3D olovka se pokazala kao revolucionarni alat koja se koristi za mnoge primjene, uključujući izradu prototipova, kreativne ilustracije, arhitekturu, dizajn i mnoge druge kreativne ideje i umjetničke zadatke. 

Ali kako 3D olovka zapravo radi i koji su rizici korištenja? Koja je razlika između obične i 3D olovke?

Ovaj članak objašnjava što je zapravo 3D olovka, kako funkcionira, koliko je sigurna za korištenje i ima li utjecaj na vaše zdravlje.

Kako 3d Olovka Radi?

Olovke za 3D ispis su mali ručni uređaji koji vam omogućuju stvaranje trodimenzionalnih objekata crtanjem linija u stvarnom vremenu. Kao što ime sugerira, imaju oblik olovke s ugrađenim aparatom za grijanje i cijevi za obradu termoplastike tj. filamenta.

Olovka za 3D pisač radi zagrijavanjem odabranog filamenta u cijevi za obradu niti. Kao rezultat toga, plastika se može tiskati te oblikovati u različite oblike. 

Korisnici mogu skicirati linije okomito i vodoravno kontrolirajući ispuštanje plastičnog filamenta. Nakon izrade svake linije, potrebno je pričekati nekoliko sekundi da se plastika ohladi i zatim može prijeći na sljedeću liniju.

Razlika Između Obične i 3D Olovke

Olovka za 3D pisač slična je tradicionalnoj olovci po tome što ima cijev i spremnik s tintom. Razlika je u tome što umjesto tinte, olovke za 3D printere koriste termoplastiku u obliku filamenta za iscrtavanje željenog oblika. 3d olovka također u sebi sadrži grijači element koji topi tu termoplastiku, te mora imati izvor električne energije za korištenje.

Je li 3D olovka sigurna za korištenje?

Mnogi ljudi zainteresirani za 3D olovke postavljaju pitanja o sigurnosti korisnika ove tehnologije. Kao i kod 3D pisača, ovo uvelike ovisi o olovci i materijalima o kojima je riječ. Dok neke olovke mogu koristiti ABS filamente na bazi nafte, PLA filamenti su biorazgradivi te manje stvaraju miris i zahtijevaju niže temperature obrade. Određene olovke mogu biti jako vruće, dok neki filamenti smrde prilikom zagrijavanja. 

3d olovka ispusta pare

Pare od Plastike

Opasnost povezana s ovom specifičnom činjenicom jest ta da plastika ima tendenciju otpuštanja neugodnih para kada se zagrije do temperature taljenja. Najčešći filamenti koji se koriste u 3D olovkama su ABS i PLA. Od ta dva, ABS je na bazi nafte i ispušta mnogo štetnije pare, dok pare opasne za zdravlje ispušta tek na temperaturama iznad 400 stupnjeva Celzijusa iako 3D olovke ne dostižu tu temperaturu. PLA pare (koji je na bazi od biorazgradivih biljnih tvari poput kukuruza) su puno sigurnije za udisanje i ovo sveučilišno istraživanje pokazuje da je rizik od PLA para na zdravlje nizak. Ipak, najbolja sigurnosna mjera je osigurati da radite u dobro prozračenom prostoru kada god koristite 3D olovku. Soba s otvorenim prozorima trebala bi biti dovoljna. Ako planirate koristiti ABS filament dulje vrijeme, najbolje je da nosite zaštitu za disanje.

Opasnost od opeklina

Prilikom topljenja plastike za 3D olovke, vanjska površina olovke je izolirana od topline. Međutim, sam vrh 3D olovke često je mali, izloženi komad metala. Nakon nekoliko minuta neprekidne uporabe, ovaj vrh može postati dovoljno vruć da izazove bolnu opeklinu čak i uz samo trenutni kontakt. Za mlade može biti dovoljno upozorenje da je ovaj dio olovke vrlo vruć. Međutim, isto se ne može reći za vrlo malu i znatiželjnu djecu. Za njih je najbolje da koriste dječje 3D olovke i PCL filamente koji se tope na temperaturi od oko 60 stupnjeva Celzijusa.

3d olovka ima metalni vrh

Električna veza

3D olovke se često napajaju punjivim baterijama koje su mnogo sigurnije od električne veze. Osim toga, kabeli za napajanje obično su prilično čvrsti i dizajnirani da izdrže toplinu koja nastaje tijekom procesa punjenja.

Večina 3D olovaka moraju biti stalno napajane električnom vezom, a kao i kod svakog električnog uređaja, to može predstavljati opasnost za malu djecu. Srećom, većina 3D olovaka opremljena je vrlo čvrstim kabelima za napajanje otpornim na toplinu. Zbog toga je manja vjerojatnost da će biti oštećeni diranjem, ali malo upozorenja i nadzora ne škodi.

3d olovka povezana elektricnom vezom

Zaključak

Kao što vidite, opasnosti pri radu sa 3D olovkama zapravo se mogu izbjeći. 3D olovke nisu ništa opasnije od standardnih električnih uređaja, ali ostaviti malu djecu da ih sami koriste možda nije dobra ideja. Nadamo se da vas je ovaj članak riješio brige i uklonio dvojbe o sigurnosti korištenja 3D olovke.