Kupili ste novu perilicu rublja i otkrili da ima neugodan miris. Pitate se da li je to normalno ili ste baš vi pogodili loš proizvod. Poznato je da sva nova bijela tehnika ima neugodan tvornički miris i u većini slučajeva to je sasvim normalna pojava.

U nastavku teksta donosimo uzroke te kako se riješiti neugodnih mirisa iz perilice rublja.

Što uzrokuje smrad nove perilice rublja?

Razni tvornički procesi, ulja i kemikalije za čišćenje metalnih djelova mogu uzrokovati da vaša nova perilica rublja smrdi. Svaki proizvođač ima svoje procese proizvodnje i ti proizvodi se odmah nakon bojanja i sastavljanja pakiraju u najlon folije te kutije što doprinosi neugodnom mirisu samog proizvoda.

Najlon folije i zaštitni stiropor zadržavaju neugodne mirise te perilica treba odstajati na zraku kako bi ti mirisi ishlapili tj. nestali.

nova perilica rublja smrdi

Kako prepoznati što smrdi iz nove perilice rublja?

Popularni proizvođac bijele tehnike LG prenosi da je kod novih perilica rublja sasvim normalno da se smrad može karakterizirati kao:

  • miris paljevine
  • miris gume
  • miris plastike
  • miris zapaljenog ulja
  • kao i miris ustajale ribe 

Kao najčešći razlog smrada je uzrok zagrijavanje novih motornih zavojnica i izolacije oko motora te da to može potrajati čak i do 20 ciklusa pranja.

Što učiniti ako je neugodan miris nove perilice rublja intenzivan i neizdrživ?

Svaki proizvođač ima svoje upute o pokretanju prvog pranja rublja. Neke perilice potrebno je pustiti u puni ciklus pranja dok neki proizvođači preporučaju samo pretpranje ili ispiranje.

Svakako pročitajte upute proizvođača i ne pretjerujte sa deterdžentom jer previše deterdženta i izbjeljivača moze samo pogoršati problem te pokvariti novu perilicu.

Proizvođači uglavnom preporučuju, ukoliko se miris elektronike ili gume i dalje osjeti nakon prvih nekoliko pranja da pozovete ovlašteni servis koji će pokušati otkloniti kvar. 

Ostali neugodni mirisi u perilici rublja

Ako osjetite vrlo jak miris kada otvorite vrata perilice, to može biti uzrokovano nizom različitih problema. Perilica rublja može razviti neugodan miris zbog prisutnosti određenih kemikalija u deterdžentu i omekšivaču.

Problem također može biti uzrokovan nepravilnim održavanjem, kao što je začepljen odvod ili nakupljanje taloga u unutrašnjosti stroja. Kada perilica za rublje ne ispušta vodu pravilno, može doći do nakupljanja vlage i sapuna. To može dovesti do rasta gljivica i plijesni na unutarnjim komponentama stroja kao i na odvodnim cijevima.

Neugodni mirisi mogu biti uzrokovani samom perilicom rublja ili curenjem u električnoj instalaciji, dovodu vode ili odvodnom sustavu. Međutim, ako vaša perilica za rublje ima neugodan miris, to je obično zbog začepljenog odvoda. Do začepljenja može doći zbog krhotina, dlaka, masnoće ili druge tvari zarobljene u odvodu. Rješenje ovog problema je uklanjanje začepljenja u odvodu.

Zašto rublje nakon pranja ima neugodan miris?

Postoji vIše razloga zašto vaše rublje može imati jak ili neugodan miris. U većini slučajeva neredovito čišćenje uređaja ili previše deterdženta koji koristite je razlog mirisa, ali u nekim slučajevima i sama odjeća može izazvati određeni miris. To je zbog načina na koji se odjeća tretira u perilici rublja kao i količini izbjeljivača, sapuna ili deterdženta.

Ukoliko rublje ili perilica i dalje ima neugodan miris moguće je da su cijevi odvoda začepljene.

rublje u perilici rublja smrdi

Koliko često treba prati perilicu rublja?

Svaki proizvođač ima svoje upute i savjete te svakako prije čišćenja provjerite korisnički priručnik.

Generalno, The Healthy magazin preporuča čišćenje i dezinficiranje perilice rublja barem jednom mjesečno. Ako je vaša perilica starija od deset godina ili ima visokoučinkoviti grijač vode, možete je čistiti dvaput mjesečno.

Najvažnija stvar koju morate zapamtiti prilikom čišćenja je da ne želite koristiti kemikalije koje bi mogle oštetiti vašu perilicu.

Ukoliko često perete rublje probajte makar jednom mjesečno postaviti praznu perilicu u ciklus pranja na najvećoj temperaturi bez uključene centrifuge. Danas postoje gotova sredstva namijenjena upravo čišćenju i dezinficiranju perilice koje olakšavaju taj posao i garantirano ubijaju sve bakterije.

dezinficiranje bubnja perilice rublja

Zašto treba očistiti i dezinficirati perilicu rublja?

Pljesan i gljivice i bakterije vole vlažna, tamna i topla mjesta i samim time čine perilicu rublja idealnim okruženjem za razvoj svojih kolonija. Prilikom pranja odjeća ce biti čista ali ne i dezintificirana, te nošenje takve odjeće moze uzrokovati alergije, ali i ozbiljnije bolesti. 

Kako očistiti i dezinficirati perilicu rublja?

Ukoliko često perete rublje probajte makar jednom mjesečno postaviti praznu perilicu u ciklus pranja na najvećoj temperaturi bez uključene centrifuge.

Vrlo je važno i redovito isprazniti i očistiti filter jer se u njemu nakupljaju predmeti zaboravljeni u džepovima, tkanine, dlake i sl.

Kako se riješiti smrada u perilici rublja?

Kako je svaka perilica specifična istražujuci ovu temu na raznim forumima pronašli smo prirodno i neabrazivno riješenje koje neće naštediti perilici a pomoći ce uklanjanju neugodnih mirisa.

Prilikom prvog tj. pranja bez rublja možete ubaciti malu šalicu soda bikarbone, te nakon pranja prebrišite bubanj i gumu oko vrata krpom umočenom u jabučni ocat koji ce pomoći uklanjanju tog tvorničkog neugodnog mirisa.

Također možete koristiti sodu bikarbonu i jabučni ocat prilikom mjesečnog čišćenja i dezinficiranja perilice.

Kada pozvati majstora ili servis da Ukloni Smrad iz perilice rublja?

Neugodan miris u perilici nije nešto što se može zanemariti, a za pozivanje servisera se treba odluciti ako:

  • se miris paljevine nakon prvog pokretanja ponavlja i nakon nekoliko pranja
  •  postoji vidljivo oštećenje na perilici
  •  curi voda iz perilice
  • se deterdžent (najčešće onaj u prašku) nakupi i zalijepi u cijevćicama 
  • se perilica dimi 

Važno je napomenuti da za vrijeme jamstvenog lista ili garancije ovlašteni servis mora ukloniti mogući kvar o svom trošku.

serviser perilice rublja

Zaključak

Sasvim normalno je da nova perilica rublja smrdi i ti neugodni mirisi mogu potrajati neko vrijeme.

Kako bi ih što prije otklonili prvih nekoliko pranja pokrenite na vičim temperaturama bez odjeće i bez upaljene centrifuge. Nakon pranja ostavite vrata otvorena a perilicu izvana prebrišite vlažnom krpom sa malo sredstva za čišćenje.