste se za mjerenje postotka vodene pare u atmosferi, nekom prostoru ili predmetu. Razlika između apsolutne i relativne vlažnosti zraka je u tome što se relativna vlažnost izračunava u postotcima iz ukupne količine vodene pare prisutne u zraku.

Iako se vlažnost zraka pokušavala mjeriti jos u antičkoj Kini, prvi primitivni higrometar napravio je u 15. stoljeću poznati izumitelj Leonardo da Vinci. Veliki korak naprijed dogodio se u 17. stoljeću kada je talijanski fizičar Francesco Folli izumio praktičniju verziju uređaja. Prvi mehanički vlagomjer izradio je Robert Hooke, britanski fizičar, unaprijedivši ga i poboljšavši njegovu točnost i pouzdanost.

meteorolska postaja sa vlagomjerom

Gdje se sve koristi?

Higrometri su neprocjenjivi alati za izračunavanje i kalibriranje promjena tlaka i temperature zraka. Kada se ti faktori zbroje, rezultat će biti relativna vlaga u zraku ili nekog predmeta, materijala. To je koristan uređaj za proizvodne i industrijske procese koji zahtijevaju praćenje razine vlažnosti.

Često se koriste na mjestima koja se moraju održavati na određenoj razini relativne vlažnosti, kao što su staklenici, muzeji, knjižnice i laboratoriji. Koriste ga i u građevinskoj djelatnosti za beton, kao i za mjerenje vlage u parketima prije ugradnje.

mjerenje vlage betonskog zida

Zašto je dobro imati higrometar u kući?

Vlažnost se definira kao omjer količine vodene pare u zraku i ukupne težine zraka. Ako je zrak suh, tada ima manje od 30 posto vlage, ali ako je zrak vlažan, onda ima više od 50 posto. Većina domova, kuća i zgrada ima neku vrstu ventilacijskog sustava. Ali zrak u domu ne ostaje uvijek svjež, te može postati ustajao, suh ili vlažan.

Visoka razina vlage u zraku može uzrokovati razvoj plijesni, bakterija, pa čak i bolesti, dok izloženost suhom zraku može uzrokovati mnoge respiratorne probleme poput astme. Dobro je imati higrometar kako bi mogli kontrolirati kvalitetu zraka u svom domu, te na vrijeme znati da li je potrebno isušivati zrak u stanu ili povečati vlažnost prostorije.

analogni higrometar

Tipovi higrometra

Postoje mnoge vrste vlagomjera namjenjenih mjerenju vlažnosti. U meteorologiji i kod mjerenja relativne vlažnosti zraka u kući, vlagomjeri se mogu podijeliti na:

  • Analogni su najstarija vrsta te rade na mehaničkom principu.
  • Digitalni koriste modernu tehnologiju i nude visoku preciznost.

Osnovna razlika između analognih i digitalnih vlagomjera je u tome što analogni rade pomoću otporne žice, dok digitalni rade putem senzora, a obje vrste mjere relativnu vlažnost u zraku. Analogni vlagomjer ne mora biti spojen na električnu mrežu dok digitalni mora imati izvor energije.

unutrasnjost analognog higrometra
Unutrašnjost analognog higrometra

Koji higrometar odabrati?

Pri kupnji higrometra potrebno je znati vrstu mjerenja, funkciju, interval mjerenja, točnost i na kraju cijenu. Svaki uređaj ima svoje karakteristike. Na primjer, digitalni modeli su, brži, precizniji i često imaju dodatne opcije poput termometra, te mnogi od njih imaju privlačan i moderan dizajn. Glavni nedostatak je što su skuplji, dok su analogni modeli jeftiniji, ali su isto tako točni i precizni. Ako želite kupiti odgovarajuči uređaj, svakako odaberite model koji odgovara vašim potrebama jer su neke vrste prikladnije za uporabu na određenim  predmetima. Na primjer, postoje posebni modeli dizajnirani za mjerenje razine vlage u drvetu.

digitalni higrometar ekran

Gdje kupiti higrometar

Higrometar možete kupiti u većini trgovina koja prodaju elektroničku opremu, a možete ih naći i u dućanima koji prodaju kućansku opremu. Bilo bi dobro izbjegavati jeftine kineske jer u većini slučajeva neće pokazivati točnu vrijednost.

Kalibriranje vlagomjera

Za točno očitavanje vlažnosti vlagomjeri trebaju biti kalibrirani. Većina proizvođača preporučuje kalibrirati svakih 6 mjeseci, ali je dobro i pročitati upute jer se neki noviji modeli ne trebaju podešavati. Pojedini modeli preporučuju kalibriranje jedanput godišnje. Kalibriraju se i analogni i digitalni vlagomjeri, a kako to možete učiniti pogledajte u videu ispod.

Kako i gdje postaviti higrometar u stanu

Najbolja mjesta za postavljanje higrometra u stambenim prostorima su spavače sobe, dnevni boravak ili centralno mjesto u stanu. Neka budu udaljeni od prozora i prostorija koja stvaraju vlage, poput kupaonice ili kuhinje. Ako zrak stagnira ili ima previše protoka zraka, očitanje može biti pogrešno. 

Digitalni higrometri ne moraju biti postavljeni više od jednog metra iznad tla. Ovisno o samom uređaju i proizvođaču obično je potrebno oko 3 minute da senzor temperature točno otkrije vlažnost u zraku.

digitalni vlagomjer

Zaključak

Higrometri su važan dio našeg svakodnevnog života. Oni nam pomažu da saznamo razinu vlažnosti u domovima te nam pomažu u donošenju informiranih odluka u našem životnom prostoru.

Sjajna je ideja uložiti u uređaj koji će vam pomoći u praćenju razine vlage, međutim, odabir pravog vlagomjera može biti zbunjujući. Stoga smo naveli nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete pravi higrometar za svoje potrebe.