Znate li kako očistiti perilicu rublja? Ovo pitanje postaje sve važnije kako vaša perilica stari, a prljavština i neugodni mirisi počinju utjecati na kvalitetu pranja vašeg rublja.

U našem kompletnom vodiču za čišćenje perilice rublja, otkrit ćete sve što trebate znati kako biste očuvali učinkovitost i produžili životni vijek vašeg uređaja.

Zašto je važno redovito čistiti perilicu rublja?

Redovito čišćenje perilice rublja važno je iz više razloga, među kojima se ističu produženje životnog vijeka uređaja, povećanje učinkovitosti te smanjenje potrošnje energije. Održavanje perilice u dobrom stanju omogućuje njen nesmetan rad te smanjuje rizik od kvarova, čime se dugoročno štedi novac.

Često su najčešći problemi i kvarovi perilice rublja uzrokovani upravo nedovoljnim čišćenjem i održavanjem. Stvaranje nakupina prljavštine, kamenca i ostalih ostataka unutar uređaja može dovesti do začepljenja cijevi, filtera i drugih komponenti, što otežava protok vode i smanjuje učinkovitost pranja rublja.

Također, redovitim čišćenjem osigurava se optimalna učinkovitost pranja, što znači da će rublje uvijek biti čisto i ugodnog mirisa. Ujedno, smanjuje se potrošnja energije i vode, što doprinosi očuvanju okoliša i smanjenju mjesečnih troškova. 

Kako očistiti perilicu rublja brzo i efikasno?

dodavanje sode bikarbone u posudu ves masine

Neugodan miris ili smrad perilice rublja može biti posljedica nakupljanja prljavštine i bakterija u samom uređaju ili od ostatka prljavštine sa rublja koje se pere.

Srećom, ovaj brzi postupak čišćenja prirodnim sredstvima možete provesti jednom mjesečno kako bi se održala higijena perilice rublja i osigurala dugotrajnost uređaja.

  • Započnite postupak tako što ćete uliti dvije šalice alkoholnog octa u bubanj perilice, a zatim dodati pola šalice sode bikarbone u pretinac namijenjen za deterdžent [1] . Potom pokrenite najduži ciklus pranja na najvišoj mogućoj temperaturi vode, što će osigurati temeljito čišćenje uređaja i uklanjanje nečistoća te bakterija koje su se tijekom vremena nakupile.
  • Nakon što završi prvi ciklus pranja bez rublja, pokrenite perilicu ponovno na najkraćem mogućem ciklusu, ali ovaj puta bez dodavanja deterdženta ili omekšivača. Ovaj dodatni korak osigurat će ispiranje alkoholnog octa i sode bikarbone iz unutrašnjosti uređaja. Kao rezultat, vaša perilica rublja bit će čista, a neugodni mirisi i smrad će nestati. 

Ocat se može koristiti za čišćenje, ali treba ga koristiti umjereno. Prema nekim izvorima [4, 5], previše octa može oštetiti gumene brtve i crijeva na nekim uređajima,a u nekim slučajevima i hrđu.

Iz tog razloga proizvođači preporučuju koristiti specijalizirano sredstvo za čišćenje perilice rublja.

Ukoliko vaš model uređaja ima program sa samočišćenje pogledajte video ispod sa uputama kako očistiti perilicu rublja.

Detaljno čišćenje perilice rublja

Mnoge moderne perilice rublja dolaze s ugrađenim programom za samočišćenje koji olakšava održavanje uređaja te eliminira potrebu za brzim čišćenjem, kao što je opisano ranije.

Iako je automatsko čišćenje perilice rublja efikasno, ipak je bitno povremeno temeljito i ručno očistiti preostale dijelove uređaja kako bismo osigurali njegovu dugovječnost i očuvali higijenske uvjete prilikom pranja rublja.

Detaljno čišćenje perilice rublja obuhvaća njegu svih unutarnjih i vanjskih komponenti uređaja, uključujući posudu za deterdžent, gumene brtve na vratima, bubanj i filtere.

Kako očistiti unutarnje dijelove perilice rublja?

ciscenje bubnja i gumene brtve perilice rublja

Čišćenje bubnja 

Ako nakon brzog ili automatskog čišćenja perilice rublja primijetite preostale naslage kamenca u bubnju, možete ih ukloniti pomoću paste od sode bikarbone i alkoholnog octa. Za pripremu paste, postupno dodajte ocat u sodu bikarbonu dok ne dobijete željenu konzistenciju smjese.

Prije nego što započnete s čišćenjem, isključite uređaj iz struje. Nanesite pastu na naslage kamenca i pustite da odstoji oko 30 minuta. Zatim pažljivo upotrijebite četku s čvrstim vlaknima ili staru četkicu za zube kako biste nježno istrljali naslage kamenca pripremljenom pastom [2].

Nakon što ste uspješno uklonili naslage, uklonite preostale ostatke pomoću četke, a zatim obrišite unutrašnjost bubnja vlažnom krpom.

Čišćenje filtera 

čišćenje filtera perilice rublja

Jedan od ključnih aspekata održavanja perilice rublja u čistom i ispravnom stanju jest redovito čišćenje njenog filtra.

Filter ima zadatak zadržati sve nečistoće koje mogu biti prisutne u vašem rublju, kao i eventualne naslage koje se s vremenom mogu stvoriti unutar uređaja.

Premda ne posjeduju sve perilice rublja filter, kod onih koje ga imaju, obično se nalazi u blizini dna stroja.

Kako biste pronašli i očistili filter svoje perilice, prvo isključite uređaj iz struje te potražite upute u priručniku vašeg modela uređaja. 

U većini slučajeva, filter se može očistiti jednostavnim ispiranjem pod mlazom vode.

