Friteza na vrući zrak je vrlo popularan uređaj u kuhinji jer se može koristiti za kuhanje, prženje i pečenje različitih vrsta jela.

Ali koje su prednosti te nedostaci korištenja friteze na vrući zrak, zašto i da li vam je potrebna? 

Friteza na vrući zrak je vrsta uređaja koja vam omogućuje brzo kuhanje namirnica i vrlo je pogodna za one koji žele uštedjeti vrijeme i energiju dok pripremaju ukusnu hranu kod kuće. Mnogo je prednosti korištenja air fryer friteze na vrući zrak.

U nastavku članka donosimo sve prednosti, ali i nedostatke friteze na vrući zrak.

Kako Friteza na Vrući Zrak Radi?

Prije nego počnemo opisivati sve prednosti i nedostatke korištenja friteze na vrući zrak važno je shvatiti kako ona ustvari radi.

Friteza na vrući zrak ili air fryer je u osnovi uređaj koji kuha hranu koristeći cirkulirajući vrući zrak umjesto ulja. To čini proces pečenja puno zdravijim od tradicionalnog prženja u fritezi sa uljem. Air fryer je zapravo manja izvedenica konvekcijske pećnice koja također kuha hranu kruženjem vrućeg zraka.

Friteza na vrući zrak zagrijava zrak električnom zavojnicom nalik onoj koju ćete naći u konvekcijskim pećnicama. Ventilator se nalazi iznad električne zavojnice te upuhuje vrući zrak u hranu čineći je kuhanom, pečenom i hrskavom.

lakoca koristenja airfryer friteze na vruci zrak

Prednosti Friteze na Vrući Zrak

U današnjem svijetu sve više ljudi postaje svjesno svog zdravlja. Kao rezultat toga, počinju više vježbati i hraniti se zdravije. A jedan od novijih trendova je korištenje vrućeg zraka umjesto dosadašnjeg prženja u ulju neizostavnih i najpopularnijih jela i priloga. 

Lakše do Zdrave Hrane

Postoje zdravstvene prednosti korištenja friteze bez ulja, uključujući smanjenje ukupne masnoće i kalorija u nekim od vaših omiljenih jela! Prednost korištenja friteze na vrući zrak je smanjenje količine ulja koju trebate dodati svojim receptima za stvaranje zdravijih obroka. U usporedbi s pečenjem u pećnici, višak ulja ovdje pada na dno košare umjesto da hrana ostane u ulju i upije svu masnoću. 

Osim toga, dodatna je korist izbjegavanja kancerogenih tvari s kojima je povezana hrana pržena u dubokom ulju – konkretno, akrilamida. Spoj potencijalno kancerogen za ljude koji nastaje kada se hrana s visokim udjelom ugljikohidrata prži ili peće u ulju. Iako su istraživanja jos u tijeku, vjeruje se da friteze na vrući zrak mogu pomoći u snižavanju razine akrilamida koje može proizvesti kuhanje na visokoj temperaturi na bazi ulja.

priprema zdrave hrane u fritezi na vruci zrak

Brzina Pečenja i Ušteda Energije

Većina friteza može se prethodno zagrijati na 200°C za pet minuta ili manje. Kako su su mnogo manje od pećnica, zagrijavanje je brže i grijanje je koncentriranije. Općenito, možete očekivati smanjenje vremena predgrijavanja i kuhanja. Većinu recepata za pećnicu možete pretvoriti u recepte za air fryer fritezu smanjenjem temperature za 5°C i vremena kuhanja za 20%.

Kako su mnogo manje i slabije snage od tradicionalnih pećnica,a trebaju manje vremena za zagrijavanje hrane, lako je zaključiti da i troše manje energije. Međutim ušteda energije ne mora biti uvijek istina, a više o tome pročitajte dolje među nedostacima.

Lakoća Korištenja

Budući da su dizajnirane za jednostavnu upotrebu, samo namjestite temperaturu, vrijeme i spremni ste!

Uglavnom, sve što trebate znati su temperature i vrijeme kuhanja za jelo koje namjeravate pripremiti. Većina recepata preporučuje protresanje košare na pola vremena kako bi se hrana preraspodijelila te ravnomjerno skuhala.

Neki air fryeri dolaze sa unaprijed postavljenim postavkama za određenu vrstu hrane koji su odlični ako često ih pripremate, kao npr. pomrit u fritezi na vrući zrak. Svi uređaji dolaze sa svojim uputama, vodićima i receptima te ćete najbolje rezultate dobiti ukoliko ih pratite jer je svaki model friteze na vrući zrak drugačiji.

podgrijavanje palacinki u fritezi na vruci zrak

Svestranost Uređaja

Postoji toliko mnogo različitih vrsta hrane i recepata koje možete pripremiti u air fryer fritezi na vrući zrak. Niste ograničeni samo na pomfrit, pohance i pečenu piletinu! Praktično bilo koju vrstu hrane koja vam padne na pamet, a stavljate ju u pećnicu, možete pripremiti i u air fryer fritezi.

Također je idealna za podgrijavanje hrane poput pomfrita, pržene piletine, i pizze koja se inače mogu razmočiti kada se podgriju u mikrovalnoj pećnici. Air fryer reaktivira masnoću i ulja u hrani te pomaže u vraćanju hrskavosti prilikom podgrijavanja.

Nedostaci Friteze na Vrući Zrak

Iako su prednosti korištenja friteze na vrući zrak brojne, možda nisu pravi izbor za svakoga. Postoje neki nedostatci koje bi trebali znati kako biste saznali je li air fryer friteza prava stvar za vas.

