Friteze na vrući zrak su jednostavne za korištenje i još lakše za čišćenje, ali uvijek tražimo načine da cijeli proces bude što brži i jednostavniji.

Čini se kao da ima smisla staviti aluminijsku foliju u fritezu kako bi kuhanje i čišćenje bilo još lakše!

Dakle, možete li staviti foliju u fritezu na vrući zrak?

Da li je to sigurno, hoće li se folija zapaliti?

Hoće li utjecati na okus i zdravlje hrane koju kuhate?

Odgovore na sva ta pitanja donosimo u nastavku članka.

Zašto Koristiti Aluminijsku Foliju u Fritezi na Vrući Zrak?

Aluminijska folija izvrsno služi za držanje začina na hrani dok se prži na zraku. Održava začine pomiješane s hranom, umjesto da kapaju kroz košaru ispod u posudicu.

Također ravnomjernije raspoređuje toplinu po hrani omogućujući joj da se bolje skuha, a istovremeno pomaže kod lakšeg čišćenja košarice samog uređaja.

meso peceno u fritezi na vruci zrak na podlozi od aluminijske folije

Smije li se Aluminijska Folija Koristiti u Fritezi na Vrući Zrak?

Kratak odgovor na ovo pitanje je da, smije se koristiti. Friteze koriste vrući zrak umjesto elektromagnetskog zračenja mikrovalne pećnice. To znači da nema opasnosti da se aluminijska folija zapali i izazove požar.

Ipak, ukoliko niste sigurni, provjerite korisničke upute vašeg uređaja jer neki proizvođači poput Philipsa ne preporučuju upotrijebu aluminijske folije, niti papira za pečenje u određenim modelima.

Upotrijebite Aluminijsku Foliju Samo u Košarici 

Aluminijska foliju treba stavljati samo u košaru friteze, a ne ispod ili na posudicu gdje može biti otpuhana prema grijaču. Možete i obložiti košaru friteze, ali pazite da ne blokira protok zraka.

Prije samog puštanja uređaja u rad provjerite je li folija opterećena hranom ili čvrsto pričvršćena za košaricu kako ne bi odletjela prema ventilatoru koji se nalazi odmah iza spirale za grijanje.

meso peceno u fritezi na vruci zrak na podlozi od papira za pecenje

Izbjegavajte Kuhanje Kisele Hrane u Aluminijskoj foliji

Kada koristite foliju prilikom kuhanja hrane pogotovo u pećnici, treba izbjegavati određene namirnice.

Aluminij je reaktivan element, pa ako imate hranu visoke kiselosti na vrhu aluminijske folije, ona može reagirati s folijom i razgraditi je, te uzrokovati ispiranje aluminija u hranu, potvrduje Healthline.com.

Izbjegavajte kuhati i peći ove sastojke u aluminijskoj foliji:

  • Rajčica
  • Kupus
  • Rabarbara
  • Citrusi poput limuna, naranče, grejpa
  • Paprike
  • Marinade na bazi limuna i octa
rajcica i limun u alumnijskoj foliji
Peći rajčicu i limun u aluminijskoj foliji nije dobra ideja

Možete li Koristiti Papir za Pečenje u Fritezi na Vrući Zrak?

Papir za pečenje također možete koristiti u airfryer fritezi na vrući zrak. Njegov silikonski premaz čini ga otpornim na toplinu, što mu omogućuje upotrebu pri visokim temperaturama u pećnicama.

Može se koristiti za zaštitu od prskanja hrane u fritezi, a ukoliko ne koristite perforirani papir za pečenje možete i probušiti rupe kako bi zrak bolje cirkulirao u samom uređaju.

Aluminjska folija ili Papir Za Pečenje?

Možete koristiti foliju ili papir za pečenje u fritezi kako biste olakšali čišćenje. Papir za pečenje, iako nije tako jednostavan za rezanje i oblikovanje kao aluminijska folija, bolji je izbor za kuhanje, budući da nije reaktivan materijal. Također je manja vjerojatnost da će se zalijepiti za hranu na način na koji folija može.

Ipak, aluminijska folija je dobra opcija za korištenje, ali u pravilu radije se odlučite za papir za pečenje umjesto folije, osim kada želite podići hranu malenim pladnjevima kako biste postigli zlatno-smeđu koricu.

papir za pecenje u fritezi na vruci zrak

Zaključak

Aluminijska folija može se koristiti za kuhanje i pečenje hrane u fritezi na vrući zrak.

Ipak, papir za pečenje je zdraviji te sigurniji način za pripremu hrane, i u pećnici, i u air fryer fritezi na vrući zrak. Aluminijska folija je ipak bolji izbor za održavanje hranom toplom nakon pripreme.