Često ne shvaćamo koliko je važno imati perilicu sve dok iznenada ne prestane raditi. Kvarovi perilice rublja mogu biti noćna mora za svako kućanstvo ali mnogo od tih problema možete i sami riješiti bez pozivanja servisera.

Mnogo je razloga zašto vaša perilica rublja može prestati raditi, od neispravnog remena do pokvarenog motora.

U nastavku članka donosimo 9 najčešćih problema s perilicom rublja, zajedno s nekim rješenjima.

Poskakuje i pojačano vibrira u radu

Perilica rublja obično vibrira na određenoj razini, ali ako primijetite iznenadno pojačano vibriranje ili vam se čini da perilica poskakuje uokolo, nemojte paničariti, to je često uobičajen problem.

Moguće je da je perilica rublja nije u ravnoteži ili zato što su sigurnosne matice na nogama perilice olabavljeni ili odvojeni. Provjerite ravninu perilice sa libelom i pritegnite zaštitne matice na nogama da izravnate uređaj. Ukoliko je perilica nova potrebno je ukloniti sigurnosne zaštite perilice prije puštanja u rad. 

Razlog povećane vibracije moze biti premalo ili čak previše rublja u perilici pa pripazite da uvijek optimalno napunite uređaj.

Stvara buku dok radi

Perilice rublja inače stvaraju buku dok rade. Ali ako primijetite naglo povećanje količine buke koja dolazi od njih, postoji niz mogućih uzroka.

Ako primijetite da vaša perilica proizvodi neobične zvukove, nemojte ih ignorirati! Moguće je da je nešto zapelo u bubnju ili gumenoj brtvi vrata – poput kovanica ili malog predmeta.

Možda ćete moći vidjeti krhotine, kamenčiće, pijesak i sl. Ako perilica nije bila očišćena neko vrijeme i ima stvari zaglavljenih u bubnju ili se čak bubanj ne okreće do kraja.

Ukoliko perilica ima pojačani “metalni” zvuk prilikom centrifuge moguče je da je ležaj u kvaru i u tom slučaju trebat će te pozvati servisera.

odjeca je natopljena vodom nakon pranja u periici rublja

Odjeća je poderana nakon pranja

Slijedeći problem koja se može dogoditi vašoj odjeći je da se ošteti nakon pranja u perilici rublja. Najčešće su oštećenja na tkanini mala i nevidljiva golim okom, ali ipak mogu biti veliki problem, pogotovo ako strano tijelo zapne za bubanj. Najčešće se odjeća podere zbog stranih predmeta koji su zaostali u džepovima. Isto tako dugmad kao i ostali predmeti ušiveni u odjeću mogu izazvati trganje tkanine. Kako bi spriječili da se tkanina ošteti prilikom pranja učinite slijedeće:

  • ispraznite sve džepove prije pranja
  • posteljinu okrenite prema unutra kako bi dugmad bila s unutrašnje strane 
  • provjerite bubanj nakon svakog pranja u potrazi za stranim predmetima
  • očistite gumu vrata perilice od pijeska i malih predmeta
poderana odjeca u perilici rublja

Perilica sporo ili ne prazni vodu

Ukoliko primjetite da perilica sporo prazni vodu i pronalazite vodu u njoj nakon pranja ne mora biti da je perilica rublja u kvaru. Perilica koji se sporo prazni može oštetiti uređaj, stoga je bolje nešto poduzeti prije nego što se stroju dogodi nešto što ne možete sami popraviti.

Često je to znak nečistog i zaglavljenog filtera ili odvodne cijevi perilice. Prije zvanja servisera očistite filter i pregledajte da li je odvodna cijev zaštopana. 

Ponekad perilica rublja uopće ne prazni vodu tj. vraća vodu nazad u bubanj. Najčešći razlog za taj kvar je odvodno crijevo, ali u starijim veš mašinama se zna dogoditi da je neki komad odjeće zapeo u cijev koja vodi do filtera. Kada skinete filter provjerite i da li se nešto nalazi u cijevi koja dovodi do filtera.

Proizvođač perilica rublja Samsung navodi da i za ovaj problem perilica treba biti u ravnoteži stoga isključite perilicu iz struje i provjerite ravninu sa libelom.

unutrasnjost bubnja perilice rublja

Cenrtifuga ne vrti

Iako je to znak kvara perilice rublja ipak je moguće da je rješenje tog problema vrlo jednostavno. Mnoge moderne perilice ne žele centrifugirati ukoliko je preopterećenje preveliko. Moguće je da ste previše napunili perilicu, koja zbog toga ne želi centrifugirati, pa probajte izvaditi nekoliko komada odjeće.

