Imate li fritezu na vrući zrak u kuhinji i niste je očistili neko vrijeme? Jeste li se ikada zapitali kako očistiti fritezu na vrući zrak brzo i efektivno?

Ovi kuhinjski uređaji stekli su popularnost jer se koriste za pripremu raznih jela u restoranima i domaćinstvima koji su prepoznali mnoge prednosti friteze na vrući zrak. Da bi uživali u hrani koju vam sprema potrebno ju je očistiti nakon svake upotrebe, a jednom mjesečno dubinski i detaljno.

U ovom članku dajemo vam sve potrebne informacije o tome kako očistiti fritezu na vrući zrak.

Kako Pravilno Očistiti Fritezu na Vrući Zrak?

Kako ima puno razlicitih modela najpametnije je slijediti smjernice proizvođača za vaš uređaj. Većina friteza na vrući zrak dolazi s dijelovima koji se mogu prati u perilici posuđa, u kojem slučaju je čišćenje prilično jednostavno. U suprotnom, redovito čišćenje obično uključuje ručno pranje pribora toplom vodom i sapunicom.

Glavna jedinica, tj. kučište se nikada ne smije potapati u vodu ili stavljati u perilicu posuđa. To je zato što voda može oštetiti zavojnice i elektroničke komponente uređaja.

Koliko Često Treba Čistiti Fritezu Na Vrući Zrak?

Ako svoju fritezu ne čistite onoliko često koliko biste trebali, ona će se s vremenom zaprljati i hrana će se početi lijepiti, a masnoću je teško ukloniti kasnije kada se nakupi. Zbog toga svoju fritezu tj. košaricu trebate očistiti nakon svake upotrebe.

Ako primijetite da su košara i rešetke ljepljive, ili da ima zagorene masnoće nakon pečenja pomfirta u fritezi na vrući zrak, tada se trebate baciti na temeljito čišćenje. Ako vaša friteza počne čudno mirisati dok kuhate, to je također jasan znak da joj je potrebno dubinsko i temeljito čišćenje. Ako uređaj koristite svakodnevno, najbolje ga je temeljito očistiti jednom mjesečno.

Temeljito Očistite Fritezu na Vrući Zrak Korak po Korak

Prije samog čišćenja slijedite savjete proizvođača vašeg uređaja. Provjerite svoj korisnički priručnik i vidite ima li savjeta o tome kako očistiti fritezu na vrući zrak. Ako su navedeni koraci, trebali biste ih slijediti kako biste izbjegli poništenje jamstva. Ukoliko nemate priručnik ili upute, slijedite naše korake:

1: Isključite uređaj iz struje

Prvo što biste trebali učiniti je isključiti fritezu iz struje i pustiti je da se potpuno ohladi. Košarica ili rešetke bit će vrlo vruće nakon kuhanja i lako biste se mogli opeći. Ako želite ubrzati proces hlađenja, pažljivo uklonite košaru ili rešetke i ostavite ih u sudoperu. Neka se natope u vodi pomiješanoj sa deterdžentom za pranje posuđa kako biste lakše očistili zagorjele ostatke hrane.

2: Uklonite Ostatke Hrane

Košaru, posudicu i rešetke operite u toploj vodi i sapunici te upotrijebite spužvu ili microfibru krpu s mekim vlaknima da izribate sve ostatke.

Ne koristite metalne elemente ili čeličnu vunu za ribanje, jer to može oštetiti zaštitni sloj košarice.

Koristite drveni štapić ili četkicu za zube ako je teško doći do teško dostupnih mjesta. Isperite te ostavite košaru i rešetke da se potpuno osuše. Alternativno, ako se ti dijelovi prema priručniku smiju prati u perilici posuđa, možete to i tako oprati.

koristite cetku za ciscenje friteze na vruci zrak

3: Očistite Unutrašnjost Uređaja

Nakon što ste izvadili košaricu i sve pokretne djelove iz airfryer friteze na vrući zrak, vrijeme je da operete unutrašnjost uređaja. Najbolji način za to je korištenje vlažne krpe od mikrovlakana ili spužvu s malo deterdženta za pranje posuđa, kojom ćete nježno izribati unutrašnjost kako biste uklonili sve ostatke hrane.

Ako primijetite bilo kakve tvrdokorne ostatke, također možete napraviti pastu od sode bikarbone s vodom, nanijeti na ta mjesta i ukloniti nakon 20 minuta vlažnom krpom.

koristite spužvu za ciscenje friteze na vruci zrak

4: Isperite i Obrišite Uređaj

Na zadnjem koraku prebrišite vlažnom krpom unutrašnjost uređaja kako bi uklonili ostatke sapunice. Sada možete i prebrisati vanjsku jedinicu friteze te pustiti da se sve osuši.

Prije umetanja djelova i uključivanja u struju važno je da su svi elementi uređaja u potpunosti suhi.

prebrisite fritezu krpom

Možete li Očistiti Fritezu na Vrući Zrak sa Vodom u Košarici?

U poslijednje vrijeme primjetili smo jedan popularan video gdje korisnik stavlja vodu sa sapunicom direktno u košaricu. Korisnica pali fritezu na vrući zrak na 200C te ostavlja vodu u njoj oko 3 minute nakon čega je košarica potpuno čista.

Neki naši mediji također djele taj video, ali zapravo ta metoda je potpuno nesigurna, a može biti i opasna. Iako to na videu izgleda kao dobro rješenje jer voda ne može zakuhati te na taj način poprskati električne komponente, ipak može biti opasna kombinacija.

Previše vode u posudi kod ovakvog načina čišćenja može dovesti do prskanja po unutranjim električnim komponentama što može dovesti do kratkog spoja i požara.

Može li se Friteza na Vrući Zrak Oprati u Perilici Posuđa?

Kućište air fryer friteze NIJE prikladna za pranje u perilici posuđa ili u sudoperu. Ona sadrži električne komponente koji mogu biti vrlo opasni ako su izloženi vodi.

Nakon korištenja jednostavno uzmite čistu, toplu krpu natopljenu sapunom i obrišite vanjsku stranu vašeg uređaja. Za većinu friteza na vrući zrak košaru i ostale pokretne djelove je sigurno staviti u perilicu posuđa. 

Treba li Očistiti Fritezu na Vrući Zrak Prije Prve Upotrebe?

Nakon što ste kupili i otvorili novu fritezu vjerovatno ste primjetili čudan tvornički miris. To je normalno za sve nove uređaje, ali ipak ne bi trebali odmah staviti hranu unutra i početi kuhati.

Dakle, ako je vaša friteza nova i ima tvornički miris, onda je najbolje da je ostavite praznu oko 30 minuta na najvišoj temperaturi prije nego počnete kuhati. U priručniku je spomenuto da će to sagorjeti ulja i kemikalije koja su proizvođači stavili kako bi se spriječilo oštećenje i trenje tijekom transporta.

cistite fritezu na vruci zrak nakon svake upotrebe

Zaključak

Ako imate fritezu na vrući zrak, mogli biste pomisliti da je njeno čišćenje kompliciran proces. Međutim, zapravo je vrlo jednostavno ako ste slijedili ove korake.

Ne zaboravite biti temeljiti barem jednom mjesečno jer je ključno osigurati da uređaj bude pravilno očišćen. Svakako ne zaboravite slijediti upute proizvođača o tome kako očistiti fritezu na vrući zrak kako biste bili sigurni da je uređaj siguran za korištenje i zdravo kuhanje.