Jutarnja kava je najomiljenije piće među ljudima diljem svijeta i mnogi od njih vole svoj aparat za kavu koji im priprema šalicu svježe kave kad god požele. Problem je što ga nema svako kućanstvo ili jednostavno niste redovito čistili aparat za kavu pa se pokvario.

Postoje mnogi recepti i metode koje vam omogućuju pripremu kave bez upotrebe aparata za kavu, a ako još niste pronašli odgovarajući recept, ne brinite: uvijek možete odabrati jedan od naših.

Kuhanje kave bez aparata za kavu je jednostavno i ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu ili vještine, a ovaj članak će vam pokazati nekoliko metoda kako to učiniti.

Kuhanje Kave na Kaubojski Način

Ovo je tradicionalan američki način pripreme kave. Iako se izvorno kaubojska kava kuhala na otvorenoj vatri, treba vam samo izvor topline poput štednjaka jer ova jednostavna metoda za pripremu šalice ne trazi nikakvu dodatnu opremu. Jednostavno se treba znati snaći s onim što imate – loncem, izvorom topline, mljevenom kavom i malo vode.

 1. Napunite čistu posudu ili lonac s malo više vode nego što inače koristite za kuhanje kave. Na primjer, ako koristite dvije šalice vode, ovaj put dodajte dodatnih 3/4 šalice. Kod ove metode, nešto vode će ostati u loncu, zajedno s talogom.
 2. Stavite lonac na štednjak i kad voda zavrije, dodajte tajni sastojak prave kaubojske kave, a to je prstohvat soli. Zatim ubacite mljevenu kavu u lonac, a količina je oko dvije desertne žlice na svakih 2 decilitra vode, ali to možete promijeniti ovisno o tome koliko jaku kavu želite. 
 3. Maknite tavu s vatre i odmah poklopite lonac. Pričekajte četiri do pet minuta prije nego što otkrijete posudu. Kada vidite da se sav talog slio na dno posude, spremni ste za posluživanje kave. Ako se talog nije slegnuo, pokušajte ga poškropiti s malo hladne vode da lakše potone ili ga jednostavno uronite sa žlicom.
kaubojska kava

Turska Kava u Džezvi

“Turska kava” nije vrsta kave, već način pripreme. Popularna u arapskim zemljama i mnogim istočno-europskim regijama, to je tehnika koja je istovremeno jednostavna i elegantna. Metoda je gotovo ista onoj koju biste koristili za pripremu kaubojske kave, ali tehnika je ipak nesto drugačija i kava se kuha u džezvi.

 1. Ulijte hladnu vodu u džezvu i po želji dodajte šečera. Prije zagrijavanja vode stavite na vrh onoliko desertnih žlica kave za koliko šalica tj. osoba kave kuhate. Nemojte još miješati.
 2. Upalite plamenik i postavite džezvu na laganu vatru te nakon 2 minute lagano promiješajte.
 3. Nakon par minuta formirat ce se pjena od kave i kava će se podići do vrha džezve. Uklonite džezvu sa plamenika i sa žlicom pokupite pjenu koju potom stavljate u svaku šalicu kave.
 4. Vratite džezvu na plamenik da se kava još jedan put zakuha tj. da se pjena drugi put digne. Nakon drugog dizanja pjene u džezvi kava je gotova te ju možete lagano uliti u šalice u koje ste prethodno stavili pjenu.

Postoji više sličnih načina kako skuhati tursku kavu, a nama je ovaj gore nekako najautentičniji koji oslobađa punu aromu kave.

turska kava

Moka Kava u Kafetijeri

Jos jedan odličan način pripreme kave koja okusom može biti vrlo slična onoj iz aparata na koju ste navikli, je i upotrijeba kafetijere. Da bi kava iz kafetijere bila odličnog okusa, a ne pregorka ili zapečena bitno je pripaziti na nekoliko stvari:

 • kava mora biti mljevena poput strukture šečera, a sve sitnije od toga doprinosi gorčini
 • kafetijera mora biti potpuno čista i bez ostataka kave od prijašnjeg kuhanja
 • kava se u posudicu nesmije natiskati, već samo lagano napuniti do vrha
 • posudica sa kavom se stavlja u kafetijeru nakon što je voda u donjoj posudi vruća
 • kafetijera se skida sa vatre i donja posuda se hladi hladnom vodom nakon što kava koja izlazi u gornjoj posudi počne kipjeti tj. “grgljati”.

Instant Kava

Vjerovatno najlakši i najbrži našin kuhanja kave bez aparata za kavu je korištenje instant kave ili kave u granulama. Za pripremu instant kave potrebno je samo zakuhati i uliti vruću vodu u šalicu. Tada se dodaje jedna do dvije desertne žlice instant kave i šečera po želji.

instant kava