Kupaonica je jedna od najvažnijih prostorija u kući. Trebala bi biti čista i funkcionalana, ali u isto vrijeme, trebala bi biti atraktivna i udobna. Iz tog razloga vrlo je važno pronaći najbolji način za uređenje kupaonice.

Imati idealnu kupaonicu ima nekoliko prednosti, uključujući osjećaj osvježenosti i opuštenosti nakon tuširanja, čistu i organiziranu kupaonicu, te dobar osjećaj kada se pogledate u ogledalu. Savršena kupaonica može biti izvrstan dodatak vašem domu i može biti onoliko jednostavna ili razrađena koliko želite.

U nastavku članka donosimo ideje za uređenje kupaonica.

Kako odabrati pravi dizajn za kupaonice

Internet je prepun fotografija raznih ideja kupaonica sto može otežati potragu za idealnim rješenjam za vaš idealan dizajn ili potrebu. Nekad je teško pronaći pravu inspiraciju jer je toliko puno predložaka i stilova uređenja.

Da li kupaonu urediti tradicionalno ili moderno ovisi i o vašoj kući kao cjelini. Razmislite koliko bi čudno izgledala moderna kupaona sa neonskom led rasvjetom kričavih boja u rustikalno uređenoj spavaćoj sobi, ili u vintage dnevnom boravku.

Ne tvrdimo da u starijoj kući trebate urediti kupaonicu u rustikalnom stilu ukoliko želite moderan dizajn, ali razmislite o modernom dizajnu sa tradicionalno rustikalnim dodacima u obliku dekoracije. 

Kako Urediti Kupaonicu?

Prije nego pristupite uređenju kupaonice razmotrite koje su vam opcije dizajniranja u skladu sa veličinom prostora i vašim potrebama.

Najosnovnije je ugradnja tradicionalne kombinacije umivaonika, tuš kade ili kade i WC školjke. Uračunajte prostor za veš mašinu, bojler i eventualne ostale dodatke koje služe vašim potrebama.

Možda ćete izgraditi novu kupaonicu od nule ili ukoliko renovirate postojeću, svakako pregledajte što više fotografija različitih dizajna kako bi dobili dobru ideju.

Prilikom dizajniranja možete odabrati temu za svoju kupaonicu za koju bi bilo poželjno da je usklađena s ostatkom kuće. 

Mala Kupaonica

Mala kupaonica iako vam se čini pretrpana i da vam sve neće unutra stati, isto može biti skladno uređena. Perilice i sušilice za rublje mogu se postaviti jedna na drugu, čak i sakriti u ormar ili ih možete ograditi zavjesom. U nastavku pogledajte nekoliko video ideja za uređenje malih kupaona.

Kupaonica u Potkrovlju

Kupaonice u potkrovlju mogu biti savršeno uređene, iako vam se čini da vas krov spriječava da iskoristite puni potencijal prostora. Upravo suprotno, možda ćete trebati više planirati zbog ograničenosti prostora, ali i one mogu zasjati u punom sjaju. Pogledajte ideje u videu ispod.

Kupaonica bez pločica

Keramićke pločice možda jesu standardni izbor u uređenju kupaona, ali sigurno nisu jedina opcija. Koliko god naši stari tvrde da se bas pločice trebaju postaviti na zid ili pod, ipak je razvoj tehnologije učinio boje i tapete odlićnim izborom pri uređenju kupaonica.

Obojani zidovi

Zidovi mogu biti obojani bojom za zid, samo je bitno pripaziti prilikom kupovine boje da je namjenjena kupaonicama, tj. da može podnijeti vlagu. Dobro je prije bojanja premazati zid primerom kako bi se stvorio dodatni zaštitni film na zidu koji će bolje vezati boju i sprječavati razvoj gljivica. Isto tako, dobra je ideja u boju umiješati sredstvo protiv stvaranja gljivica kako bi se dodatno osigurali i produljili trajnost i izgled svježe obojanog zida. 

Mikrocement

Microcement je vrlo popularan izbor pri renovaciji kupaonica. Sa mikrocementom mogu se premazati sve površine kao i kada te umivaonici. Također se može premazati preko postoječih keramičkih pločica bez potrebe za rušenjem te pruža odličnu zaštitu protiv vlage.

Tapete

Iako su tapete za mnoge veliko ne, važno je napomenuti da postoje specijalizirane tapete upravo za kupaonice koje mogu izdržati vlagu i trajati dosta godina. Razvojem digitalne industrije broj različitih dizajna tapeta povečao se narednih godina i opet učinio tapete popularnim izborom. Bitno je se tapete pravilno postave i zalijepe kvalitetnim ljepilom jer u suprotnom, vlaga u zraku će početi odvajati tapete u kutevima ili na lošim spojevima.

Epoksidna smola

Jos jedan trend u uređenju kupaonica je epoksi smola. Epoksidne smole su prilično čvrste i trajne, ali zahtjevaju visoku stručnost majstora koji će je pravilno postaviti. Dobri majstori su pravi umjetnici i takva kupaona je unikatna i vrlo često vrhunski umjetnićki rad.

Moderne Kupaonice

Iako bi u ovu kategoriju mogli staviti jos različitih stilova uređenja odlučili smo se za ove koje ostavljaju dojam luksuza i elegancije. 

Crna 

Crna boja ako je pravilno odabrana čini prostoriju elegantnom. Dobro se slaže sa drugim bojama u smislu detalja. Crna sa srebrnim, bijelim, brončanim, zlatnim ili ćak nekim tamnim elementima može luksuyni dojam prostorije. Važno je ne pretjerivati sa crnom jer možete postići i kontra efekt, te u potpunosti zatvoriti prostoriju.

Bijela 

Bijela označava čisto, sterilno i otvoreno sto je čini najpopularnijom bojom u kupaonicama. Super se uklapa u modernim i u tradicionalnim stilovima.

Mramor ili granitne ploče

Mramor u je popularan izbor kod većih i prostranijih, ali je odličan izbor i za manje kupaonice i klasičan je izbor za luksuzni prostor. Prirodni mramor je vrlo otporan i čvrst materijal kojeg nije teško održavati. Mana mu je visoka cijena, ali postoje imitacije koje nisu toliko skupe i dobra su kvalitetna zamjena za prirodni mramor.

Rustikalne i tradicionalne kupaonice

Tradicionalni kupaonski dizajn tipično uzima inspiraciju od onoga što je trenutačno u trendu u dizajnerskom svijetu, u kombinaciji s materijalima i dekorom koji pripadaju nekom povijesnom razdoblju. Tradicionalni rustikalni stil znači i upotrebu organskih elemenata i utjecaja iz prirode, a u skladu s prirodnom temom. Rustikalni dekor poznat je po paleti toplih, zemljanih i neutralinh boja. 

Zaključak

Zaključno, kupaonica nije samo mjesto gdje se tuširate, već je i mjesto gdje se opuštate i spremate za novi dan. Osim samog dizajna kupaonice, postoji još nekoliko elemenata koje trebate uzeti u obzir prilikom projektiranja kupaonice. Na primjer, osvjetljenje, dekoracije i namještaj mogu igrati važnu ulogu u tome da vaša kupaonica djeluje opuštenije. U ovom tekstu pokazali smo vam više od 100 dizajna u nekoliko stilova uređenja kao i o veličini prostora. Ukoliko vam se članak svidio podjelite ga linkovima ispod.