Zanima li vas kako radi, te koliko troši sušilica rublja? Kako možete osigurati da vaša sušilica radi glatko i učinkovito? Koju sušilicu rublja odabrati za vaše potrebe?

U nastavku članka saznat ćete najvažnije o sušilicama rublja, njihovoj funkciji i načinu rada, sve kako biste mogli odabrati model koji najbolje odgovara vašim potrebama i preferencijama.

Što je i Kako Radi Sušilica rublja?

Sušilica rublja je električni uređaj koji se koristi za brzo sušenje odjeće nakon pranja. Radi tako da se odjeća vrti unutar bubnja koji koristi kombinaciju topline, vrtnje i protoka zraka za sušenje rublja uklanjanjem vlage iz mokre odjeće. Na ovaj način rublje se suši bez potrebe za korištenjem stalka za odjeću ili konopa za rublje.

Postupak Rada Sušilica Rublja

Sušilica rublja ima motor koji remenom okreće bubanj na kojem se nalaze lopatice koje rotiraju i prevrču odjeću unutar stroja.

Većina sušilica radi usisavanjem suhog zraka izvana u bubanj kroz ventilacijski sustav, te kasnije ispuštanjem vlažnog zraka van kroz filter.

Ventilator usisava suhi zrak koji zatim prolazi kroz grijači element te se ispušta u bubanj pomoću raznih rupica na samom bubnju i lopaticama. Odjeća se zatim suši upuhivanjem tog vrućeg zraka u napunjen bubanj prilikom rotacije i prevrtanja.

unutrasnjost susilice rublja
Unutrašnjost sušilice rublja

Kako Sušilica Zna Kada je Odjeća Suha?

Najbolje sušilice rublja opremljene su raznim senzorima koji nadziru uvjete rada kako bi postigli optimalno sušenje za svako punjenje ili bilo koju razinu sušenja koju odaberete. Senzori također nadziru temperaturu ulaznog i izlaznog zraka dok senzorske trake u bubnju detektiraju razinu vlage u odjeći.

Kada zrak postigne pravu temperaturu i odjeća je suha koliko bi trebala biti, ciklus sušenja se automatski zaustavlja. Uređaji bez senzora se zaustave u određenom tj. zadanom vremenskom razdoblju sušenja i kod njih je potrebno provjeriti da li je rublje suho nakon isteka ciklusa.

susilice sa senzorom imaju mnogo ciklusa susenja
Sušilice sa senzorom imaju više ciklusa sušenja na izbor

Skuplja li se Odjeća u Sušilici Rublja?

Ako svoju odjeću perete u ciklusu vruće vode i/ili koristite sušilicu na visokoj temperaturi, odjeća se može skupiti. To je zato što će visoka temperatura isušiti vlakna u odjeći, uzrokujući njihovo skupljanje.

Kao neko općenito pravilo, i za pranje i za sušenje rublja vrijedi da ukoliko se koriste visoke temperature, veća je i mogučnost skupljanja odjeće.

Zašto je Važno Čistiti Filter Sušilice Rublja?

Dok se vaša odjeća vrti u bubnju uređaja, toplina i strujanje zraka potiskuju razne čestice, mucice i dlačice s tkanine kroz ventilacijski sustav. Filter sušilice hvata tj. skuplja taj višak raznih otpadaka. 

Začepljen ili pun filter može produljiti vrijeme sušenja rublja i tako utjecati na energetsku učinkovitost vaše sušilice.

Kada se filter začepi, stroj radi pod većim opterečenjem te u ekstremnim slučajevima to može dovesti i do požara u vašoj sušilici.

Zbog toga je važno očistiti filter četkom ili usisavačem nakon svakog ciklusa sušenja, zbog sigurnosti, te kako bi vaše rublje uvijek bilo pravilno i ravnomjerno isušeno.

filter susilice nakon pranja rublja
Filter sušilice rublja

Koliko Troši Sušilica Rublja?

Potrošnja struje sušilice rublja ovisi o nekoliko faktora, a najbitniji je energetska učinkovitost uređaja. Uređaji u energetskom razredu A su najučinkovitniji, dok su oni u razredu G najmanje efikasni te troše više električne energije.

Da biste saznali koliko točno električne energije troši sušilica za rublje, morate uzeti u obzir snagu motora uređaja, koliko vremena radi, temperaturu koju koristite i količinu rublja koju perete. Ako znate ove vrijednosti, te uz pomoć tabele energetske učinkovitosti lako možete izračunati koliko električne energije troši vaša sušilica. 

Kako Uštedjeti Prilikom Sušenja Odjeće u Sušilici?

Sušilica rublja je uređaj koji može trošiti popriličnu količinu energije, ali postoji par načina kako možemo uštedjeti pri svakom pranju. 

  • Ne preopterečujte bubanj sušilice sa rubljem
  • Ne koristite najvišu temperaturu sušenja
  • Redovito čistite ventilacijski sustav i filter
  • Sušite rublje u vrijeme jeftinije struje
odjeca se skuplja na visokim temperaturama pranja i susenja

Kako Odabrati Odgovarajuću Sušilicu Rublja?

Kada je riječ o odabiru prave sušilice za rublje, vađno je odabrati model koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. Pri kupnji sušilice treba razmisliti za što, kako i koliko ćete je koristiti.

Ako planirate sušiti mnogo odjeće, odaberite model velikog kapaciteta, dok su slabiji i manji modeli odlični za samce i manje obitelji.

Veličina sušilice rublja određena je i količinom prostora koju zauzima u vašem domu te je bitno prije kupovine i to uzeti u obzir.

Srećom, danas postoje i mini sušilice rublja koje će se uklopiti i u najmanje kupaonice, ali se mogu koristiti i u kamp prikolicama te studentskim domovima. 

Ako često sušite rublje i želite uštedjeti na računima za struju, odaberite model koji troši manje električne energije gledajući tabelu energetske učinkovitosti uređaja. Također biste trebali provjeriti jamstveni rok odabranog modela kako biste bili sigurni da ste osigurani u slučaju kvarova.

Zaključak

Sušenje rublja nakon pranja je neizostavan posao s kojim se susreću sva kućanstva. Kako bi ubrzali i olakšali taj postupak, mnogi se odlučuju za kupovinu uređaja bez da su se zapitali kako radi sušilica rublja, te koliko energije može potrošiti.

U ovom članku pokazali smo vam osnovne informacije, dodali par savjeta za sigurno korištenje, kao i na što trebate pripaziti prilikom kupovine.