Jeste li ikada razmišljali o tome kako ukloniti ogrebotine s pametnog sata?

Pametni satovi postali su jedan od najpopularnijih uređaja i koriste se kao praktična zamjena za pametne telefone, a nose ih gotovo svi.

Međutim, morate biti svjesni činjenice da je ekran pametnog sata osjetljiv na ogrebotine.

U ovom ćemo članku objasniti kako ukloniti ogrebotine s pametnih satova.

Kako Nastaju Oštećenja na Ekranu Pametnog Sata?

Oštećenje i ogrebotine mogu nastati redovitom uporabom sata, trljanjem o odjeću najčešće sa gumbima na rukavima košulje. Dječji pametni satovi su posebno osjetljivi na razna oštećenja jer ih djeca kroz igru i aktivnosti vrlo brzo izgrebu.

Srećom, za takva lagana oštećenja postoji nekoliko jednostavnih trikova koje možete isprobati kako biste uklonili ogrebotine na svom pametnom satu.

Pošto ekran sa vremenom, korištenjem i habanjem gubi svoj sjaj, moguće je primjetiti lagana ostećenja koja se lako mogu ukloniti poliranjem. Poliranjem se uklanja dio sloja ekrana i stoga to nije pametno često raditi jer ukoliko se premaz stakla ukloni, sat ce se lakše ponovno ogrebati u buducnosti. Važno je istaknuti i da veća ostećenja i dublje ogrebotine niti jedan od ovih trikova neće ukloniti. 

ogrebotine ekrana pametnog sata pod mikroskopom

Trikovi za Uklanjanje Ogrebotina na Pametnom satu

Postoji nekoliko načina na koje možete pokušati ukloniti ogrebotine sa svog pametnog sata. Ako imate malu ogrebotinu, možda je možete ispolirati mekom krpom za poliranje.

Važno je koristiti meku krpu poput microfibre kako ne bi dodatno izgrebali ekran sata.

Ako je ogrebotina značajnija, pokušajte upotrijebiti neku od ovih pasta u nastavku. Ukoliko nijedna od ovih metoda ne uspije, najbolje je potražiti pomoć stručnjaka, a ako je ogrebotina duboka možda ćete morati i zamijeniti zaslon na svom pametnom satu.

Pasta za zube

Za ovu metodu najbolja je zubna pasta za izbjeljivanje zubi, tj. ona koja među sastojcima ima sode bikarbone, dok pasta za zube u gelu nije dobra za ovaj postupak.

  • Nanesite malu količinu paste za zube na izgrebano mjesto ekrana.
  • Zatim kružnim pokretima dobro utrljajte pastu u staklo.
  • Uklonite pastu sa mekom krpom.
  • Nastavite polirati trljanjem krpe nekoliko sekundi dok se ogrebotina više ne vidi.
  • Ponovite radnju ukoliko je potrebno.

Pasta za poliranje laka automobila

Pasta za poliranje automobila također moze pomoći pri uklanjanju nešto većih ogrebotina na ekranu pametnog sata. Postupak aplikacije i poliranja je isti kao i kod iznad navedene metode, ali je polir pasta najagresivnija od ovih navedenih metoda stoga preporučujemo oprez pri korištenju.

Soda bikarbona

Možete izraditi pastu od sode bikarbone, nanijeti te zatim ispolirati ekran pametnog sata. 

Pasta od sode bikarbone je nešto agresivnija od paste za zube, a opet slabija od paste za poliranje laka automibila.

Sve što trebate je pomiješati prah u omjeru 2 prema 1 sa vodom i tako napraviti pastu. Kako se radi o maloj količini potrebne smjese, dovoljna je jedna čajna žlicica sode bikarbone sa par kapi vode koju miješate dok ne dobijete pastu.

pametni sat prije i poslije uklanjanja ogrebotina sa pastom za zube
Fitness narukvica prije i poslije uklanjanja ogrebotina sa pastom za zube

Sprječavanje Ogrebotina – Što Učiniti da ih Izbjegnete?

Staklo otporno na ogrebotine jedna je od glavnih inovacija koje su se posljednjih godina pojavile u svijetu pametnih telefona, ali i satova. Takvo staklo na svojoj površini ima zaštitni sloj, što ga čini otpornijim na ogrebotine od običnog stakla.

Najpoznatije od njih je Gorilla staklo koju koriste večina proizvođača pametnih uređaja za svoje ekrane. Međutim, niti takav ekran nije u potpunosti zaštićen od oštećenja, osobito ako je izložen raznim fizičkim aktivnostima i silama kao što su padovi, udarci i sl.

Iz tog razloga dobro je zaštititi ekran sa dodatnim zaštitnim staklom ili folijom za sprječavanje ogrebotina.

Zaključak

Ako imate pametni sat, znate koliko može biti frustrirajuće kada se na njegovom ekranu pojave ogrebotine. Srećom, postoje neki trikovi pomoću kojih ih možete lako ukloniti.

Male ogrebotine s pametnog sata najlakše ćete ukloniti krpom za poliranje dok nešto veće zahtjevaju upotrebu neke od pasti koje smo naveli. Veća oštećenja je teško ukloniti bez stručne pomoći ili zamjene ekrana, stoga je najbolja ideja ugraditi zaštitno staklo za pametni sat.

Ako želite ostati bez brige o oštećenjima na vašem pametnom satu, ne propustite priliku i pogledajte ponudu zaštitnih stakala u dućanima Mobilego i Muziker.hr. Ne samo da će vam ova zaštita olakšati život, već će i dugoročno zaštititi vaš uređaj od neželjenih ogrebotina i oštećenja.