Još jedan razlog može biti i nepravilno balansirana perilica, tj nije u ravnoteži na ravnoj površini. Provjerite da li je perilica vodoravno postavljena sa vaser vagom ili libelom. Neke veš mašine ne žele vrtjeti ukoliko je filter začepljen, pa provjerite i očistite filter. Ostali razlozi uključuju istrošene motorne četkice ili kvar na nekoj električnoj komponenti. U tom slučaju pozovite servisera.

previse napunjena perilica rublja

Vrata perilice se ne žele otvoriti

Vrata perilice rublja dizajnirana su da budu čvrsto zatvorena pod vakuumom. 

Ako je vaš uređaj prestao raditi i vrata se ne otvaraju, isključite ga i nakon nekoliko minuta pokušajte otvoriti vrata. Ako možete vidjeti vodu unutra, morat ćete isprazniti veš mašinu ponovnim uključivanjem ciklusa da ispusti vodu. Trebali biste također provjeriti filtar i odvod kako biste bili sigurni da nema problema sa sprječavanjem oticanja vode.

Svakako nemojte na silu otvarati vrata odmah nakon uočavanja problema kako sitnica ne bi postala kvar perilice rublja. Nekad je samo potrebno par minuta čekanja da se tlak u perilici izjednači kako bi mogli otvoriti vrata.

provjera kvara perilice rublja

Perilica rublja ima neugodan miris

Iako je normalna pojava da nova perilica rublja smrdi, ali ako je počela ispuštati neugodne mirise možda je vrijeme da je temeljito očistite i dezinficirate. Ukoliko često perete na niskim temperaturama i sa tekućim deterdžentima to može biti razlog.

Vruće pranje može pomoći u rješavanju ovog problema, a trebali biste pokrenuti i povremeno održavanje. Ukoliko vaša perilica nema program za samočišćenje, pokrenite ju praznu na najvećoj temperaturi ili dezinficirajte sa sredstvom za čišćenje perilice rublja.

ciscenje gume od perilice rublja

Ne uključuje se

Ako perilica rublja iznenada prestane raditi, nemojte odmah paničariti,mozda to nije kvar! 

Provjerite utičnicu i osigurač, jer bi rješenje moglo biti jednostavno poput pritiskanja prekidača ili promjene osigurača. Još jedna stvar koju možete učiniti je dati perilici vremena da se ohladi, jer ako ste svoju veš mašinu koristili puno u kratkom vremenu, možda se pregrijala.

Neke novije perilice imaju tzv. reset funkciju te je moguće da će se ponovno upaliti nakon sto je isključite i ponovno uključite u struju. Reset funkcija pomaže i kada perilica na ekranu prikazuje neku grešku.

ekran i postavke perilice rublja

Perilica se ne puni vodom

Voda bi se trebala napuniti čim se uredaj pokrene, stoga provjerite ima li na perilici i oko nje znakova curenja. Jedan od čestih uzroka je savijeno ili oštečeno crijevo za dovod vode u mašinu. Provjerite crijevo za dovod vode da možda nije savinuto ili pritisnuto, što onemogućuje normalan protok vode.

Oštećeno crijevo isto može biti uzrok jer ne dopušta pumpi da pravilno povlaći vodu te, ali to je vidljivo oštećenje koje ćete vidjeti ukoliko je crijevo mokro i voda curi iz njega. U tom slučaju potrebno je promijeniti crijevo.

Vaša perilica rublja možda se ne puni vodom jer postoji kvar s pumpom. Pumpa je jedan od češćih kvarova na perilici i ukoliko niste stručni za taj posao promjene, najbolje je pozvati servisera.

serviser perilice rublja

Zaključak

Užasan je osjećaj kada se perilica rublja pokvari, odmah se u glavi prisjetimo hitnosti popravka i nepredviđenih troškova. Međutim, kvarovi perilica rublja nisu uvijek skupi i u puno slučajeva mozete ih sami otkloniti na jednostavan način.

Kao i kod svih uređaja važno je pratiti upute proizvođaća kako bi perilica rublja mogla raditi što dulje i sa što manje problema. Nadamo se da ste nakon čitanja ovog članka uspješno riješili kvar na perilici rublja, ali važno je napomenuti da redovito i temeljito čišćenje perilice rublja igra značajnu ulogu u sprječavanju kvarova i produžavanju njenog radnog vijeka.