3D olovke su super! Mogućnosti su beskrajne kada je riječ o korištenju ovih olovaka. Možete crtati, slikati, pisati, pa čak i stvarati 3D objekte! 3D olovka može biti vrlo korisna za stvaranje raznih stvari, poput nakita, korisnih predmeta ili igračaka. Dok neki možda vide 3D olovke kao ništa više od igračke, stvarnost je da ovi svestrani alati mogu imati širok raspon primjena. No, koji je najbolji način za početak? Ako tražite cool ideje za 3D olovke koje biste mogli isprobati, pogledajte naš popis u nastavku!

Kako Početi Crtati sa 3D Olovkama?

Ukoliko želite naučiti crtati i izraditi vlastiti 3D model, ali niste sigurni kako započeti, možda je najbolje koristiti predložak. S 3D olovkama možete stvoriti što god želite, ali prvo ih morate naučiti koristiti i početi crtati po papirnatim šablonama. Važno je dobiti “osjećaj olovke” i razumjeti važnost pravog kuta crtanja. Dobar kut olovke omogućit će vam crtanje savršeno poravnatih linija i omogučiti osjećaj za dimenziju. 

Za tu svrhu postoji mnogo gotovih šablona na specijaliziranim internet stranicama poput:

Kako izgleda crtanje 3d olovkom po predlošcima pogledajte u videu ispod.

Što Crtati + Ideje za 3d Olovke

3D olovke koriste se i kao obrazovni alati za podučavanje djece, učenika i odraslih osnovama geometrijskog crtanja i perspektive. Mogu se koristiti na mnogo različitih načina, ali najbolji način da naučite koristiti 3D olovku jest da počnete s jednostavnim oblicima i prijeđete na one složenije. U nastavku donosimo ideje za 3d olovke s kojima možete početi.

Nakit 

Izrada nakita odlična je ideja za početak eksperimentiranja s 3D olovkom jer vam omogućuje da vježbate svoje vještine na ravnoj površini. Ovo je zabavan i relativno jednostavan način izrade unikatnog nakita kojeg možete i personalizirati dodavanjem imena, inicijala ili datuma. Nakon što se osjećate samopouzdano i ugodno u svojoj tehnici, pokušajte dizajnirati vlastite i kompliciranije komade.

Privjesak

Privjesak je još jedna prilično jednostavna ideja koju možete izraditi sa 3d olovkom. Odličan je izbor za vježbanje, ali može postati izvrstan i unikatan poklon za najdraže.

Narukvica

Izrada narukvica 3d olovkom je izbor kojeg mnogi umjetnici koriste za izradu svojih unikatnih narukvica. To je zabavan i jeftin način izrade koji ima puno potencijala za kreativnost. Sa 3D olovkom mogu se izraditi narukvice po mjeri ruke koje također imaju atraktivan efekt.

Mala Kutija za Nakit

Jeste li ikada trebali malu kutiju za nakit ili pohranu, ali niste mogli pronaći ništa što je baš odgovarajuće veličine da stane na određeno mjesto? Pa, sada možete napraviti svoju vlastitu kutijicu pomoću 3D olovke. Odlična ideja je i izrada personalizirane kutijice u željenoj boji.

Modeli Poznatih Građevina

Ukoliko volite 3D slagalice, možete izgraditi svoje 3D modele raznih građevina. Jedan od najpopularnijih za početnike je Eiffelov toranj koji ima sve četri strane istog oblika, a moguće je pronaći i predloške u raznim veličinama. 

Malo kompliciraniji, ali opet prilično jednostavan za izradu je i Big Ben.

Također možete stvoriti cijele gradove ili izgraditi detaljne modele pojedinačnih zgrada. Možete čak stvarati krajolike i napraviti minijaturne replike raznih poznatih znamenitosti. Izrada kipa slobode je već malo teži izazov, ali je isto odlična ideja za vježbanje.

Izrada Slike i Oslikavanje zida 

Ovisno o vašoj kreativnosti, također možete izraditi vlastita personalizirana umjetnička djela 3D olovkom koristeći olovku kao kist za slikanje. S 3D olovkom možete dodati dimenziju i teksturu svakom crtežu ili slici. Jednostavno nacrtajte obrise svog dizajna olovkom, a zatim ga ispunite bojom. Takav gotovi rad možete objesiti na zid i time urediti svoj dom.

Životinje i Igračke

Na internetu ima jako puno predložaka za izradu životinja i raznih igračaka. Od jednostavnih do onih teških, sigurno ćete pronaci jednu životinju koju biste mogli izraditi. Neke od njih su nevjerojatno detaljne, ali ukoliko ste početnik krenite od jednostavnijih.

Stalak i Maskice za Mobitel 

Od svih ideja što napraviti s 3D olovkom, stalak za mobitel je jedan od korisnijih malih predmeta. Imati sigurno mjesto za postavljanje telefona korisno je u mnogim situacijama, a za izradu jednog potrebno je nešto mjerenja, volje i vremena potrebnog za izradu.

Možete izraditi i maskice za mobitel, a u videu ispod je tutorijal kako napraviti jednu.

Sjenilo za Lampe

Ovo je odlična ideja ukoliko vam se uništilo postojeće sjenilo na lampi. S 3D olovkom možete izraditi novo sjenilo na kojem možete izraziti svoju kreativnost, a možete i odabrati uzorak koji vam se sviđa te krenuti s crtanjem!

Jeste li znali da sa 3D olovkom možete izraditi luster. Odličnu ideju za jeftin i moderan luster donosimo u videu ispod.

Makete

Sa 3D olovkom mogu se izraditi i vrlo detaljne makete brodova ili automobila. Slijedeća dva videa pokazuju vrhunske radove umjetnika koji su se uz puno truda i rada specijalizirali za izradu maketa koristeći 3D olovku.

Zaključak

3D olovke su sjajni alati koji se mogu koristiti za stvaranje nekih doista nevjerojatnih predmeta. Pokazali smo vam naših omiljenih 10 ideja za 3D olovke, ali postoji bezbroj mogućnosti što se može stvoriti s ovim svestranim uređajima. Sada kada ste vidjeli sve te ideje, odaberite odgovarajući filament za 3D olovku i krenite izrađivati. Dakle, ako ste tek počeli raditi ili ste u potrazi za nekim novim i uzbudljivim idejama, nadamo se da vas je ovaj popis inspirirao.