Da li vam se dogodilo da kada uključite televizor, ima tona ali nema slike na ekranu. Što trebate učiniti da rješite ovaj problem? Koji su glavni uzroci problema? Kada treba pozvati majstora? Možete li sami popraviti TV?

U ovom članku pokazat ćemo vam kako popraviti televizor koji ima zvuk, ali nema sliku. 

Ova situacija je često uzrokovana mnogim razlozima, kao što je vanjska smetnja. Pogledajmo što sve možete učiniti prije dijagnosticiranja kvara:

Ponovno Ugasite i Upalite Televizor

Često ste čuli tu frazu kada pokušavate otkriti problem sa svojim računalom ili pametnim telefonom. Današnji televizori su isto pametni uređaji i često najjednostavniji zahvati imaju najveći učinak! Ovo je lagani popravak ako vam se čini da ekran “zaledio”. Isključite ga i pričekajte nekoliko minuta te ga zatim ponovno uključite. 

ponovno ugasite i upalite televizor

Isključite Televizor iz Struje

Ovo je način da se televizor resetira bez vraćanja na tvorničke postavke.

  • Izvucite kabel iz struje i dok je struja isključena pritisnite i držite tipku power (stand by) na televizoru oko 25 sekundi.
  • Pustite tipku i uključite uređaj u struju.
  • Upalite TV pomoću daljinskog upravljača.

Provjerite sve Kablove

Neadekvatna provodljivost dovodi do treperenja slike na TV ekranu. Provjerite je li kabel za napajanje pravilno spojen na vaš TV, kao i ostale spojeve prema routeru, anteni i drugim uređajima. Ako je bilo koja od spojnih žica labava ili nije priključena, možda primate ton, ali ne i sliku putem ekrana. S vremenom se žice poput HDMI kabela mogu istrošiti – što dovodi do problema sa slikom na vašem TV-u. Ako kabeli nisu ispravno priključeni, napajanje ne dolazi do uređaja.

provjerite kablove

Provjerite sve Postavke kao i Sleep Timer 

Jos jedan razlog zašto vaš televizor ne prikazuje sliku je taj što ste možda slučajno promijenili postavke, ili je netko drugi promijenio postavke TV-a bez vašeg znanja. Kliknite na izbornik, idite na odjeljak sa podešavanje svjetline (brightness) i provjerite je li sve ispravno postavljeno. Provjerite jesu li svjetlina i postavke slike na televizoru u redu.

Provjerite i mjerač vremena (sleep timer) za isključivanje, možda ste ga slučajno upalili i TV je automatski prešao u stanje mirovanja.

Neki uređaji imaju i način rada za uštedu energije na TV-u ili power save mode. Isključite ga jer se neki uređaji znaju ugasiti prilikom pritiska gumba na daljinskom upravljaču dok ton i dalje radi.

daljinski upravljac

Vraćanje Televizora na Tvorničke Postavke

Vratite TV na tvorničke postavke pomoću opcije RESET na stražnjoj strani (ili na bočnoj, ovisno o marki) TV-a koja se nalazi blizu HDMI priključka. Gurnite malu iglu kroz rupu, pritisnite je i držite 30-60 sekundi kako bi se TV ponovno postavio na tvorničke postavke te pokrenuo.

Neki televizori imaju tu opciju i preko daljinskog upravljača ili aplikacije, ali pošto vam televizor ima samo ton, ali nema slike pokušajte naći tu rupicu za resetiranje televizora.

Neki proizvođači imaju drugačiji način za resetiranje koji opisuju priručnicima za korištenje, te bi bilo dobro da ih potražite i tako pokušate otkloniti kvar.

vracanje televizora na tvornicke postavke

Što još Možete Učiniti?

Ukoliko ste isprobali sve gornje opcije, a televizor i dalje ima tona ali nema slike, sigurno je u pitanju kvar koji ne možete otkloniti bez otvaranja prijamnika. Ukoliko imate garanciju, vrijeme je za reklamaciju jer pokušaj otvaranja prijamnika od neovlaštenog servisa dovodi do gubitka jamstva. Ukoliko više nemate jamstvo to ne mora značiti da je kvar skup i da televizor treba zamijeniti za novi.

kontrolna ploca televizora

Provjerite je li Pokvareno Pozadinsko Osvjetljenje

LCD televizori koriste pozadinska svjetlo u obliku LED trake sa diodama za osvijetljenje slike na TV ekran. Kada pozadinsko osvjetljenje ima problema, to znatno otežava pravilan prikaz slike na ekranu. Postoji vrlo jednostavan način za provjeru pokvarenog pozadinskog osvjetljenja. Jednostavno približite jak izvor svjetlosti poput lampe vrlo blizu TV ekrana kada je uključen. Ukoliko je LED traka pregorjela slika bi se trebala pojaviti pod svjetlom, iako vrlo slabo.

Ukoliko niste stručni za popravak, makar ćete znati što je u kvaru, te se možete raspitati o cijeni popravka. Kako se mijenjaju LED diode pogledajte u videu ispod.

Provjerite Spojeve Unutar Televizora

Flat kabel spaja matične, kontrolne ploče sa napajanjem te ostalom internom periferijom u računalima, a koriste se za podatkovnu komunikaciju među komponenatama.

Na krajevima se nalaze plastični konektori koji se s vremenom također mogu osloboditi i otpustiti. Pošto su konektori izrađeni od plastike, a ukoliko su se otpustili, bilo bi dobro da ih promjenite iako neko vrijeme mogu držati spoj.

unutrasnjost lcd televizora

Kada zvati Majstora i Odnijeti Televizor na Popravak?

Kada se vaš TV ne uključuje i nema slike, postoji još nekoliko razloga zašto se to može dogoditi:

  • Kvar ploče napajanja Najistaknutiji uzrok praznog TV ekrana je kvar na ploči napajanja. Kvar može biti i kontrolna kao i T-con ploča.
  • Kvar pozadinskog osvjetljenja – Ovaj se problem pojavljuje na TV ekranu kada pozadinsko osvjetljenje, ili nije uključeno, ili ne radi ispravno. Pogreška pozadinskog osvjetljenja nastaje kada pregori led traka za osvjetljenje ekrana.
  • Oštećenje ekrana – Ako je ekran pretrpio udarac ili je oštećen, zaslon će se automatski ugasiti. Ovo je čest, a može biti i skup problem jer treba zamijeniti ekran ili kupiti novi tv.
  • Diode i kondenzator – TV neće raditi bez ispravnog kondenzatora niti dioda, a problem ne bi trebao biti skup iako puno ovisi o marki i vrsti televizora.
zvanje majstora za popravak televizora

Zaključak

Prije ili kasnije svima nam se dogodi ovaj problem sa televizorom da nema slike, a ima tona.

Prije nego pozovete servisera, pokušajte ponovno pokrenuti TV, provjerite spojeve kablova ili resetirajte televizor da vidite hoće li to otkloniti problem. Ukoliko vam je ovaj članak riješio problem sa televizorom, podijelite ga putem linkova ispod.