Nije za Velike Obitelji

Ipak je airfryer friteza mala pećnica i ukoliko imate veliku obitelj, ili pripremate obrok za veći broj ljudi, ograničeni kapacitet kuhanja usporit će vaš napredak. Ako ste samac, par ili imate malu obitelj, to ne bi trebalo predstavljati veliki problem. Međutim, ako imate veliku obitelj, morat ćete pronaći air fryer s velikom košarom ili kuhati svoje recepte u serijama.

Zauzima Mjesto u Kuhinji

Kao i svaki drugi uređaj, može zauzeti popriličnu količinu prostora u vašoj maloj kuhinji. Morat ćete mu odrediti mjesto na kuhinjskoj ploči ili pronaći odgovarajuće mjesto za njega. Nisu ogromni ni teški, ali su neki od njih ipak pristojne veličine, a čak i manji modeli, mogu zauzeti značajan prostor.

Ako ga odlučite ostaviti na radnoj površini, imajte na umu da mora imati dovoljno prostora oko sebe kada je u upotrebi. Zatvoreni prostor može uzrokovati pregrijavanje uređaja, a zapaljivi predmeti u blizini potencijalno mogu izazvati požar.

airfryer friteza nije za pripremu vece kolicine hrane

Prilagođavanje Uređaju i Eksperimentiranje

Kako smo već gore napisali, nisu sve friteze na vrući zrak iste. Kao i kod mnogih uređaja, morate upoznati svoju fritezu kako biste mogli kuhati hranu koja najbolje odgovara vašem uređaju. Kao opće pravilo, vrijeme kuhanja hrane ovisi i o modelu friteze koju imate. Uz malo pokušaja i pogrešaka, trebali biste moći odrediti koliko će dugo trebati kuhati različite vrste hrane.

Iako većina njih ima mjerač vremena koji prati koliko je vremena potrebno za kuhanje, to nije nužno dobar pokazatelj točnosti. Za savršeno pripremljenu hranu morat ćete eksperimentirati sa svojom air fryer fritezom, jer su mnogi online recepti sa temperaturom i vremenom kuhanja možda drugačiji od postavki za vašu. 

Ušteda Energije

Iako ne smatramo da je potrošnja energije nedostatak friteze na vrući zrak, važno je ipak naglasiti razliku pećnice i air fryera. Iako troše više energije, pećnice imaju ugrađeni termostat te kada dostignu željenu temperaturu održavaju je povremenim paljenjem, dok airfryer friteza konstantno zagrijava. Zato se željena temperatura u air fryeru po receptu smanjuje za 5C i vrijeme pečenja je kraće za oko 20%. 

Dakle, u nekim slučajevima tj. kada pripremate veće količine hrane koja zahtjeva dugo pečenje zapravo možete potrošiti i više energije od konvekcijske pećnice. Važno je naglasiti da ne kupujete fritezu na vrući zrak jer mislite da će uštedjeti energiju i novac ukoliko često pripremate veću količinu hrane. Zato je važno prije kupovine usporediti sve modele koji vas zanimaju i otkriti onaj koji će najviše odgovarati vašim potrebama.

dodatne opcije kuhanja

Ograničenost Hrane i Količine pri Kuhanju Raznih Recepata

Dok gotovo sve možete kuhati na štednjaku ili u pećnici, friteza na vrući zrak ima neka ograničenja. Iako nudi dosta svestranosti, od vrste hrane i recepata koje možete kreirati, do tehnike kuhanja koju možete koristiti, veličina košarice ima ograničenja u vezi s onim što zapravo stane u nju.

Na primjer, dio pečenih krumpira ne stanu u košaru jednostavno zato što su veliki ili ste ih narezali previše. Isto tako nekada ne možete staviti cijelo pile u nju, a da bude dobro i ravnomjerno ispečeno. To dovodi do toga da morate kuhati u serijama, što nije idealno ako želite da vam se sva hrana posluži topla u isto vrijeme.

peceno pile u fritezi na vruci zrak

Treba li Kupiti Fritezu na Vrući Zrak?

Uz toliko vrsta i modela dostupnih na tržištu, najbolja friteza na vrući zrak ovisiti će o vašem životnom stilu, navikama kuhanja i budžetu. Ako ste tip koji svakodnevno kuha, poželjet ćete fritezu na vrući zrak jer je jednostavna za korištenje i ima velik broj funkcija. Ako kuhate za obitelj ili imate pretrpan raspored, razmislite o kupnji one koja dolazi s programibilnim timerom i nizom unaprijed postavljenih opcija kuhanja.

Odličan je izbor za samce, studente ili male obitelji jer priprema male količine hrane lagano i brzo. Također se pokazala izvrsna kao dodatak u apartmanima za iznajmljivanje ili vikendicama gdje tradicionalna pećnica nije potrebna ili je skup izbor.

Svakako prije kupovine obavezno istražite značajke one koju razmatrate kako biste bili sigurni da će zadovoljiti vaše potrebe kuhanja. Air fryer friteze dolaze u raznim oblicima i veličinama, a cijene se kreću od 90 do 150 EUR i na više.

Zdrava Prehrana 

Air fryeri su izvrstan dodatak svakoj kuhinji jer omogućuju pripremu zdravije hrane od friteze sa uljem. Međutim, važno je upamtiti da vas posjedovanje takvog uređaja neće automatski učiniti zdravijima. Važno je i koje namirnice koristite te kakvu vrstu hrane pripremate.

Na kraju krajeva, za dobro zdravlje, najvažnija stvar je zdrava prehrana i svakodnevna tjelovježba.