Čišćenje posude za deterdžent i omekšivač

ciscenje posude i ladice dozatora perilice rublja

Čišćenje posude za doziranje deterdženta od iznimne je važnosti jer se unutar nje često nakupljaju ostaci praškastog deterdženta i drugih nečistoća. Prašak se često može stvrdnuti i tako zaštopati cijevčice unutar uređaja, što često dovodi do poziva servisa za popravak.

Evo kako očistiti posudu za prašak u veš mašini:

  1. Pažljivo izvadite dozirnu posudu iz vaše perilice rublja.
  2. Potopite je u toploj sapunici i ostavite da se namače najmanje 30 minuta.
  3. Temeljito očistite unutrašnjost posude pomoću spužve ili četkice.
  4. Isperite posudu čistom vodom i ostavite je da se potpuno osuši.
  5. Ako su još uvijek prisutni ostaci kamenca, pripremite pastu miješanjem sode bikarbone i octa.
  6. Nanesite pastu na preostale naslage i istrljajte kako biste ih uklonili.
  7. Ponovno isperite posudu čistom vodom i osušite je prije nego što je vratite na svoje mjesto.

Kako očistiti vanjske dijelove perilice rublja?

brisanje i ciscenje perilice rublja iz

Održavanje čistoće vanjskih dijelova perilice rublja jednako je važno kao i briga o unutarnjim komponentama. To podrazumijeva čišćenje vrata, gumene brtve, kontrolne ploče i kućišta uređaja.

Kako biste očistili vrata i gumenu brtve oko vrata, koristite meku krpu i blagi deterdžent. Pažljivo preokrenite i obrišite gumu oko vrata kako biste uklonili sve ostatke prašine, kamenca i plijesni. Također, ne zaboravite provjeriti postoje li oštećenja ili pukotine na brtvi jer to može uzrokovati curenje vode.

Kod čišćenja kontrolne ploče i kućišta perilice rublja, preporučuje se isključiti uređaj iz struje zbog sigurnosti. Upotrijebite vlažnu mikrofibra krpu kako biste nježno prešli preko površine ploče i kućišta. Izbjegavajte korištenje abrazivnih sredstava ili jakih deterdženata koji mogu oštetiti osjetljive komponente ili izblijediti boje.

Redovito čišćenje vanjskih dijelova veš mašine pomoći će u očuvanju izgleda i funkcionalnosti te osigurati dugotrajniji vijek trajanja uređaja.

Čišćenje crijeva za dovod i odvod vode

Kako biste očistili dovodne i odvodne cijevi vaše perilice rublja, prvo je potrebno isključiti uređaj iz strujnog izvora te isprazniti perilicu od vode. Nakon toga, skinite crijevo za dovod vode i pažljivo pregledajte je li začepljeno ili ima naslaga kamenca. Ukoliko pronađete nečistoće, očistite ih četkom ili koristite sredstvo za uklanjanje kamenca.

Što se tiče odvodnog crijeva, provjerite ima li zapreka ili nakupina prljavštine unutar. U slučaju da je crijevo prljavo, možete ga očistiti četkom ili upotrijebiti sredstvo za odštopavanje i čišćenje odvoda. 

neugodni mirisi u perilici rublja

Kako spriječiti neugodne mirise i nakupljanje kamenca u perilici rublja?

Da biste spriječili pojavu neugodnih mirisa i nakupljanje kamenca u vašoj perilici rublja, važno je redovito provjetravati i sušiti unutrašnjost uređaja nakon svakog pranja.

Nakon završetka pranja, ostavite vrata bubnja i pretinac za deterdžent otvorenim, kako bi zrak mogao nesmetano cirkulirati unutar uređaja te time omogućiti sušenje i sprječavanje razvoja plijesni i bakterija, a poželjno je i prebrisati gumenu brtvu na vratima kako bi uklonili sve što je moglo ispasti iz džepova kako bi izbjegli oštećenje pri slijedećem pranju rublja.

Također, pri pranju, pazite da koristite odgovarajuću količinu deterdženta i omekšivača, jer prekomjerna upotreba može dovesti do stvaranja neugodnih mirisa i ostataka u perilici. Pratite preporuke proizvođača odabranog deterdženta kako biste osigurali optimalno čišćenje rublja bez nepotrebnog opterećenja uređaja.

Ako vaš model uređaja ima opciju korištenja programa za čišćenje, koji se obično naziva “samočišćenje” ili “održavanje”, proizvođači preporučuju da ga koristite.

Ovaj program koristi visoke temperature kako bi uklonio naslage kamenca, ostatke deterdženta i druge nečistoće.

Preporučuje se izvođenje tog programa barem jednom mjesečno [3] kako bi vaša perilica rublja ostala u dobrom stanju i omogućila vam besprijekorno čisto rublje.

brisanje gumene brtve na vratima perilice rublja

Zaključak

U zaključku ovog članka, želimo još jednom naglasiti važnost redovitog čišćenja perilice rublja kako bi osigurali njezinu dugotrajnost, povećali učinkovitost pranja te smanjili potrošnju energije.

Proces čišćenja može biti brz i jednostavan, no s vremena na vrijeme potrebno je provesti temeljito pranje svih unutarnjih i vanjskih dijelova uređaja.

Također, važno je provjeravati i očistiti filter te bubanj, a povremeno provjeriti i crijeva za dovod i odvod vode, kao i redovito brisanje gumene brtve na vratima veš mašine.

Slijedeći ove korake i upute proizvođača, čišćenje te kako očistiti perilicu rublja postat će jednostavan zadatak, a vaš će vam uređaj osigurati dugotrajnu i kvalitetnu uslugu.