Fine i svježe pripremljene kokice savršen su dodatak svakoj filmskoj večeri.

Mnogo ih je lakše napraviti nego što većina ljudi misli, a morate se pridržavati nekoliko jednostavnih stvari. Možete ih napraviti u pećnici, u loncu na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici.

A jeste li znali da je moguće pripremiti kokice u fritezi na vrući zrak?

Takvo pripremanje kokicama daje fini okus pečenog, ne zagorjelog, već više pečenog okusa nego što bi to bilo moguće u loncu, mikrovalnoj ili konvekcijskoj pećnici. 

Ako želite naučiti kako ispeći kokice u fritezi na vrući zrak, u nastavku članka je sve što trebate znati.

Mogu li se Kokice Ispeći u Fritezi na Vrući Zrak?

Da, možete pripremiti kokice u fritezi na vrući zrak! Ovaj uređaj je praktičan način kuhanja hrane bez potrebe za korištenjem mikrovalne ili pećnice. U njoj možete pripremiti svašta, uključujući i kokice. Friteza to čini kruženjem vrućeg zraka unutar košarice u samom aparatu.

Postupak pečenja je otprilike sličan kao i u konvekcijskoj pećnici, osim što je cirkulacija zraka usmjerena prema košarici i zato je moguće brže pripremati hranu nego što je to potrebno u uobičajenoj pećnici.

zlica kukuruza za kokice

Prednosti

  • Od pripreme do zdjele za posluživanje, za izradu kokica potrebno je manje od 10 minuta
  • Nema nereda ni temeljitog čišćenja. Budući da u košaricu stavljamo aluminijsku foliju, čišćenje friteze na vrući zrak kasnije nije veliki problem
  • Recept traži manje ulja od pečenja kokica u loncu na štednjaku
  • Svježe pripremljene kokice ukusnije su od onih iz mikrovalne pečnice

Nedostaci

  • Treba nešto više vremena za pripremu nego u mikrovalnoj pečnici
  • Nije dobra metoda za veću količinu grickalica
  • kokica može odletjeti i zapeti u grijač iznad košarice

Peći kokice u fritezi na vrući zrak ipak nije idealan način pripreme omiljene grickalice upravo iz razloga što je trebate nadzirati za vrijeme pečenja.

Prilikom testiranja friteze na vrući zrak i pečenja kokica za cijeli ured, nekoliko puta se desilo da je kokica zapela za grijač i zapalila se. To je raširilo dim po uredu i aktivirao nam se protupožarni alarm. Isto tako nismo bili zadovoljni količinom ispečenih kokica pa smo često ponavljali radnju. Ali je zato ukus bio odličan.

kokice u aluminijskoj foliji

Što vam Sve Treba za Ispeći Kokice u Fritezi na Vrući Zrak?

Osim aluminijske folije koju ćemo staviti na dno košarice, za izradu kokica potrebna su nam samo 2 sastojka:

  • kukuruzna zrna za kokice
  • ulje

Na kraju posolite ili prelijte otopljenim maslacom, ali to je sve po želji. Također možete eksperimentirati s različitim okusima, poput slatkih, čokoladnih ili ljutih. 

Kokice se u fritezi na vrući zrak mogu ispeći i bez ulja što vam omogućuje još zdraviju poslasticu.

kokice su omiljena grickalica za filmske veceri

Postupak Izrade Korak po Korak

Postupak pripreme kokica u air fryer fritezi je poprilično lagan, pratite naše korake: 

  • Započnite zagrijavanjem na najvišu razinu temperature. Temperatura bi trebala biti negdje oko 200 stupnjeva Celzijusa.
  • Obložite donji dio košarice aluminijskom folijom, ali pripazite da ne zatvorite cirkulaciju vrućeg zraka sa pretjeranim korištenjem folije. Dovoljno je oko 1 cm dubine “posude” tj visine ruba aluminijske folije.
  • Zatim pospite zrna kukuruza u tako obloženu košaricu. Ne pretjerujte sa zrnom, rasporedite ih po košarici u jednom sloju.
  • Dodajte biljno ulje, 1 čajnu žličicu ili koliko vam je potrebno da prekrijete sva zrna. Idealno bi bilo ulje pošpricati kao sa sprejem jer tako koristite manje ulja i puno je zdraviji način pripreme.
  • Stavite košaru u fritezu na vrući zrak i pecite oko 5 do 7 minuta. Kada kokice prestanu pucati, protresite i prebacite ih u zdjelu. Ukoliko imate još jezgri kukuruza koje se nisu otvorile ostavite ih peći još oko 3 minute.
  • Kokice su sada gotove i spremne za posluživanje. Vrijeme je da ih posolite i začinite onako kako želite.

Zaključak

Kokice su odličan međuobrok i poslastica koju svi vole. Možete ih učiniti zdravim odabirom poput nemasnih kokica bez ulja, a možete i uživati u klasičnom okusu dodavanjem maslaca ili soli. Pripremanje kokica u fritezi na vrući zrak jednostavan je način da pripremite ovu ukusnu grickalicu.

Međutim, važno je biti prisutan za vrijeme pripreme iz razloga prevencije od požara ukoliko kokica zapne za grijač. Iako smo zadovoljni sa našim grickalicama, ipak je aparat za kokice bolji i pouzdaniji način za pripremu.